Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Zaupaj nam
Avtor Sporočilo
mojsoncek
Profi
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 11:22 Odgovori s citatom Back to top

Malo napisite kaksne zacimbe najraje in najvec uporabljate...

Pri nas sledece:
sol
crni poper (mleti, v zrnu)
petersilj (posusen ali svez)
bazilika
origano
provansalska mesanica
rozmarin
muskatni orescek
curry
rdeca paprika
zefranika
cimet
klincki
lovor
majaron
timijan

_________________
"You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 12:08 Odgovori s citatom Back to top

jaz premalo uporabljam začimb Confused

- sol
- poper (mleti ali v zrnju)
- bazilika
- začimbe za pico kotany
- začimbe za piščaca na žaru kotany
- začimba za ribe kotany
- česen (v prahu ali svežega)
- petršilj (ga imamo kar v zamrzovalniku čez zimo, poleti pa itak ni blema)
- ne vem, če je to razvno začimb, ampak vseeno... doda okus; čebula
- rdeča paprika
- lovorov list
- cimet (ampak zelo redko, na dieti ga v bistvu še sploh nisem)

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 12:44 Odgovori s citatom Back to top

Jaz pa začimbe kar "bogato" uporabljam. Poleg česna in čebule ter soli, ki skoraj ne manjkajo nikjer, Še:

peteršilj
drobnjak
majaron
bazilika
timijan
mlet črni poper ali mešanica poprov v mlinčku
rdeča paprika
čili v mlinčku
ingver (svež ali mlet)
origano
mešanica provansalskih zelišč in mešanica zelišč za solate
klinčki
cimet
lovor
rožmarin
mleta kumina (ampak res samo mleta)
limonina lupinica
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 13:56 Odgovori s citatom Back to top

mene bolj zanima kje vse uporabljate začimbe? ker vse na vsako jed ne paše. Confused

npr. ingver... kje ga uporabljaš, sonjah?

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojsoncek
Profi
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 13:57 Odgovori s citatom Back to top

Ce se ne motim ima Monti v svoji knjigi eno lustno razpredelnico kam kaj pase. Grem gledat...

_________________
"You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 14:00 Odgovori s citatom Back to top

ok. OK

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojsoncek
Profi
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 14:01 Odgovori s citatom Back to top

Evo v knjigi Montignacovi recepti in jedilniki; na strani 22 in 23

_________________
"You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 14:03 Odgovori s citatom Back to top

bom pogledala.

vprašala sem zato, ker je enkrat naša snaha pohala in je baje dala na meso rožmarin. in oče je seveda skoraj pop. jaz nisem jedla. :D

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 14:05 Odgovori s citatom Back to top

Ingver si dam na rižoto (z gobami, papriko in arašidi Embarassed) ali na kuhano zelenjavo.

Ima pa Monti res tudi razpredelnico v knjigi z recepti. On priporoča ingver v komb. z govedino, svinjino, perutnino,brokolijem, cvetačo, zeljem, porom,ohrovtom (sem pokukala v knjigo). Jaz ga na meso ne dajem, ker ostalim okus ne ustreza-meni pa zelo. Tako, da ga dam samo na jedi, ki so namenjene meni :W Je pa precej bolj izrazit okus svežeka ingverja OK Ima pa baje tudi zelo pozitiven učinek pri hujšanju Ne vem -sem nekje brala.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mojsoncek
Profi
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 14:07 Odgovori s citatom Back to top

Po tabelci gre rozmarin k jagnjetini, svinjini in teletini. No, to je samo kar je mesa... Je pa seveda vse odvisno od nacina priprave.
K paniranemu mesu si pa res ne prestavljam rozmarina :ne Confused No ja, vsak tele ima svoj vesele, a ne :D

_________________
"You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 14:09 Odgovori s citatom Back to top

ela je napisal/a:
bom pogledala.

