Avtor |
Sporočilo |
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 11:22 |
|
Malo napisite kaksne zacimbe najraje in najvec uporabljate...
Pri nas sledece:
sol
crni poper (mleti, v zrnu)
petersilj (posusen ali svez)
bazilika
origano
provansalska mesanica
rozmarin
muskatni orescek
curry
rdeca paprika
zefranika
cimet
klincki
lovor
majaron
timijan |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 12:08 |
|
jaz premalo uporabljam začimb
- sol
- poper (mleti ali v zrnju)
- bazilika
- začimbe za pico kotany
- začimbe za piščaca na žaru kotany
- začimba za ribe kotany
- česen (v prahu ali svežega)
- petršilj (ga imamo kar v zamrzovalniku čez zimo, poleti pa itak ni blema)
- ne vem, če je to razvno začimb, ampak vseeno... doda okus; čebula
- rdeča paprika
- lovorov list
- cimet (ampak zelo redko, na dieti ga v bistvu še sploh nisem) |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 12:44 |
|
Jaz pa začimbe kar "bogato" uporabljam. Poleg česna in čebule ter soli, ki skoraj ne manjkajo nikjer, Še:
peteršilj
drobnjak
majaron
bazilika
timijan
mlet črni poper ali mešanica poprov v mlinčku
rdeča paprika
čili v mlinčku
ingver (svež ali mlet)
origano
mešanica provansalskih zelišč in mešanica zelišč za solate
klinčki
cimet
lovor
rožmarin
mleta kumina (ampak res samo mleta)
limonina lupinica |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 13:56 |
|
mene bolj zanima kje vse uporabljate začimbe? ker vse na vsako jed ne paše.
npr. ingver... kje ga uporabljaš, sonjah? |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 13:57 |
|
Ce se ne motim ima Monti v svoji knjigi eno lustno razpredelnico kam kaj pase. Grem gledat... |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:00 |
|
ok. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:01 |
|
Evo v knjigi Montignacovi recepti in jedilniki; na strani 22 in 23 |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:03 |
|
bom pogledala.
vprašala sem zato, ker je enkrat naša snaha pohala in je baje dala na meso rožmarin. in oče je seveda skoraj pop. jaz nisem jedla. :D |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:05 |
|
Ingver si dam na rižoto (z gobami, papriko in arašidi ) ali na kuhano zelenjavo.
Ima pa Monti res tudi razpredelnico v knjigi z recepti. On priporoča ingver v komb. z govedino, svinjino, perutnino,brokolijem, cvetačo, zeljem, porom,ohrovtom (sem pokukala v knjigo). Jaz ga na meso ne dajem, ker ostalim okus ne ustreza-meni pa zelo. Tako, da ga dam samo na jedi, ki so namenjene meni Je pa precej bolj izrazit okus svežeka ingverja Ima pa baje tudi zelo pozitiven učinek pri hujšanju -sem nekje brala. |
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:07 |
|
Po tabelci gre rozmarin k jagnjetini, svinjini in teletini. No, to je samo kar je mesa... Je pa seveda vse odvisno od nacina priprave.
K paniranemu mesu si pa res ne prestavljam rozmarina :ne No ja, vsak tele ima svoj vesele, a ne :D |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:09 |
|
ela je napisal/a: |
bom pogledala.
vprašala sem zato, ker je enkrat naša snaha pohala in je baje dala na meso rožmarin. in oče je seveda skoraj pop. jaz nisem jedla. :D |
To pa verjamem, da ni bilo OK. Jaz dam rožmarin h kakšni svinjski pečenki ali divjačini. Toliko, da odda okus. |
|
|
|
|
flicka
Stručko
Pridružen/-a: 10.01. 2008, 01:15
Prispevkov: 508
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:28 |
|
Jaz uporabljam zelo malo začimb...sol, poper, baziliko, peteršilj, drobnjak, provansalsko mešanico...taglavna mi je jušna osnova od Alnature, nemesto vegete in soli ponavadi. |
_________________
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:31 |
|
ma ja...
tisto o hujšanju in ingverju sem pa tudi jaz brala. baje angelina jolie hujša z njim... no, po porodu je |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 15:00 |
|
flicka je napisal/a: |
Jaz uporabljam zelo malo začimb...sol, poper, baziliko, peteršilj, drobnjak, provansalsko mešanico...taglavna mi je jušna osnova od Alnature, nemesto vegete in soli ponavadi. |
Jaz se pa vegete in jušnih kock izogibam, ker imajo v sebi skrite sladkorje, OH in preveč E-jev. In tovrstnih dodatkov sploh ne porešam. Te osnove od Alnature pa sploh ne poznam :ne |
|
|
|
|
corcoras
Čveka
Pridružen/-a: 21.11. 2007, 21:38
Prispevkov: 160
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 16:04 |
|
Jaz sem tudi ljubiteljica začimb!!! Najboljše so mi sveže - se pravi sveža bazilika, petršilj, origano, timijan, čebula, česen, drobnjak, vodna kreša, čemaž...imam pa tudi cel kup "ustekleničenih, kupljenih". Obožujem tudi curry (najbolj paše na riž - daš sam to in ne rabiš omake delat)
Ingver uporabljam svež, narežem par kolobarčkov v vodo, pokuham in imam izvrsten čaj. Malo je pekoč, okusa sem se morala navadit...sam zdaj mi je pa zakon. V začetku sem ga miksala še s kako filter vrečko, zdaj pa ne več.
Ima veliko C vitamina in čisti kri. Da bi pripomogel k hujšanju, pa še nisem zasledila, pa tudi ne vem če drži, ker sem ga spila že toliko, da bi morala biti potem takem že trlica.
Jušnih kock in vegete pa odkar sem na montiju ni več na polici. Namesto tega uporabljam Biotop - bio zeliščno zelenjavno začimbo, ki je brez glutamata in sladkorja. Vsebuje sicer korenček, ampak ga je videti zelo malo. |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 20:24 |
|
Tudi jaz obozujem ingverjev caj in ga delam po istem postopku. Cim bolj pece, tem bolj mi je vsec. Pa se malo kajenskega popra zraven! |
_________________
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
18 Avg 2008 15:04 |
|
kako naj shranim baziliko? na vrtu je imamo kar nekaj, pa me zanima kako naj jo shranim za dlje časa. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
18 Avg 2008 16:33 |
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
18 Avg 2008 17:28 |
|
ja, posuši.Ali pa daj v skrinjo sesekljano |
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
19 Avg 2008 09:59 |
|
Kot sta povedali predhodnici... posuseno ali pa nasekljano v zmrzovalniku. Mogoce pa bi slo tudi tako, kot s petersiljem (ampak ni preizkuseno). Nasekljas, das v manjso plasticno posodico, malo posolis, premesas in das v hladilnik. |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
|