Avtor |
Sporočilo |
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
29 Jan 2008 09:19 |
|
Naravna pomoč pri hujšanju
Predstavljamo vam sadeže in začimbe, ki zaradi sestavin, ki jih vsebujejo, pomagajo pri hujšanju.
Ananas
S polnim plinom: po zaužitju svežega ananasa maščobe izgorevajo z veliko hitrostjo. Za to je kriv encim bromelin, ki pospeši izkoristek hranilnih snovi in zaustavi apetit. 100 g ananasa ima 56 kalorij.
Čili
Pekoče je vitko: kapsaicin, pekoča snov v čiliju, poveča tvorjenje želodčnih sokov in tako spodbudi prebavo. Poleg tega čili tudi znižuje nivo holesterola.
Papaja
Idealen partner pri hujšanju: tropski sadež vsebuje encim papain, ki cepi beljakovine, zaradi njega je sadež tudi lahko prebavljiv. Uživajte ga surovega, saj je encim aktiven le v surovih sadežih.
Čebula
Univerzalna začimba v kuhinjski lekarni: eterična gorčična olja nas spravijo v jok, toda ravno zaradi njih je čebula tako zdrava. Olja pospešijo prebavo in delovanje črevesja. Velika vsebnost kalija pomaga tudi pri odvajanju odvečne vode iz telesa.
Ingver
Zdravje iz sredine: že kitajski filozof Konfucij je poznal njegovo zdravilno moč. Eterična olja in pekoče snovi ogrejejo telo, pospešijo presnovo in sočasno pomirijo prebavni trakt. Pri težavah s prebavo sezite po koščku kandiranega ingverja ali pa si iz gomolja skuhajte čaj.
Bela repa
Zelenjava vitkosti: s samo 24 kcal na 100 g spada bela repa med zelenjavo, ki ima zelo malo kalorij. Snov betain pospeši izločanje želodčnih sokov in tako pomaga pri prebavljanju beljakovin.
Kumkvat
Mini pomaranče z visoko zdravilno vrednostjo: sladko-kislogrenki sadeži skoraj ne vsebujejo maščob in beljakovin, zato pa veliko železa, kalcija, provitamina A in vitamina C. Poleg tega poskrbijo za odvajanje vode in nas nasitijo. Sadeže jemo z lupino in semeni vred, saj je ravno v njih največ balastnih snovi.
Cimet
Zaščita za želodec in črevesje: zniževanje ravni sladkorja in holesterola v krvi je znan učinek te aromatične začimbe. Cimetova eterična olja pa pospešujejo prebavo in delujejo protivnetno.
vir |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
29 Jan 2008 09:23 |
|
Nahranite mišice!
Preden začnete vaditi v fitnesu, spremenite svojo prehrano. Poskusite vanjo vpeljati čim več z omega-3 maščobami bogatih živil (predvsem ribe) in tudi kakšen jajčni beljak vam ne bo škodil za izdatnejši odmerek beljakovin.
Jejte manj in večkrat na dan, obenem pa pazite, da ne jeste preveč mastne hrane.
vir |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
29 Jan 2008 09:36 |
|
Oreščki
Lešniki, pistacije in pekani vsebujejajo vsaj 3 grame vlaknin in 7 g mononenasičenih maščob, kar je taka kombinacija za prečiščevanje žil, kot jo je mogoče najti v mandljih. Orehi vlaknin in teh maščob nimajo veliko, so pa napolnjeni s kislinami omega-3.
Te snovi so nepogrešljive v boju proti srčno-žilnim boleznim, zato si jih večkrat privoščite. Dovolj pa bo le pest vsakih dnevno in dva brazilska oreščka povrhu za obrambo proti raku.
1 Pistacije
Fitosteroli, rastlinski holesterol, ki ga najdemo v pistacijah in lešnikih, lahko povzroči padec trigliceridov v krvi za deset točk, zmanjšanje slabega holesterola LDL pa za dobrih 16 točk.
Vlaknine: 3 grame (g)
Beljakovine: 6 g
Mononenasičene maščobe: 7 g
Fitosteroli: 61 miligramov (mg)
2 Orehi
V približno 30 gramih orehov je 2,5 g kislin omega-3. Na Harvardu so celo ugotovili, da te pomagajo tudi pri boju z depresijo, kot vemo, pa se dobro obnesejo tudi pri obrambi pred glavno tegobo: srčnim napadom.
