Avtor |
Sporočilo |
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
17 Dec 2008 19:17 |
|
|
|
|
babica
Čveka
Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno:
17 Dec 2008 19:42 |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
17 Dec 2008 20:55 |
|
|
|
|
Tista
Začetnica
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 17:08
Prispevkov: 24
Kraj: Kranj
|
Objavljeno:
04 Jan 2009 17:28 |
|
Pozdravljene in pozdravljeni (če se tu slučajno skriva še kak moški osebek)!
Na forumu sem čisto nova, čeprav sem ga že nekajkrat preletela... ja, odločila sem se, da po nenehnem bojevanju s kilogrami poskusim še z Montignacom....
Stara sem 27 let in imam pri svojih 168cm krepko čez 110kg. Enkrat mi je celo uspelo shujšati z 90 dnevno dieto, a so kg prišli nazaj, še več le-teh, ko pa sem z dieto poskusila znova ni in ni šlo... tako so se kg samo nabirali in sedaj sem tu, pred novim začetkom... priznam, strah me je...
In čeprav ste na ta vprašanja najbrž že odgovorili, me vseeno nekaj zanima... se opravičujem, če sem spregledala, tem in prispevkov je res veliko...
No, med pregledovanjem pdfja z Montijivimi recepti sem zasledila kar nekaj uporabnih zadev, ampak niso na isti dan - recimo, všeč mi je kosilo za ponedeljek, pa recimo torkova večerja - lahko to združim?
Juhice - nisem ravno vešča kuharica - lahko uporabim instant variante, recimo gobova, česnova, xy juha?
Ali lahko jem samo zeljnato/zeleno/fižolovo solato? Paradižnika in brokolija RES ne morem niti videti... aja, pa če piše stročji fižol, lahko jem samo navadnega, ne v strokih?
V njegovi receptih velikokrat dosti hrane - lahko to malo oklestim (recimo piščanec brez sira ali pa solate/juhe?)?
In ko pripravljam jedi, recimo solate - je sol res tako nevarna ali si jo lahko privoščim v minimalni obliki?
Testenine... resnično jih obožujem... bi bilo zelo narobe, če bi se pojavljale v večini mojih obrokov? Ali pa recimo riž... meso sicer jem, nisem pa ravno največja oboževalka, čeprav... čevapov in pleskavic se ne bi branila... :)
No, se opravičujem za uvodni napad, samo preprosto ne bi rada delala napak - sem jih že zadost... :) Pa btw, je kakšna stvar, na katero moram biti res zelo pozorna, ker s s tem komaj spoznavam...? kakšne tipične začetniške napake...
Hvala za odgovore in LP vsem! |
|
|
|
|
melisa
Čveka
Pridružen/-a: 13.10. 2008, 21:59
Prispevkov: 116
|
Objavljeno:
05 Jan 2009 10:40 |
|
Pozdravljena, Tista.
Super, da se nam boš pridružila in verjamem, da ti bo uspelo.
Tudi sama sem že skoraj vse življenje na raznih dietah, pa takšnega uspeha kot sedaj z montijem, nisem imela še nikoli. Pa navsezadnje to ni samo "neka" dieta, ampak zdrav način prehranjevanja brez stradanja!
Torej, Tista, na nekaj vprašanj ti odgovorim, druge punce pa me prosim še dopolnite.
Glede naših jedilnikov- seveda si lahko kombiniraš naše jedilnike iz različnih dnevov. Važna je prava kombinacija hrane v posameznem obroku (OH,B,ZELENJAVA,SADJE....). O tem pa si verjetno prebrala v knjigi. Pisanje naših jedilnikov, nam je v pomoč pri idejah kaj jesti....
Solate lahko ješ kakršne si napisala, le pri tistem stročjem fižolu ne vem če si prav razumela. Stročji fižol je tisti s strokom in tega lahko ješ v kombinaciji s OH in B. Medtem ko se luščen fižol šteje k OH in se ne kombinira z B.
Tako jaz razumem to, ostale montinjačke pa bodo še kaj dodale ali popravile mojo razlago.
Juh iz vrečk ti ne priporočam. Solato pa si lahko soliš, samo pretiravat ni treba s soljo in oljem.
