Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Ostalo
Avtor Sporočilo
mojsoncek
Profi
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2008 14:24 Odgovori s citatom Back to top

OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z OLJEM IN KISOM

V skodelico damo kis, nato sol in razmešamo, da se sol v kisu stopi. Primešamo olje in nameljemo poper. Dobro razžvrkljamo.

Običajno namerimo tri enote olja na eno enoto kisa. Za 4 osebe vzamemo 3 žlice olja in 1 žlico kisa, vendar pa to prilagodimo okusu, moči kisa in vrsti solate.

Osnovno polivko lahko pripravimo vnaprej. V mešalnik ali dobro zaprto stekleničko damo vse sestavine in stresamo ali stepamo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo. Zamašimo in hranimo v hladilniku. Pred uporabo pretresemo.

Pravijo, da naj solato soli modrijan, zabeli razsipnež, okisa skopuh, premeša pa norec.


OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z DODATKI

S STRTIM ČESNOM
1 strok česna olupimo in v možnarju temeljito stremo. Primešamo ga osnovni solatni poliv¬ki. Stoji naj 30 minut.

S česnovo polivko zabelimo na primer solato iz krompirja in cvetače ali pečene paprike.

Z GORČICO
Osnovno solatno polivko razžvrkljamo z 1 žličko gorčice. Poda se h kuhanim solatam.

Z DIŠAVNICAMI
V osnovno polivko zamešamo zvrhano žlico sesekljanih zelišč, na primer drobnjak, peteršilj, baziliko, pehtran ali druga zelišča.

Polivka je primerna za sveže in kuhane solate ter solate z belim mesom.

Z RUMENJAKOM
V osnovno omako krepko vtepemo zelo svež rumenjak.

Polivka je primerna za beluše, bučke in solate z belim mesom.

Jajca morajo biti preverjeno neoporečna.

S POPRAŽENO ZASEKO, TAKO KOT NEKDAJ
Zaseko damo v kozico in jo mešamo, da se stopi. Odstavimo, prilijemo kis in z malo ohlaje¬no zabelimo zimsko solato ali regrat.

LIMONINA POLIVKA
Namesto kisa vzamemo limonin sok.

Limonina polivka je primerna za nežne solate, za solate iz kuhane zelenjave ter za spremljavo k rakcem in drugim lupinarjem ter k ribam.

LIMONINA POLIVKA S SMETANO
Sok ene limone in 4 žlice sladke ali kisle smetane razmešamo. Osolimo in popopramo.

To polivko pripravimo v zadnjem trenutku, kajti če bi stala, bi se lahko sesirila.

SOLATNA POLIVKA S TRDO KUHANIM JAJCEM IN SARDELNO PASTO
2 trdo kuhani jajci z vilicami zmečkamo, dodamo 1 ali 2 žlički sardelne paste, zmešamo in primešemo še olje.

Primerna za beluše.

_________________
"You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group