Vlaknine: 2 g
Beljakovine: 4 g
Mononenasičene maščobe: 2,5 g
Maščobne kisline omega-3: 2,542 mg
3 Brazilski oreščki
V nobenem drugem živilu ne boste našli več selena, snovi, povezane z obrambo pred rakom na prostati. Najnovejše raziskave dokazujejo, da je uspešen tudi proti raku na črevesju.
Vlaknine: 2 g
Beljakovine: 4 g
Mononenasičene maščobe: 7 g
Selen: 544 mikrogramov
4 Pekani
V njih je več antioksidantov kot v kateremkoli drugem oreščku. Če jih boste dodali v svojo prehrano, boste zmanjšali tveganje, da obolite za rakom, srčno-žilnimi boleznimi in celo Alzheimerjevo boleznijo.
Vlaknine: 3 g
Beljakovine: 3 g
Mononenasičene maščobe: 12 g
Antioksidanti: 5,079 milimolov na g
5 Lešniki
Moški, ki pojedo eno pest lešnikov dnevno, lahko pričakujejo, da se jim bo raven dobrega holesterola (HDL) zvišala za okoli 12 odstotkov, se hvalijo evropski raziskovalci.
Vlaknine: 3 g
Beljakovine: 4 g
Mononenasičene maščobe: 13 g
Fitosteroli: 27 mg
vir |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
29 Jan 2008 12:51 |
|
ela, tole je pa super. Ce vzames vsakega malo imas ze celo kosilo!
potka :) |
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
29 Jan 2008 17:02 |
|
Oj, si bla pa pridna, Ela! |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
29 Jan 2008 17:04 |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
29 Jan 2008 18:47 |
|
Pomen vode za naše telo!
Voda je osnovna sestavina živih bitij. Voda je odlično topilo, stalno razmerje v vodi raztopljenih snovi omogoča življenje. Ljudje smo izgubili naravni občutek žeje, ki ga moramo nadomestiti z načrtnim pitjem vode.
Stalno razmerje vode in v njej raztopljenih snovi v celicah, medcelični tekočini in krvi se giblje v ozkih, natančno določenih mejah. Sposobnost vzdrževanja sestave znotrajcelične in zunajcelične tekočine, stabilnost notranjega okolja je omogočila razvoj in prilagoditev živih bitij. Večje spremembe v zunanjem in notranjem okolju pomenijo bolezen in smrt. Med tema ekstremoma se odvija cela pahljača stanj: od dobrega počutja in vitalnosti do kronične utrujenosti, različnih motenj zdravja, bolezni in smrti.
V odrasli dobi je količina vode v organizmu odvisna od preskrbe z vodo in življenjskega sloga. V zrelem življenjskem obdobju je sposobnost zadrževanja vode v tkivih slabša, zato je načrtno pitje vode izredno pomembno za zdravje.
Voda v razvitem in nerazvitem svetu je vedno bolj onesnažena.Zato ni čudno, da ljudje več ne zaupajo vodi iz domače pipe in rajši pijejo ustekleničeno vodo. Pivske navade se spreminjajo. Od koncentriranih alkoholnih pijač se prehaja k lahkim vinom in od umetnih gaziranih sladkih pijač k ustekleničenim vodam.
KAJ POMENI POMANJKANJE VODE
Suha usta so znamenje resne dehidracije telesa. Če izrazimo dehidracijo v odstotkih, pomeni: 1 % dehidracija zmanjšanje telesnih in duševnih zmogljivosti, nastanek agresivnosti in kronične utrujenosti. Taka dehidracija nastopi, že če smo pozabili popiti 2 velika kozarca vode. Pri večji stopnji dehidracije je potrebna zdravniška pomoč.
Zaradi kroničnega pomanjkanje vode naše telo razvije varčevalne ukrepe, pojavijo se različne alergije, kronične bolečine, kot so zgaga, revmatične bolečine, bolečine v križu, bolečine v prsnem košu, bolečine v nogah, glavobol, zvišan krvni tlak. Kot kažejo najnovejše raziskave, se zmanjša imunska sposobnost organizma. V skrajnem primeru lahko nastanejo različni raki na sečilih, rodilih in dojkah.