vprašala sem zato, ker je enkrat naša snaha pohala in je baje dala na meso rožmarin. in oče je seveda skoraj pop. jaz nisem jedla. :D


To pa verjamem, da ni bilo OK. Jaz dam rožmarin h kakšni svinjski pečenki ali divjačini. Toliko, da odda okus.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
flicka
Stručko
Stručko


Pridružen/-a: 10.01. 2008, 01:15
Prispevkov: 508

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 14:28 Odgovori s citatom Back to top

Jaz uporabljam zelo malo začimb...sol, poper, baziliko, peteršilj, drobnjak, provansalsko mešanico...taglavna mi je jušna osnova od Alnature, nemesto vegete in soli ponavadi.

_________________

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 14:31 Odgovori s citatom Back to top

ma ja...

tisto o hujšanju in ingverju sem pa tudi jaz brala. baje angelina jolie hujša z njim... no, po porodu je

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 15:00 Odgovori s citatom Back to top

flicka je napisal/a:
Jaz uporabljam zelo malo začimb...sol, poper, baziliko, peteršilj, drobnjak, provansalsko mešanico...taglavna mi je jušna osnova od Alnature, nemesto vegete in soli ponavadi.


Jaz se pa vegete in jušnih kock izogibam, ker imajo v sebi skrite sladkorje, OH in preveč E-jev. In tovrstnih dodatkov sploh ne porešam. Te osnove od Alnature pa sploh ne poznam :ne
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
corcoras
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 21.11. 2007, 21:38
Prispevkov: 160

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2008 16:04 Odgovori s citatom Back to top

Jaz sem tudi ljubiteljica začimb!!! Najboljše so mi sveže - se pravi sveža bazilika, petršilj, origano, timijan, čebula, česen, drobnjak, vodna kreša, čemaž...imam pa tudi cel kup "ustekleničenih, kupljenih". Obožujem tudi curry (najbolj paše na riž - daš sam to in ne rabiš omake delat)

Ingver uporabljam svež, narežem par kolobarčkov v vodo, pokuham in imam izvrsten čaj. Malo je pekoč, okusa sem se morala navadit...sam zdaj mi je pa zakon. V začetku sem ga miksala še s kako filter vrečko, zdaj pa ne več.
Ima veliko C vitamina in čisti kri. Da bi pripomogel k hujšanju, pa še nisem zasledila, pa tudi ne vem če drži, ker sem ga spila že toliko, da bi morala biti potem takem že trlica.

Jušnih kock in vegete pa odkar sem na montiju ni več na polici. Namesto tega uporabljam Biotop - bio zeliščno zelenjavno začimbo, ki je brez glutamata in sladkorja. Vsebuje sicer korenček, ampak ga je videti zelo malo.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potka
Mojstrica
Mojstrica


Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2008 20:24 Odgovori s citatom Back to top

Tudi jaz obozujem ingverjev caj in ga delam po istem postopku. Cim bolj pece, tem bolj mi je vsec. Pa se malo kajenskega popra zraven!

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2008 15:04 Odgovori s citatom Back to top

kako naj shranim baziliko? na vrtu je imamo kar nekaj, pa me zanima kako naj jo shranim za dlje časa.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2008 16:33 Odgovori s citatom Back to top

Posušiš? Tako se bo obdržala ful časa. Če bi pa rada svežo, potem pa potrgaj listke pa v skrinjo z njo. Ni pa preverjeno.

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2008 17:28 Odgovori s citatom Back to top

ja, posuši.Ali pa daj v skrinjo sesekljano OK
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mojsoncek
Profi
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2008 09:59 Odgovori s citatom Back to top

Kot sta povedali predhodnici... posuseno ali pa nasekljano v zmrzovalniku. Mogoce pa bi slo tudi tako, kot s petersiljem (ampak ni preizkuseno). Nasekljas, das v manjso plasticno posodico, malo posolis, premesas in das v hladilnik. Ne vem

_________________
"You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group