| Avtor | 
Sporočilo | 
 
ela 
BRPgirl 
  
 
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02 
Prispevkov: 3417 
 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
15 Jul 2008 13:55 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
da najprej razčistimo! ajdova kaša je dovoljena. kaj pa ajdova moka? po moje, če nima nobenih dodatkov, je občasno sprejemljiva. kaj menite?
 
 
me pa zanima tudi glede ajdovih žgancov. se jih dobi v trgovini ali si jih moraš narediti sam iz ajdove moke?    potem prosim za recept.
 
 
če tema že obstaja, se moderatorki sonji opravičuje in prosim, da temo izbriše. | 
 
 
 _________________ Pa ponovimo...
 
 
  | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
ela 
BRPgirl 
  
 
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02 
Prispevkov: 3417 
 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
16 Jul 2008 21:25 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
nobena ne ve?    | 
 
 
 _________________ Pa ponovimo...
 
 
  | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
Dulcinea 
Šefica 
  
 
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10 
Prispevkov: 2072 
Kraj: Burjegrad 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
28 Jul 2008 14:28 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
Elca, pojma nimam. Saj v palačinke damo eno žlico ajdove moke a ne? 
 
 
Žgance pa skuhaš tako da zavreš osoljeno vodo in noter vsuješ moko. Potem to kuhaš kar v kupčku in noter narediš jamico v sredino. Pojma nimam koliko časa se kuha, se pa spomnim, ko je to delala moja stara mama. No, ko je blo kuhano, je večino vode odlila in razmešala, dolila vodo če je bilo pregosto. Ko se je naredil en velik žganec, je pa na manjše žgančke razdrobila. Ona je to potem zabelila z ocvirki al pa zalila z mlekom. Ziher dobiš kje recept za žgance. S čim bi jih pa ti jedla? | 
 
 
 _________________ Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
 
facebook  https://www.facebook.com/groups/799304946775539/ | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
Dulcinea 
Šefica 
  
 
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10 
Prispevkov: 2072 
Kraj: Burjegrad 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
28 Jul 2008 14:30 | 
     
  | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
ela 
BRPgirl 
  
 
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02 
Prispevkov: 3417 
 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
28 Jul 2008 20:29 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
hvala bom poskusila!    | 
 
 
 _________________ Pa ponovimo...
 
 
  | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
malen@ 
Čveka 
 
   
 
Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46 
Prispevkov: 201 
Kraj: malo tu in malo tam 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
07 Avg 2008 09:27 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
Skuhaš nekaj ajdove kaše, počakaš, da se ohladi, odcediš, dodaš: jajce, zelenjavo - katero pač želiš (špinača, blitva, bučke, korenje - sm zaznala, da ga je po novem dovoljeno jest, ker ima nizek GI  :D, ...), lahko samo eno vrsto zelenjave, pač po želji, čebula, česen, peteršilj, sol, poper, česen v prahu, malo polnozrnate moke (pšenična ali pirina), malo ajdove moke, ker drugač skupaj ne drži (razvidno iz receptov za pz palačinke). Oblikuješ polpete in jih spečeš na olivnem olju. 
 
 
Opomba: če se to dela samo za enega, daš vsega bolj malo, ker se kaša zelo nakuha, če daš pa zraven še zelenjavo, je pa tega ogromno. Sicer so pa tako dobri, da jih lahko je vsa družina. Pa še hecno je, ker imajo okus kot polpeti s faširanim mesom (skoraj   )
 
 
Njami. Dober tek! Zraven lahko ješ tudi kakšno solato ali pa samostojno.
 
 
Sicer ne vem, če obstajajo pz drobtine, da bi jih dal zravn za oblikovanje, pa vendar. Tudi z ajdovo moko drži.
 