KAJ SO ZDRAVE PIJAČE
Zdrave pijače so voda, zeliščni čaji in sadni sokovi, ki vsebujejo samo naravno sadje. Pri uživanju sadnih sokov je potrebna previdnost in zmernost.
Kava in različni pravi čaji, ki vsebujejo kofein, poživljajo in nas celo zelo dobro odžejajo in ohladijo v vročini, vendar ne smemo pozabiti, da odtegujejo vodo telesu in povzročajo zasvojenost. Uporaba umetnih sladil ni priporočljiva. Sladkost možgani zaznavajo kot dovajanje glukoze in sprožijo se hormonski mehanizmi, ki povzročajo skladiščenje sladkorja v obliki glikogena in pretvorbo le-tega v maščobe. Pijače, sladkane z naravnim sladkorjem, kot so razne fante, kokte, kokakole, vsebuje 4 žličke sladkorja na 1 dl, kar pomeni 80 kalorij na dl. Sladke pijače so atentat na našo trebušno slinavko, ki je prisiljena izločati veliko hormona insulina. Energetske pijače, s katerimi "letimo v nebo", povzročajo zasvojenost in različne presnovne motnje.
Pivo, vino in žgane pijače odtegujejo telesu vodo, škodijo jetrom, srcu in drugim organom in tudi redijo zaradi velike vsebnosti kalorij. Na dan lahko popijete 0,3 dl žgane pijače ali 3 dl piva ali 2 dl vina. Pred pitjem alkohola popijte velik kozarec vode. Prav tako med pitjem in po pitju.
KOLIKO VODE MORAMO POPITI?
Da ohranimo zdravje in preprečujemo kronično dehidracijo, moramo popiti od 1 do 2,5 litrov vode na dan. Žal nam vsakdanja praksa kaže, da je večina ljudi kronično dehidriranih, kar povzroča različne motnje zdravja in bolezni. Telo kliče po vodi, mi pa tega ne zaznamo, in tako zdravimo žejo z zdravili!
Potrebe telesa po vodi so različne glede na starost, letni čas in telesno dejavnost. Otroci jo potrebujejo še enkrat več kot odrasli. Oseba, ki dela na močnem soncu ali za plavžem, jo potrebuje veliko več. Poleti potrebujemo več vode kot pozimi, podnevi več kot ponoči. Če se znojimo, imamo zvišano telesno temperaturo ali drisko, jo potrebujemo ustrezno več. Vsaka stopinja telesne temperature nad normalno (37 0C), poveča potrebo po vodi za 2 dl. Vrsta prehrane tudi vpliva na potrebe po vodi. Če uživamo suha, slana živila, bomo potrebovali več vode, kot če uživamo živila z veliko vsebnostjo vode, kot sta sadje in zelenjava. Če pijemo pijače, ki vodo odvajajo, kot so alkoholne in kofeinske pijače, potrebujemo ustrezno več vode. Ni vseeno, kdaj in kolikokrat pijemo vodo. Novejše raziskave so pokazale, da je koristno piti vodo pred obroki, ne pa med jedjo ali po jedi. Prebavni sokovi so tudi tekočina. Zato vnos vode po hrani ali po njej razredči prebavne sokove, in s tem upočasni prebavne procese. Vodo je treba piti pred zaužitjem kofeinske ali alkoholne pijače in tudi med pitjem le-te, saj tako zmanjšamo škodljive učinke pitja kave, alkohola in drugih umetnih pijač.
Potrebno je razviti dnevni obred pitja vode:
-spijmo kozarec vode zjutraj na tešče, pred zajtrkom,
-pred kosilom, pred večerjo in pred spanjem
-med obroki pijmo vodo po požirkih
-zelo dobro je, da je voda v steklenici, saj tako lahko spremljamo količino popite vode
-zlato pravilo vnosa tekočin za odrasle je 1,5 litra vode s pijačo in 8 dl vode s hrano (juha, zelenjava, sadje); otroci naj popijejo 8 velikih kozarcev vode na dan
-piti morate tudi, če žeje ne čutite
Pa na zdravje!
vir: prim. mag. Marjana Šalehar, dr. med., specialistka šolske medicine in epidemiologije, Zdravstveni dom Ljubljana.