Glede tega, da kaj odvzameš iz jedilnika, moraš vedet, da ne smeš stradat in kot si napisala primer, da bi jedla samo piščanca brez vsega ostalega... No, je pa že fajn zraven kaka solata ali pa kisla zelenjava, ali kuhana zelenjava. Sama se odloči, a ne jej premalo!
Pa še testenine- obvezno samo polnozrnate ali sojine v kombinaciji z zelenjavo oziroma zelenjavnimi omakami!
Nekaj sem ti odgovorila, ostalo pa še kar sproti vprašaj.
Dober začetek prehranjevanja po Montiju in veeeliiiko uspeha pri zbijanju kilogramov. |
_________________ url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wH9cEtm/]
[/url] |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
05 Jan 2009 17:08 |
|
dobrodošla! melisa ti je podala super odgovor. no, ga bom še jaz...
Tista je napisal/a: |
No, med pregledovanjem pdfja z Montijivimi recepti sem zasledila kar nekaj uporabnih zadev, ampak niso na isti dan - recimo, všeč mi je kosilo za ponedeljek, pa recimo torkova večerja - lahko to združim? ja, lahko kombiniraš. pazi le, da so posamezni obroki pravilno kombinirani in da ne ješ en dan samo OHjev, drugi dan samo B. mešaj med obroki.
Juhice - nisem ravno vešča kuharica - lahko uporabim instant variante, recimo gobova, česnova, xy juha? žal te juhe po večini (vsaj kolikor sem jaz brala deklaracije) vsebujejo ogromno vsega. od škroba, do gostil, tudi sladkorje. skuhaj si svojo juhico (jaz ponavadi jem kar prazno) z mešano zelenjavo (lahko kupiš zamrznjeno ali svežo), dodaj malo soli in popra, pa je juha tu.
Ali lahko jem samo zeljnato/zeleno/fižolovo solato? Paradižnika in brokolija RES ne morem niti videti... aja, pa če piše stročji fižol, lahko jem samo navadnega, ne v strokih? kot je že melisa odgovorila. stročji je dovoljen z B in OH, oluščen fižol pa je OH, zato se je samostojno. drugače si lahko pripraviš še solato iz kumaric, regratovo, ogromno pa se da kombinirati tudi zeleno.
V njegovi receptih velikokrat dosti hrane - lahko to malo oklestim (recimo piščanec brez sira ali pa solate/juhe?)? monti priporoča od predjedi do sladice (npr. sir). večinoma je meni to preveč oz. se mi niti ne da pripravljati. tudi ti se moraš sama odločiti kaj boš iz njegovega jedilnika odvzela in kaj dodala. knjiga ponuja ogromno možnosti. ko pa boš še tukaj prebrala naše jedilnike, boš dobila dodatne ideje. je pa tudi res, da monti prihaja iz francije - dežele, kjer vsi jedo počasi in z užitkom in predvidevam, da od tukaj predjedi, ogromno različne hrane in seveda sir kot sladica. no, jaz osebno se po njegovih receptih ne zgledujem, ker ima ogromno dodatkov (od začimb naprej), ki pri nas niti niso tako pogosti. torej, znajdi se po svoje. ne pa biti lačna.
In ko pripravljam jedi, recimo solate - je sol res tako nevarna ali si jo lahko privoščim v minimalni obliki? sol ni zdrava v prevelikih količinah. ampak nesme pa je biti premalo. s soljo namreč dobimo v telo nujno potreben natrij in jod (če sem si prav zapomnila od ur kemije/biologije ). po drugi strani pa prevelike količine soli zadržujejo vodo in obremenjujejo ledvice. jedi si torej soli po okusu, ampak ne preveč. nekateri ljudje namesto soli oz. vsaj delček nadomestijo z močnimi aromatičnimi začimbami - poper, česen, bazilika...
