 |
Avtor |
Sporočilo |
mojsoncek
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
02 Apr 2008 14:24 |
|
OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z OLJEM IN KISOM
V skodelico damo kis, nato sol in razmešamo, da se sol v kisu stopi. Primešamo olje in nameljemo poper. Dobro razžvrkljamo.
Običajno namerimo tri enote olja na eno enoto kisa. Za 4 osebe vzamemo 3 žlice olja in 1 žlico kisa, vendar pa to prilagodimo okusu, moči kisa in vrsti solate.
Osnovno polivko lahko pripravimo vnaprej. V mešalnik ali dobro zaprto stekleničko damo vse sestavine in stresamo ali stepamo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo. Zamašimo in hranimo v hladilniku. Pred uporabo pretresemo.
Pravijo, da naj solato soli modrijan, zabeli razsipnež, okisa skopuh, premeša pa norec.
OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z DODATKI
S STRTIM ČESNOM
1 strok česna olupimo in v možnarju temeljito stremo. Primešamo ga osnovni solatni poliv¬ki. Stoji naj 30 minut.
S česnovo polivko zabelimo na primer solato iz krompirja in cvetače ali pečene paprike.
Z GORČICO
Osnovno solatno polivko razžvrkljamo z 1 žličko gorčice. Poda se h kuhanim solatam.
Z DIŠAVNICAMI
V osnovno polivko zamešamo zvrhano žlico sesekljanih zelišč, na primer drobnjak, peteršilj, baziliko, pehtran ali druga zelišča.
Polivka je primerna za sveže in kuhane solate ter solate z belim mesom.
Z RUMENJAKOM
V osnovno omako krepko vtepemo zelo svež rumenjak.
Polivka je primerna za beluše, bučke in solate z belim mesom.
Jajca morajo biti preverjeno neoporečna.
S POPRAŽENO ZASEKO, TAKO KOT NEKDAJ
Zaseko damo v kozico in jo mešamo, da se stopi. Odstavimo, prilijemo kis in z malo ohlaje¬no zabelimo zimsko solato ali regrat.
LIMONINA POLIVKA
Namesto kisa vzamemo limonin sok.
Limonina polivka je primerna za nežne solate, za solate iz kuhane zelenjave ter za spremljavo k rakcem in drugim lupinarjem ter k ribam.
LIMONINA POLIVKA S SMETANO
Sok ene limone in 4 žlice sladke ali kisle smetane razmešamo. Osolimo in popopramo.
To polivko pripravimo v zadnjem trenutku, kajti če bi stala, bi se lahko sesirila.
SOLATNA POLIVKA S TRDO KUHANIM JAJCEM IN SARDELNO PASTO
2 trdo kuhani jajci z vilicami zmečkamo, dodamo 1 ali 2 žlički sardelne paste, zmešamo in primešemo še olje.
Primerna za beluše. |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
 |
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|
|