VODA V ZDRAVJU IN BOLEZNI
vir |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
corcoras
Čveka
Pridružen/-a: 21.11. 2007, 21:38
Prispevkov: 160
|
Objavljeno:
30 Jan 2008 00:33 |
|
Živjo!
Saj ne vem če paše to vprašanje sem, sam vseeno: kako je pa s pitjem radenske oz. gazirane vode?
Meni gre namreč navadna voda zelo težko po grlu, zato pijem skoz neke čaje in veliko radenske (najmanj 1.5 litrsko flašo na dan), tak da sem se mal zamislila, če je ta CO2 v redu.
Kaj pravite?
lp |
|
|
|
|
flicka
Stručko
Pridružen/-a: 10.01. 2008, 01:15
Prispevkov: 508
|
Objavljeno:
30 Jan 2008 02:38 |
|
Tudi jaz obožujem radensko in jo spijem eno flašo na dan...ne vem pa, ali škodi ali ne...vem pa, da je v moji knjigi (Prehrana po M.) napisano, da pri obrokih lahko to piješ. |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
30 Jan 2008 07:28 |
|
Tudi meni je radenska zelo vsec, ceprav mislim, da ni dobro pretiravat. Poskusita preklopit na light, ki ima manj CO2.
Pitje med obrokom in takoj po njem ni ravno priporocljivo, kajti s tem razredcis prebavne sokove. Najbolje je ce pijes vsaj 10 min pred obrokom.
potka |
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
30 Jan 2008 08:09 |
|
Jest mam tud radensko rada, ampak ne vem, zakaj se mi zdi, da sem nekje prebrala, da CO2 ni OK. Si jo pa včasih privoščim |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
30 Jan 2008 10:43 |
|
Saj ni OK, ampak je vseeno bolj, kot cukr!
rabim eno: |
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
30 Jan 2008 11:33 |
|
Ja to pa itak Samo sokov pa jest itak nikol ne pijem. Mogoče-če so full razredčeni. |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
30 Jan 2008 20:18 |
|
Meni je vsec, ce v vodo stisnem kako limono. Veliko bolje mi je piti iz steklenice, tiste pol litra, kot pa iz kozarca. Se mi v sluzbi ze vsi smejijo, ker jo povsod pozabljam.
potka |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
02 Feb 2008 09:20 |
|
temo o vodi nadaljujmo v temi tekočina... sem jaz malo zaj., ker bi lahko dala članek o vodi v tisto temo ... |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
28 Apr 2008 15:26 |
|
Pira je vrsta pšenice (Triticum spelta), ki je rasla v Evropi pred 9000 leti, sčasoma pa prešla v pozabo predvsem zaradi nižjih donosov.
Ni hibrid, kot so druge sorte sodobne pšenice (Triticum aestivum). Njeno zrnje ima za razliko od drugih žit dvojno plevo, ki je z mlatenjem ni moč odstraniti, zato je potreben poseben postopek odstranjevanja pirinih plev. To omogoča, da je zrno zaščiteno vse do predelave, kar pomeni, da zaščitna sredstva, ki jih uporabljajo med rastjo in ostali morebitni onesnaževalci, kot so izpušni plini, insekti, ne morejo do zrna.
Sestavine pirinega zrna so lahko topne v vodi, kar omogoča lahko in hitro absorbcijo hranilnih snovi v telo, vsebuje pomembne ogljikove hidrate (mukopolisaharide), ki imajo važno vlogo pri strjevanju krvi in stimulirajo imunski sistem organizma, je pomemben vir vlaknin, ima veliko vitaminov B kompleksa.
Celotna vsebnost proteinov pire je za 10 - 12 % višja od navadne pšenice.
Piri pripisujejo tudi številne zdravilne lastnosti in dobrodejne učinke. Dieta s pomočjo pire pomaga pri kožnih izpuščajih, nevrodermitisu in drugih alergijah, revmatskih obolenjih (npr. kronični poliartritis), presnovnih boleznih (sladkorna bolezen, povišana vsebnost krvnih maščob), pri boleznih prebavil, živčnih težavah (depresije) ter škodi zaradi stranskih učinkov zdravil (antibiotiki, zloraba odvajal).
Znanstveniki so ugotovili, da izpolnjuje vse zahteve za sodobno “idealno” živilo: od vrste in količine glavnih sestavin do vsebnosti vitaminov in mineralov |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|