Testenine... resnično jih obožujem... bi bilo zelo narobe, če bi se pojavljale v večini mojih obrokov? Ali pa recimo riž... meso sicer jem, nisem pa ravno največja oboževalka, čeprav... čevapov in pleskavic se ne bi branila... :) privošči si testenine večkrat in opazuj svoj napredek v dieti. v kolikor ne boš hujšala, uvedi v svojo prehranjevanje več beljakovin. lahko imaš npr. zajtrke in večerje po večini beljakovinske in OH kosila. priporočam ti, da imaš raznoliko prehrano, vsekakor pa se ne brani beljakovin, ker so nujno potrebne za naše telo. |
|
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Tista
Začetnica
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 17:08
Prispevkov: 24
Kraj: Kranj
|
Objavljeno:
06 Jan 2009 14:38 |
|
Hvala za prijeten sprejem in odgovore! :)
Včeraj sem šla v šoping in nabavila nekaj zadev, upam, da več al manj v redu... sumim, da sem ga rahlo polomila s Šparovimi PZ žemljicami, ki se jih doma še dopeče, ostalo pa mislim, da bo! :)
Opažam pa, čeprav ni prav, da mi manjka kava... imam namreč precej nizek pritisk in danes sem šla delat brez nje, pa že na pol kinkam, oči mi skupi vleče in nasploh sem taka kot bi ga tri dni žurala... no, vsemu pa se tudi ne moram odpovedat! :D Pijem jo pa itak tako ali tako grenko, mleko pa je 0.5. Upam, da ne bo prehuda...
Kar se pa stročjega fižola tiče... V strokih ga res ne maram, pa sem mislila, da bi bilo isto, če bi jedla oluščenega s čebulo... pa očitno ni - hvala za nasvet! :)
Zaenkrat sem si naredila nekaj jedilnikov, malo sem plonkala pri vas, če se pa spotoma pojavi še kakšno vprašanje, vam bom pa itak "zatežila"!
Lepo se imejte! |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
06 Jan 2009 16:13 |
|
hoj!
mislim, da sem ravno v tvojem jedilniku prebrala, da si jedla pz žemljice. sem ti želela odgovoriti, ampak nisem hotela biti OT. ti bom kar tukaj, kjer si v bistvu že odgovorila na moje vprašanje. zanimalo me je namreč ali so kupljene ali doma pripravljene. kar jekupljeno, ima ponavadi dodano belo moko. pravi pz kruhi so edino tisti "mokri", ponavadi v obliki kocke. ampak tudi pri teh je treba brati deklaracije. v hoferju se dobi tak, za drugje ne vem.
ravno te žemljice, o katerih pišeš, sem tudi sama hotela vzeti. še dobro, da sem se navadila brati deklaracije in ugotovila, da sploh ni primeren. danes pač pozabi na to, ker nisi vedela, naslednjič pa jih raje pusti drugim članom družine.
ostalo je v tvojem jedilniku v redu. edino sir in testenine ne gredo skupaj - sem videla, da si spraševala tudi o tem. žal so to beljakovine in hkrati tudi ogromno maščob. je pa res, da nekatere montipunce uporabljajo pesto omako, v kateri je malo sira dodanega (če se ne motim). žal to ni po montignacovih načelih.
kar se kruha tiče, ti predlagam nakup kruhomata. verjemi, ne bo ti žal. najdeš pa jih že po 40€.
fižol si lahko prpraviš kot solato z čebulo, npr. to mam tudi jaz zelo rada. ampak žal lahko ješ zraven sam še zelenjavo z GI 15 ali manj. enako je z grahom. jaz si takšno solato pripravim včasih zvečer.
se vidi, da si zčetnica, ker se sekiraš glede kave. to smo se skoraj vse, na koncu pa itak pijemo pravo kavo. privošči si jo tudi ti v razumnih količinah (kaj je to razumno? ). če ne boš videla napredka v hujšanju, pa jo črtaj s seznama. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
06 Jan 2009 17:03 |
|
|
|
|
Tista
Začetnica
Pridružen/-a: 04.01. 2009, 17:08
Prispevkov: 24
Kraj: Kranj
|
Objavljeno:
06 Jan 2009 17:16 |
|
Živjo Ela!
Hvala za odgovor in pojasnila... ja, se mi je zdelo prelepo, da bi bilo res, da bi na pašto ribala sir... ja no, bomo preživeli... :)
Kruhomat pa... ironično, fant ga je podaril moji mami za NL... :D Glede žemljic pa, brez skrbi, so fantu tako všeč, da mi je že včeraj eno pojedel... :D |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
06 Jan 2009 18:35 |
|
super. poglej malo med recepte, kjer je veliko napisanega o njegovi pripravi. tudi za peko brez kruhomata, s kruhomatom pa itak ni problema, ker vse naredi sam. jaz si zvečer vse pripravim in naredim uro na pol 6, ko gre moj delat. takrat se tudi jaz prebudim in si ga vzamem ven (drugače se kruh navzame pare od vročine). ob 7h-8h, ko imam zajtrk je že fajn hladen.
dulcinea, jaz si tud rada dodam česen. nasploh mi je dober na vsem. enako čebula. ampak priznam, da se včasih enega in drugega izogibam, da kdo ne pade v nezavest. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
zverca
Montinjačka
Pridružen/-a: 15.11. 2007, 21:16
Prispevkov: 26
|
Objavljeno:
06 Jan 2009 21:35 |
|
KAj pa kislo zelje, se lahko je tudi kuhano. Surovo ima nizek GI jaz mojim za jutri kuham, ne vem pa če ga smem tudi jaz.
