Avtor |
Sporočilo |
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
14 Feb 2008 08:11 |
|
Ojla, punce! Se mi ni ljubilo na novo pisat recepta, tako da se copy pastala kar tistega z neta, po katerem sem jaz kuhala :P ;) Samo s to razliko da sem jaz delala iz zamrznjenih gozdnih sadežev in sem morala dati več fruktoze, ker je bila s 7dekagrami vseeno prekisla. Verjetno je s svežim sadjem drugače. Predvidevam, ker sem tisto marmelado jeseni kuhala iz samih sliv brez fruktoze.
JAGODNA MARMELADA
Danes popoldne sem kuhala jagodno marmelado. Ko jih daš v kozico, jih je treba kar takoj potlačiti s tlačilko za pire, da se ne začnejo žgati. Po slabih 10-ih minutah sem dodala na 60 dag jagod 7 dag fruktoze, 1/2 žličke želina in sok polovice limone. V naslednjih 10-ih minutah je želiralo, sem morala biti kar hitra s pogretimi kozarčki. Zavila sem v deko, čez noč se bo počasi ohladilo.
Evo, poročilo iz prve roke. Zvečer sem poskusila tisto žlico marmelade, kar je ostalo viška pri zadnjem kozarčku. Kar ne morem verjeti, kako je to polno okusa jagod in sladko, za moj sedanji okus celo preveč. In da lahko to jem kot vsako sadje brez strahu pred dvigom krvnega sladkorja? Neverjetno. Le zakaj sem skuhala samo 6 majhnih kozarčkov? Se grem hitro zmenit še za eno rundo, potem bo pa jagod res konec.
Aja, kuhala sem v štirih kozicah naenkrat. Samo moraš si vse prej pripraviti, ker potem je tistih 20 minut zelo hitrih, nimaš časa okoli iskati stvari ali šele tehtati. V eni uri sem imela vse končano od čiščenja jagod do pomite posode. |
|
|
|
|
lana
Čveka
Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
16 Feb 2008 18:38 |
|
js bi pa mela marmelado iz pomaranč..a lahko uporabim ta recept ali pa če ima katera kašnega drugega preizkušenega za pomaranče, lepo prosim.. ;) |
_________________
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 17:18 |
|
Misliš, da ni to "prevodeno" sadje. Jaz ne vem, nimam izkušenj s tem, ampak jaz bi dodala vsaj kako jabolko |
|
|
|
|
lana
Čveka
Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 17:44 |
|
verjetno imaš prav..bom poskusla tako..vem za odlične pomarančne angleške marmelade..samo ne vem kako se naredijo.. |
_________________
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
28 Maj 2008 16:49 |
|
Zdele bom probala mal jagodne marmelade skuhat. Ima tašča jagodke in je rekla, da so zanič. Pa sem rekla, da za marmelado so OK pa mi jih je ponudla. So res take bolj trde. Oni pravijo, da so drva.
No, zdaj me pa zanima, ker sem brez tehtnice, kako hudiča naj vem, kolk fruktoze naj dam notr? In če lahko dam en nariban jabuk not namest želeja. |
_________________ Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/ |
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
28 Maj 2008 16:56 |
|
Ja, lahko, ampak jabolko naj bo z olupkom vred- sem nekje prebrala fruktoza naj bi pa bila 4x bolj sladka od navadnega sladkorja, ampak jaz bi rekla, da to ne drži. Daj jo najprej pol toliko kot bi dala sladkorja, pol pa probaj, ker je odvisno tudi od tega "kako sladka si" |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
28 Maj 2008 19:45 |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
01 Apr 2009 14:17 |
|
Včeraj sem kupila en paket zmrznjenih jagod (250g) in en paket zmrznjenih gozdnih sadežev (250g). Danes sem jih odtajala, not narezala še 4 zelo majhne domače kivije, ker baje vsebujejo velik pektina, zlila sok ene mini limone in malo vode, no pa seveda 10 dag fruktoze.
To sem kuhala na malem ognju enih 10 do 15 minut, dokler se mi ni zdelo dovolj gosto in nalila v dva kozarčka. Zdaj se hladi. Upam, da bo ok.
Sem bla pa kar malo razočarana, ker je blo tko malo. |
_________________ Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/ |
|
|
|
Maruša
Čveka
Pridružen/-a: 21.07. 2009, 12:01
Prispevkov: 77
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 06:56 |
|
Kaj pa breskvovo marmelado je katera že kuhala?
Jaz bom poskusila danes, pa poročam. |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 10:14 |
|
|
|
|
dejca
Stručko
Pridružen/-a: 29.12. 2008, 23:26
Prispevkov: 695
Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 10:40 |
|
Me smo kuhale breskovo marmelado pa je dobra. Samo smo mogle dat notr ful več pektina kot v ostale marmelade, da ni tekoča. Mi je pa boljša kot marelična. Drugače je bla pa še češnjeva ful dobra pa malinova pa figova z jabolki. Mmmmm :). Smo nakuhale za kr neki časa :). |
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wrCwEvf/]
[/url] |
|
|
|
Maruša
Čveka
Pridružen/-a: 21.07. 2009, 12:01
Prispevkov: 77
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 10:54 |
|
hmm.. zdaj sem pa zmedena.. želin ali pektin? Koliko pa? |
|
|
|
|
dejca
Stručko
Pridružen/-a: 29.12. 2008, 23:26
Prispevkov: 695
Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 12:33 |
|
A ni v želinu tko ali tako pektin? |
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wrCwEvf/]
[/url] |
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 13:16 |
|
|
|
|
Maruša
Čveka
Pridružen/-a: 21.07. 2009, 12:01
Prispevkov: 77
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 13:22 |
|
hm, škoda, da tole nisem včeraj videla, ker mi je stara mama ponujala slive.. Ah, bom probala kar tale želin, pa bomo videli kako bo.
Koliko pa mislite, da bi morala dati fruktoze na cca. 20 breskev? |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 13:31 |
|
Jaz tega ne uporabljam, ker niti ne delam domače marmelade. In ne vem, če je dovoljeno. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
24 Avg 2009 13:51 |
|
Maruša je napisal/a: |
hm, škoda, da tole nisem včeraj videla, ker mi je stara mama ponujala slive.. Ah, bom probala kar tale želin, pa bomo videli kako bo.
Koliko pa mislite, da bi morala dati fruktoze na cca. 20 breskev? |
Jaz sem dala kar "od oka". Čene pa malo pokuhaš, pa zliješ eno žlico na tenko na en mrzel krožnik, da se takoj ohladi in probaš sladkost pa še trdoto vidiš. |
_________________ Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/ |
|
|
|
Maruša
Čveka
Pridružen/-a: 21.07. 2009, 12:01
Prispevkov: 77
|
Objavljeno:
25 Avg 2009 07:30 |
|
Evo, moje poročilo. Iz 2 kg izkoščičenih breskev sem dobila 5,5 kozarčkov marmelade (tistih malih kozarčkov).
Dala sem pa zraven dve vrečki pektina, eno jabolko, sok ene limone in ene pomaranče in cca. 300 g fruktoze.
Marmelada je ful dobra, samo za moj okus je preveč sladka, tako, da bom dala naslednjič samo cca. 150 g fruktoze. |
|
|
|
|
|