Avtor |
Sporočilo |
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
09 Jan 2008 17:29 |
|
Sonja sem od tebe kopirala z RR.
POLNOZRNAT KRUH IZ KRUHOMATA
180 g jogurta
20 g olivnega olja
200 g vode
20 g kvasa
10 g soli
1 žlica sezama
1 žlica sončničnih semen
1 žlica bučnih semen
350 g moke iz celega pšeničnega zrna
150 g polnozrnate pirine moke
100 g črne moke
1 žlica mletih lanenih semen
v kruhomatovo posodo damo vse tekoče sestavine, torej jogurt, olivno olje, vodo, sol, dodamo še kvas* in po 1 jedilno žlico semen (čez noč lepo nabreknejo). Čez vse to vsujemo moko in na koncu še žlico mletega lanu.
Programiramo osnovni program z vsaj 5 urnim zamikom (v tem času se kvas v slani tekočini pretvori v solno kvasno emulzijo, kar da kruhu nove kvalitete).
V petih urah sol pomori kvasovke,nastopijo pa encimi,ki prevzamejo vzhajanje.Tak kruh je bolj rahel, manj se drobi,dalj časa ostane svež in mogoče še kaj.Sol in kvas morata biti v tekočini vsaj 5 ur,da se ta proces odvije.Zadevo sem prvotno delala posebej,zdaj pa dam kvas in sol s tekočino na dno ,čez to pa moko in programiram z najmanj 5-urnim zamikom .Temu se reče solnokvasna emulzija.Čeprav to izjemno rahlost v tem konkretnem receptu pa naredi jogurt.
Tega sem glih dons "ukradla" in ga še nisem probala . Samo punce ga full hvalijo. Sicer pa jest pečem tega
POLNOZRNATI KRUH
1 kg polnozrnate moke
3-4 dag svežega kvasa
7 dl mlačne vode
1 žlička soli
2-3 pesti ovsenih kosmičev
3-4 pesti semen (bučna, sončična, lanena, prepražena sezamova)
V kruhomat dam sicer samo polovico teh sestavin, pa raje večkrat spečem. In ravno tako pustim vsaj pet ur sestavine v kruhomatu, ker ne dodam sladkorja.
|
_________________ Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/ |
|
|
|
Pipika
Čveka
Pridružen/-a: 01.02. 2008, 23:22
Prispevkov: 123
|
Objavljeno:
19 Feb 2008 21:05 |
|
Rada bi spekla ta kruh v kruhomatu, a imam nekaj vpr.
Kateri program je to osnovni? JAz ponavadi pečem na hitrem programu.
Koliko naj dam suhega kvasa?
No, nekaj sem nametala skupaj, pa bomo videli, kakšen kruh me bo čakal zjutraj. Komaj čakam. |
_________________
|
|
|
|
LUTHIEN
Montinjačka
Pridružen/-a: 16.02. 2008, 20:08
Prispevkov: 41
|
Objavljeno:
19 Feb 2008 21:54 |
|
Jaz v kruhomatu vse vrste kruha (bel, PZ, mešani) pečem na hitrem programu. Na cca. 65 dkg moke dam 1 vrečko suhega kvasa. |
_________________ Lp, Luthien
|
|
|
|
Pipika
Čveka
Pridružen/-a: 01.02. 2008, 23:22
Prispevkov: 123
|
Objavljeno:
20 Feb 2008 15:45 |
|
sem ga spekla, vendar sem zaštrikala s timerjem, tako da mešanica ni počivala prej 5h. Posledično je tudi kruh bolj čuden, a je za pojest. |
_________________
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 17:16 |
|
Spečem tudi jaz ponavadi vse kruhe na hitrem programu. |
|
|
|
|
botreba
Začetnica
Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:37
Prispevkov: 17
Kraj: strmaln
|
Objavljeno:
22 Feb 2009 22:34 |
|
Jaz sem se danes igrala s tem kruhom. Mi je kar ratal, sam hecen je bil videt, ker je na vrhu -not padel
Amapak, bil je okusen in rahel.Še mož ga je jedel. |
|
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|