Ela , kaj ti na RR deliš vzpodbudne brce? |
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wmcf6uF/]
[/url] |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
06 Jan 2009 22:49 |
|
ne, tam pa jaz nisem prijavljena.
kislo zelje lahko ješ, seveda. edino ne vem kako ga zakuhaš na koncu. mi mu dodamo fant, kar za montija ni sprejemljivo. tak da si jaz kislo zelje naredim raje kot solato in kaj zraven. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
07 Jan 2009 07:55 |
|
Jaz ga pa samo "zabelim" s čebulo, popraženo na olivnem olju ali pa mu dodam še na koščke narezano, prav tako s čebulico popraženo, suho meso- ali kare ali pa vratovino oz. kaj podobnega. In okus je božanski |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
08 Jan 2009 11:31 |
|
kalčki... videla sem, da jih je ena jeda v solati. katere pa, a je tega sploh več vrst?
ravno včeraj sem jih v šparu videla, bili so vloženi in postavljeni zraven vložene koruze. pa me zanima kako je s tem... |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
babica
Čveka
Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno:
08 Jan 2009 16:00 |
|
Kalčki vsebujejo ogromno beljakovin in so krasni v vseh oblikah. Vendar če so vloženi, poglej na deklaracijo, ker lahko vsebujejo sladkor. Veliko bolje je, če kupiš sveže, saj jih imajo v vseh trgovinah, ali pa si jih pripraviš sama. Malo pobrskaj po spletu, boš našla polno navodil, kako se to dela. |
_________________
http://freeweb.siol.net/zalovice/forum/nakit1.html |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
08 Jan 2009 17:06 |
|
ok, bom malo pogledala. ker so mi zelo dobri v solati. za vložene pa je itak vedno vprašanje, ker ogromno zadev vsebuje sladkor. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
zverca
Montinjačka
Pridružen/-a: 15.11. 2007, 21:16
Prispevkov: 26
|
Objavljeno:
08 Jan 2009 19:31 |
|
Ker je bilo zelo poceni (70% znižano), sem si v Sparu kupila polnozrnato pšenično piro in polnozrnato pšenično seme. Zdaj pa ne vem, kako lahko zo uporabim (konkretno)
Hvala za nasvete |
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wmcf6uF/]
[/url] |
|
|
|
matilda007
Čveka
Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma
|
Objavljeno:
08 Jan 2009 20:00 |
|
Za pšenico vem, da jo je treba namakat vsaj 12 ur in kuhati še kako uro do dve (najbolš v ekonom loncu, če ga maš), jz sem si jo kuhala kar tako, po Montiju pa jo uporabi namesto riža ali pašte (torej kot OH z zelenjavo brez maščob in beljakovin), torej z omakico, ali v juhi ali za zajtrk z malo mleka.
Piro pa namakaš 8 ur in kako uro kuhaš.
Sicer pa sem našla uporaben forum oz. temo iz tega foruma za žita: http://www.kam.soltek.de/viewtopic.php?p=922&sid=4e91423378b6cf7a7a013142f1d4cba4
kjer piše za veliko tudi eksotičnih žit, kako in kaj z njimi.
Piro uporabljaj enako kot pšenico.
papa |
_________________ Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach |
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
08 Jan 2009 20:02 |
|
Jaz sem si pa včeraj v DM kupila Kvinojo. Danes sem jo naredila na sledeč način: Na olivnem olju sem prepražila pol čebule, dodala oprano kvinojo, prepražila, zalila s toplo vodo in dodala eno žličko jušne osnove. Kuhala sem 20 minut, potem pa pustila še malo stat. Je blo kar za pojest. Kako jo pa ve naredite? |
_________________ Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/ |
|
|
|
|
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39 Naslednja
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|