  | 
 
 
 
				
            
             
                        
            	
			           
			
 
 
| Avtor | 
Sporočilo | 
 
 
mojsoncek 
Profi 
 
   
 
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02 
Prispevkov: 1465 
Kraj: Žiri 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
02 Apr 2008 14:24 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z OLJEM IN KISOM
 
 
V skodelico damo kis, nato sol in razmešamo, da se sol v kisu stopi. Primešamo olje in nameljemo poper. Dobro razžvrkljamo.
 
 
Običajno namerimo tri enote olja na eno enoto kisa. Za 4 osebe vzamemo 3 žlice olja in 1 žlico kisa, vendar pa to prilagodimo okusu, moči kisa in vrsti solate.
 
 
Osnovno polivko lahko pripravimo vnaprej. V mešalnik ali dobro zaprto stekleničko damo vse sestavine in stresamo ali stepamo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo. Zamašimo in hranimo v hladilniku. Pred uporabo pretresemo.
 
 
Pravijo, da naj solato soli modrijan, zabeli razsipnež, okisa skopuh, premeša pa norec.
 
 
 
OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z DODATKI
 
 
S STRTIM ČESNOM
 
1 strok česna olupimo in v možnarju temeljito stremo. Primešamo ga osnovni solatni poliv¬ki. Stoji naj 30 minut.
 
 
S česnovo polivko zabelimo na primer solato iz krompirja in cvetače ali pečene paprike.
 
 
Z GORČICO
 
Osnovno solatno polivko razžvrkljamo z 1 žličko gorčice. Poda se h kuhanim solatam.
 
 
Z DIŠAVNICAMI
 
V osnovno polivko zamešamo zvrhano žlico sesekljanih zelišč, na primer drobnjak, peteršilj, baziliko, pehtran ali druga zelišča.
 
 
Polivka je primerna za sveže in kuhane solate ter solate z belim mesom.
 
 
 
Z RUMENJAKOM
 
V osnovno omako krepko vtepemo zelo svež rumenjak. 
 
 
Polivka je primerna za beluše, bučke in solate z belim mesom. 
 
 
Jajca morajo biti preverjeno neoporečna.
 
 
S POPRAŽENO ZASEKO, TAKO KOT NEKDAJ
 
Zaseko damo v kozico in jo mešamo, da se stopi. Odstavimo, prilijemo kis in z malo ohlaje¬no zabelimo zimsko solato ali regrat.
 
 
LIMONINA POLIVKA
 
Namesto kisa vzamemo limonin sok.
 
 
Limonina polivka je primerna za nežne solate, za solate iz kuhane zelenjave ter za spremljavo k rakcem in drugim lupinarjem ter k ribam.
 
 
LIMONINA POLIVKA S SMETANO
 
Sok ene limone in 4 žlice sladke ali kisle smetane razmešamo. Osolimo in popopramo. 
 
 
To polivko pripravimo v zadnjem trenutku, kajti če bi stala, bi se lahko sesirila.
 
 
SOLATNA POLIVKA S TRDO KUHANIM JAJCEM IN SARDELNO PASTO
 
2 trdo kuhani jajci z vilicami zmečkamo, dodamo 1 ali 2 žlički sardelne paste, zmešamo in primešemo še olje. 
 
 
Primerna za beluše. | 
 
 
 _________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar | 
 
 
 | 
 
 
|  
 | 
 
 
  | 
 
 
|  
 | 
 
 
 
| 
 | 
 
Poglej naslednjo temo 
Poglej prejšnjo temo 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu   | 
 
 
 
 
Powered by phpBB 
 © 2001, 2002 phpBB Group
 |  
 |