 
Mogoče je vmes kak kiks po montiju? | 
 
 
 _________________ malen@
 
 
  | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
malen@ 
Čveka 
 
   
 
Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46 
Prispevkov: 201 
Kraj: malo tu in malo tam 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
07 Avg 2008 09:44 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
še nekaj sem pozabila. drugače se da notri v ta recept tudi sir. v našem primeru lahki  :D | 
 
 
 _________________ malen@
 
 
  | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
mojsoncek 
Profi 
 
   
 
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02 
Prispevkov: 1465 
Kraj: Žiri 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
07 Avg 2008 11:51 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
ajdova kasa, moka, jajca, sir, olivno olje... nisem ravno prepricana da gre tole vse skupaj... OH, beljakovine in mascoba... jaz ne bi, ne na prvi in ne na drugi stopnji (razen tisto dovoljeno odstopanje). | 
 
 
 _________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
malen@ 
Čveka 
 
   
 
Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46 
Prispevkov: 201 
Kraj: malo tu in malo tam 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
07 Avg 2008 12:00 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
se pravi, da bi pa lahko šlo, brez jajc in sira, da zmešaš vse ostalo in daš npr. pečt v pekač ... ??? | 
 
 
 _________________ malen@
 
 
  | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
mojsoncek 
Profi 
 
   
 
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02 
Prispevkov: 1465 
Kraj: Žiri 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
07 Avg 2008 12:03 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
to je pa ze cisto nekaj drugega... pa da se pece v pecici na peki papirju. | 
 
 
 _________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
Dulcinea 
Šefica 
  
 
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10 
Prispevkov: 2072 
Kraj: Burjegrad 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
07 Avg 2008 12:58 | 
     
  | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
mojsoncek 
Profi 
 
   
 
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02 
Prispevkov: 1465 
Kraj: Žiri 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
07 Avg 2008 13:00 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
Verjetno bo morala "masa" nekaj casa stati v hladilniku, da se jo bo dalo oblikovati    | 
 
 
 _________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
karfijola 
Začetnica 
 
  
 
Pridružen/-a: 02.11. 2008, 21:38 
Prispevkov: 8 
Kraj: LJ 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
02 Nov 2008 23:01 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
Hej!
 
 
Ali ima katera kakšo idejo za ajdov kruh (lahko v kruhomatu ali pa tudi ne)... sem dobila 2kg ajdove moke iz biološke kmetije in sedaj iščem ideje za kaj vse bi jo lahko uporabila...     
 
 
še nekaj o ajdovih žgancih: kaj pa naj potem zraven jem? oz. kaj lahko zraven jem? mleko, kislo mleko? 
 
 
hvala! | 
 
 
 _________________ Novim zmagam naproti!
 
 
    | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
sonjah 
Naša kuharca 
 
   
 
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54 
Prispevkov: 2266 
 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
03 Nov 2008 07:15 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
Menda je ajdova moka odlična kot dodatek k PZ pšenični moki, če delaš palačinke   Sem nekje brala, da deluje kot vezivo      | 
 
 
 | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
babica 
Čveka 
 
   
 
Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45 
Prispevkov: 377 
Kraj: Ljubljana 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
03 Nov 2008 08:15 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
Ajdovega kruha ne moreš delati iz same ajdove moke, ker je čisto zanič (preizkušeno). Jaz ajdovo moko uporabljam skupaj s PZ, samo ne preveč. Manj kot polovico ajdove. Ponavadi dodam dve pesti orehov in tak kruhek je dober, kot potica. Pravo crkljanje. (pa seveda brez sladkorja, samo kvas, voda in sol) | 
 
 
 _________________
  
 
    
 
http://freeweb.siol.net/zalovice/forum/nakit1.html | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
karfijola 
Začetnica 
 
  
 
Pridružen/-a: 02.11. 2008, 21:38 
Prispevkov: 8 
Kraj: LJ 
  
 | 
 
 
 Objavljeno: 
03 Nov 2008 11:22 | 
     
  | 
 
 
 
 
 
hvala. danes, ko se bom spravila peči kruh bom probala to z ajdo    | 
 
 
 _________________ Novim zmagam naproti!
 
 
    | 
 
 
 | 
 
|  
 | 
 
  | 
 
|  
 |