| 
 
 
 
 
 
| Avtor | Sporočilo |   
| Dulcinea Šefica
 
  
 Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
 Prispevkov: 2072
 Kraj: Burjegrad
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
09 Jan 2008 17:29 |     |  
 
| Sonja sem od tebe kopirala z RR.
 
 POLNOZRNAT KRUH IZ KRUHOMATA
 
 
 
 
 
 180 g jogurta
 20 g olivnega olja
 200 g vode
 20 g kvasa
 10 g soli
 1 žlica sezama
 1 žlica sončničnih semen
 1 žlica bučnih semen
 350 g moke iz celega pšeničnega zrna
 150 g polnozrnate pirine moke
 100 g črne moke
 1 žlica mletih lanenih semen
 
 
 
 
 
 v kruhomatovo posodo damo vse tekoče sestavine, torej jogurt, olivno olje, vodo, sol, dodamo še kvas* in po 1 jedilno žlico semen (čez noč lepo nabreknejo). Čez vse to vsujemo moko in na koncu še žlico mletega lanu.
 Programiramo osnovni program z vsaj 5 urnim zamikom (v tem času se kvas v slani tekočini pretvori v solno kvasno emulzijo, kar da kruhu nove kvalitete).
 V petih urah sol pomori kvasovke,nastopijo pa encimi,ki prevzamejo vzhajanje.Tak kruh je bolj rahel, manj se drobi,dalj časa ostane svež in mogoče še kaj.Sol in kvas morata biti v tekočini vsaj 5 ur,da se ta proces odvije.Zadevo sem prvotno delala posebej,zdaj pa dam kvas in sol s tekočino na dno ,čez to pa moko in programiram z najmanj 5-urnim zamikom .Temu se reče solnokvasna emulzija.Čeprav to izjemno rahlost v tem konkretnem receptu pa naredi jogurt.
 
 Tega sem glih dons "ukradla" in ga še nisem probala . Samo punce ga full hvalijo. Sicer pa jest pečem tega
 
 POLNOZRNATI KRUH
 
 1 kg polnozrnate moke
 3-4 dag svežega kvasa
 7 dl mlačne vode
 1 žlička soli
 2-3 pesti ovsenih kosmičev
 3-4 pesti semen (bučna, sončična, lanena, prepražena sezamova)
 V kruhomat dam sicer samo polovico teh sestavin, pa raje večkrat spečem. In ravno tako pustim vsaj pet ur sestavine v kruhomatu, ker ne dodam sladkorja.
 
 
 
      |   
| _________________
 Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
 facebook  https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
 |  |   
|  |   
|  |   
| Pipika Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 01.02. 2008, 23:22
 Prispevkov: 123
 
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
19 Feb 2008 21:05 |     |  
 
| Rada bi spekla ta kruh v kruhomatu, a imam nekaj vpr.
 
 Kateri program je to osnovni? JAz ponavadi pečem na hitrem programu.
 Koliko naj dam suhega kvasa?
 
 
 No, nekaj sem nametala skupaj, pa bomo videli, kakšen kruh me bo čakal zjutraj. Komaj čakam.
 |   
| _________________
 
  |  |   
|  |   
|  |   
| LUTHIEN Montinjačka
 
  
  
 Pridružen/-a: 16.02. 2008, 20:08
 Prispevkov: 41
 
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
19 Feb 2008 21:54 |     |  
 
| Jaz v kruhomatu vse vrste kruha (bel, PZ, mešani) pečem na hitrem programu. Na cca. 65 dkg moke dam 1 vrečko suhega kvasa.
 |   
| _________________
 Lp, Luthien
 
 
  |  |   
|  |   
|  |   
| Pipika Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 01.02. 2008, 23:22
 Prispevkov: 123
 
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
20 Feb 2008 15:45 |     |  
 
| sem ga spekla, vendar sem zaštrikala s timerjem, tako da mešanica ni počivala prej 5h. Posledično je tudi kruh bolj čuden, a je za pojest.
 |   
| _________________
 
  |  |   
|  |   
|  |   
| sonjah Naša kuharca
 
  
  
 Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
 Prispevkov: 2266
 
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
21 Feb 2008 17:16 |     |  
 
| Spečem tudi jaz ponavadi vse kruhe na hitrem programu.
 |   
|  |  |   
|  |   
|  |   
| botreba Začetnica
 
  
 
 Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:37
 Prispevkov: 17
 Kraj: strmaln
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
22 Feb 2009 22:34 |     |  
 
| Jaz sem se danes igrala s tem kruhom. Mi je kar ratal, sam hecen je bil videt, ker je na vrhu -not padel
 
  Amapak, bil je okusen in rahel.Še mož ga je jedel. |   
|  |  |   
|  |   
|  |   
|  |  
 
|  | Poglej naslednjo temo
 Poglej prejšnjo temo
 Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
 Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
 Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 |  
 Powered by phpBB 
 © 2001, 2002 phpBB Group
 |