Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » PRVA stopnja
Avtor Sporočilo
babica
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2008 15:11 Odgovori s citatom Back to top

Ženskice.....kuhan, pečen korenček??????? Ne, ne, ne, je še hujši kot krompir.

_________________


http://freeweb.siol.net/zalovice/forum/nakit1.html
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2008 16:30 Odgovori s citatom Back to top

:nene :nene Korenček je OK. So se zmotili pri izračunih, babica jezik
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
babica
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2008 18:24 Odgovori s citatom Back to top

Se opravičujem za zavajanje. Za to pa še nisem slišala. Vedelasem, da je surov OK, za kuhanega pa ne!

_________________


http://freeweb.siol.net/zalovice/forum/nakit1.html
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matilda007
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2008 21:19 Odgovori s citatom Back to top

Danes smo papcali:

Z: Jabolko
PZ kruh, marmelada z jogurtom, zeleni čaj z mlekom
M1: suhe fige
M2: jogurt
K/V: cvetača z ribanim sirom, solata (svašta....a vse po montiju)
mleko s cimetom, kardamonom in muškatnim oreškom

Moji izsledki:
Carrot juice (unsweetened) 40 GI (korenčkov sok, nesladkan)
Carrots (cooked)* 85 GI (korenje - kuhano)
Carrots (raw) 30 GI (korenje - surovo)

* These foodstuffs, even though they have high GIs, their pure sugar content (pure glucid) is quite low (approximately 5%.) Consuming these foods should not significantly affect blood sugar levels.
(ta hrana, čeprav ima visok GI, je njihova vsebnost sladkorja (čista "glukoza"? razmeroma nizka (približno 5%). Uživanje te hrane ne vpliva bistveno na raven krvnega sladkorja.)

vir: http://www.montignac.com/en/ig_recherche.php - uradna Montijeva stran (vnesi korenje (carrot))

Ista fora je z melonami in lubenicami, in tej "fori" se reče "glycemic load", ki prav tako vpliva na raven krvnega sladkorja in je neka nova pogruntavščina. Smo OT žvižgač , tako da ob želji, kaj več vedeti, odprite nov topic. Tud jz še nimam te zadeve čist naštudirane.

Po moje lahko omako, ki si jo skuhala brez maščob in ki jo imaš namen preliti čez testenine, zgostiš s PZ moko. Why not?! Jz ne vidim razloga.

ČAW

_________________
Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matilda007
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2008 16:21 Odgovori s citatom Back to top

Torej... po brskanju po netu (danes sem doma, ker se ne počutim ravno najbolje oz. sploh dobro) sem si vsaj malo razčistila pojem o "glikemičnem vnosu" tj. glycemic load.

- to je sistem razporejanja živil glede na vsebnost ogljikovih hidratov v "poriciji" oz. običajni servirni količini te hrane (food portion), ki temelji na glikemičnem indeksu in velikosti "porcije"

- uporabnost temelji na ideji, da manjša količina hrane z visokim GI vpliva na krvni sladkor enako kot večja količina hrane z nizkim GI (samo temelji na tetj ideji, to ne pomeni, da lahko jemo pražen krompir, samo manj!!! Je LE IDEJA)

- glikemični vnos lahko izračunamo kot količino vsebnosti OH (v gramih), pomnoženo z GI, deljeno s 100.
(npr. 100 g lubenice z GI 72 in 5 g ogljikovih hidratov (ker vsebuje velik delež vode) ima 3,6 glikemičnega vnosa)

- glikemični vnos pod 10 je nizek, nad 20 pa je visok

- glikemični ineks (GI) nam pove samo, kako hitro se OH spremenijo v sladkor. Ne pove pa, koliko teh OH-jev je v "porciji" določene hrane. Potrebno je poznato oboje, da lahko dokončno razumemo vpliv hrane na raven krvnega sladkorja. In to daje podatek GV (GL) - oz. glikemičnega vnosa (glycemic load)

- običajno ima hrana z visokim GI tudi visok GV

To je na kratko, za 1. informacijo.
Zato torej kuhano korenje in melone ter lubenice JA. Ker ne vplivajo mbistveno na raven krvnega sladkorja. Kot tudi, kot sem zasledila v tabeli, manjše količine medu ne.

Viri:
http://www.mendosa.com/gilists.htm (kjer je tudi tabela)
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycemic_load

_________________
Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babica
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2008 16:43 Odgovori s citatom Back to top

Hvala za tole zelo zanimivo razlago!

_________________


http://freeweb.siol.net/zalovice/forum/nakit1.html
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 15:55 Odgovori s citatom Back to top

Danes sem dobila v roke knjigo Prehrana po Montignacu in je v razpredelnici kuhano korenje z indeksom 85. Sam tolk, da boste vedle.

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 18:43 Odgovori s citatom Back to top

joj, sem čist zbegana z tem korenjem. najbolje, da se ga ognem v velikem loku. itak pa ni moja najljubša hrana. še celo v juhi, ki sem ga včasih jedla, ga že par tednov ne jem.

drugače pa res zanimiva razlaga. mislim, da je to delno omenil že goldy bom pa se morala za boljše razumevanje tega malo bolj poglobiti.

dulcinea, a nam boš knjigo skenirala?

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 21:38 Odgovori s citatom Back to top

Joj, trenutno nimam časa. Morm stisnt z diplomo...

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2009 08:37 Odgovori s citatom Back to top

pol pa kar OK

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Psyche
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 10.01. 2009, 20:00
Prispevkov: 251

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2009 16:41 Odgovori s citatom Back to top

me zanima koliko od vas vas je korenje? js sm ga dns dala u rižoto zravn druge zelenjave, ker mi je res dober in ga pogrešam...

edit: smota, mam knjigo še vedno doma pa nism šla notr pogledat :)
piše da korenje na prvi stopnji ni dovoljeno, na drugi pa ga lahko jemo (vendar brez pretiravanja). Isto je tudi za melono, repo in lubenico, kar ste napisale že pred mano :)

sam je blo kosilo tok dobro, da mi ni žal :D

_________________
Če si želi kdo nasvet ali pogovor o montiju, me lahko dobi na - https://www.facebook.com/crocheting.sanja
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group