Avtor |
Sporočilo |
babica
Čveka
Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno:
03 Nov 2008 15:11 |
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
03 Nov 2008 16:30 |
|
Korenček je OK. So se zmotili pri izračunih, babica |
|
|
|
|
babica
Čveka
Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno:
03 Nov 2008 18:24 |
|
|
|
|
matilda007
Čveka
Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma
|
Objavljeno:
03 Nov 2008 21:19 |
|
Danes smo papcali:
Z: Jabolko
PZ kruh, marmelada z jogurtom, zeleni čaj z mlekom
M1: suhe fige
M2: jogurt
K/V: cvetača z ribanim sirom, solata (svašta....a vse po montiju)
mleko s cimetom, kardamonom in muškatnim oreškom
Moji izsledki:
Carrot juice (unsweetened) 40 GI (korenčkov sok, nesladkan)
Carrots (cooked)* 85 GI (korenje - kuhano)
Carrots (raw) 30 GI (korenje - surovo)
* These foodstuffs, even though they have high GIs, their pure sugar content (pure glucid) is quite low (approximately 5%.) Consuming these foods should not significantly affect blood sugar levels.
(ta hrana, čeprav ima visok GI, je njihova vsebnost sladkorja (čista "glukoza"? razmeroma nizka (približno 5%). Uživanje te hrane ne vpliva bistveno na raven krvnega sladkorja.)
vir: http://www.montignac.com/en/ig_recherche.php - uradna Montijeva stran (vnesi korenje (carrot))
Ista fora je z melonami in lubenicami, in tej "fori" se reče "glycemic load", ki prav tako vpliva na raven krvnega sladkorja in je neka nova pogruntavščina. Smo OT , tako da ob želji, kaj več vedeti, odprite nov topic. Tud jz še nimam te zadeve čist naštudirane.
Po moje lahko omako, ki si jo skuhala brez maščob in ki jo imaš namen preliti čez testenine, zgostiš s PZ moko. Why not?! Jz ne vidim razloga.
|
_________________ Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach |
|
|
|
matilda007
Čveka
Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma
|
Objavljeno:
04 Nov 2008 16:21 |
|
Torej... po brskanju po netu (danes sem doma, ker se ne počutim ravno najbolje oz. sploh dobro) sem si vsaj malo razčistila pojem o "glikemičnem vnosu" tj. glycemic load.
- to je sistem razporejanja živil glede na vsebnost ogljikovih hidratov v "poriciji" oz. običajni servirni količini te hrane (food portion), ki temelji na glikemičnem indeksu in velikosti "porcije"
- uporabnost temelji na ideji, da manjša količina hrane z visokim GI vpliva na krvni sladkor enako kot večja količina hrane z nizkim GI (samo temelji na tetj ideji, to ne pomeni, da lahko jemo pražen krompir, samo manj!!! Je LE IDEJA)
- glikemični vnos lahko izračunamo kot količino vsebnosti OH (v gramih), pomnoženo z GI, deljeno s 100.
(npr. 100 g lubenice z GI 72 in 5 g ogljikovih hidratov (ker vsebuje velik delež vode) ima 3,6 glikemičnega vnosa)
- glikemični vnos pod 10 je nizek, nad 20 pa je visok
- glikemični ineks (GI) nam pove samo, kako hitro se OH spremenijo v sladkor. Ne pove pa, koliko teh OH-jev je v "porciji" določene hrane. Potrebno je poznato oboje, da lahko dokončno razumemo vpliv hrane na raven krvnega sladkorja. In to daje podatek GV (GL) - oz. glikemičnega vnosa (glycemic load)
- običajno ima hrana z visokim GI tudi visok GV
To je na kratko, za 1. informacijo.
Zato torej kuhano korenje in melone ter lubenice JA. Ker ne vplivajo mbistveno na raven krvnega sladkorja. Kot tudi, kot sem zasledila v tabeli, manjše količine medu ne.
Viri:
http://www.mendosa.com/gilists.htm (kjer je tudi tabela)
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycemic_load |
_________________ Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach |
|
|
|
babica
Čveka
Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno:
04 Nov 2008 16:43 |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
05 Feb 2009 15:55 |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
05 Feb 2009 18:43 |
|
joj, sem čist zbegana z tem korenjem. najbolje, da se ga ognem v velikem loku. itak pa ni moja najljubša hrana. še celo v juhi, ki sem ga včasih jedla, ga že par tednov ne jem.
drugače pa res zanimiva razlaga. mislim, da je to delno omenil že goldy bom pa se morala za boljše razumevanje tega malo bolj poglobiti.
dulcinea, a nam boš knjigo skenirala? |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
05 Feb 2009 21:38 |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
06 Feb 2009 08:37 |
|
pol pa kar |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Psyche
Čveka
Pridružen/-a: 10.01. 2009, 20:00
Prispevkov: 251
|
Objavljeno:
14 Feb 2009 16:41 |
|
me zanima koliko od vas vas je korenje? js sm ga dns dala u rižoto zravn druge zelenjave, ker mi je res dober in ga pogrešam...
edit: smota, mam knjigo še vedno doma pa nism šla notr pogledat :)
piše da korenje na prvi stopnji ni dovoljeno, na drugi pa ga lahko jemo (vendar brez pretiravanja). Isto je tudi za melono, repo in lubenico, kar ste napisale že pred mano :)
sam je blo kosilo tok dobro, da mi ni žal :D |
_________________ Če si želi kdo nasvet ali pogovor o montiju, me lahko dobi na - https://www.facebook.com/crocheting.sanja |
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|