Avtor |
Sporočilo |
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
14 Mar 2008 08:42 |
|
Mislim, da je taka tema več kot upravičena. Praznikov imamo ogromno, zato naj bodo kar tukaj združeni.
Torej, bliža se velika noč. Se že kaj pripravljate? Mi še niti voščilnic nismo poslali okrog... Po moje je najboljše danes, da jih potem dobijo v ponedeljek.
Mi za veliko soboto gremo vsi k babici. Tam se nas kar nekaj zbere in v njenem kraju nesemo jajčka žegnat. To je že tradicija, saj tja hodimo odkar pomnim. Po maši imamo pri njej kosilo, potem pa se veselimo do večernih ur. Včasih smo imeli še kres in prav tako so pokali s karbitom, zdaj pa smo vsi že večji (odraslejši :shock: ), zato ni več takega čara. Pa vsak gre na svojo stran. Ampak priznam, da prav pogrešam te običaje, ko smo bili še majhni, vsi umazani, a srečni, da se je nekaj dogajalo. Očetje so bili zadovoljni, da smo opazovali njihove podvige z pokanjem, mame so ble vesele, da so lahko v miru tračkale, mi pa itak veseli, ker je praznik. :P
Kakšne običaje imate vi na ta praznik? |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
14 Mar 2008 10:32 |
|
za odprto temo, Ela!
Pri nas se zbere cela družina (beri sestra s svojimi in jaz s svojimi- saj nas je že to 10 :shock: )na veliki petek popoldan- če mi uspemo priti dovolj zgodaj, sicer v soboto zgodaj zjutraj, pri babici, da skupaj naredimo pirhe. Kakšno veselje je to! Otroci so čisto v luftu, kuhinja pa tudi po končanem "delu" :shock: :shock: Diši že po šunki in hrenu....Potem nam babi skuha kosilo, po kosilu pa gremo v cerkev žegnat dobrote. Ponavadi smo potem še celo popoldne vsi skupaj, da počvekamo (pride tudi naša oma), otroci pa se naigrajo in najagajo.
V nedeljo pa imamo (spet vsi skupaj) velikonočni zajtrk (po maši, seveda), ki se zavleče še v kosilo in popoldansko malico :shock: Skratka veliko čvekanja, igre in smeha- pa še kakšen sprehod vmes. Pravi prazniki |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
14 Mar 2008 11:49 |
|
mi pa imamo zajtrk doma. no, kakšno leto sma pri nas, drugič pri njih.
mi pa barvamo jajčka en dan prej, se pravi v petek zvečer, ker je maša dopoldne.
mislim, da tudi naš montignac nima nič proti veliki noči, saj je večina (če odvzamemo kruh) jedi za nas dovoljenih. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
14 Mar 2008 12:29 |
|
Mi imamo žegen ob dveh in petih, tako da ni panike- se komot pobarva jajca v soboto zjutraj.Me pa prazniki čisto nič ne skrbijo, ker bo na mizi ogromno dobrot zame (in za montija :D ) in sem prepričana, da se ne bom pregrešila- razen v količini mogoče kar pa se niti ne sekiram, ker že tako veliko pojem čez dan :pobuci |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
15 Mar 2008 07:58 |
|
Jaz se bom pa mogoce letos prvic lotila potice (bo monti ze moral razumeti..) |
_________________
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
15 Mar 2008 20:23 |
|
mi je fant našel enega smeška, primernega za ta čas
|
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
17 Mar 2008 11:00 |
|
mene je sicer malo že strah, da bom preveč pojedla... kako se boste branile vsej hrani? ali boste uporabljale "pripomočke" za po žrtju? :P ala donat...
jaz si moram nabaviti navadne jogurte, ti me spucajo. pa malo bom pazila, da ne bo preveč vsega. sploh jajc.
pa upam, da bo lepo vreme, da greva z fantom na 4kolesnika, sprehod ali pa mogoče (poudarjeno!) na |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
17 Mar 2008 16:15 |
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 14:51 |
|
Mi bomo pa vse tri dni leteci, tako da sploh ne vem kdaj bi jajcka barvali. Rada bi jih barvala skupaj s tamalim ampak ne vem kdaj nam bo uspelo. No ja, v soboto gremo na obalo, v nedeljo k mojim, v ponedeljek k tasci in tastu. To je to...
Mah, saj sploh ne vem, ce se mi lusta okrog letat. Rada bi bila malo doma, ker pogresam naso hiso |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
18 Mar 2008 15:02 |
|
Ja, te čisto razumem. Jaz grem rada za vikend k mami, ampak sem pa tud full vesela, kadar smo doma- sami in vsi skupaj |
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 15:11 |
|
Ce se katera ne ve kako bo jajcka barvala... nekaj idej za naravne barve:
Zunanji čebulni olupki, čaj ali kava - rjava barva
Turmerika, žafran, regrat, pomarančne ali limonine lupine - rumena
Brusnice - rdeča
Pesa, olupki rdeče čebule - škrlatna
Špinača - zelena
Borovnice - modra
Rdeče zelje - vijoličastomodra
Grozdni sok - barva sivke
Nastrgano korenje - rumenkasto oranžni toni
Orehi - temnorjavkasta
Čili v prahu - rjavkastooranžni toni |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 15:40 |
|
kako pa to narediš? npr. s kavo in korenčkom? skuhaš normalno kavo in v njo pomočiš jajce? :shock: |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 16:00 |
|
postopki:
Z barvno tabelo iz prejsnjega posta ustvarite naravne tone. Zmešajte izbrano naravno barvilo s pol žlice kisa in nekaj vode v skodeli. Dodajte neskuhana jaca (naj bo dovolj vode, da prekrije jajca) in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte od 10 do 15 minut. Dalj ko kuhate, temnejši bo barvni odtenek, a ne manj kot 8 minut, da bodo jajca trdo kuhana.
Še druga naravna metoda: s to boste ustvarili čudoviti marmornat učinek. Ovijte neskuhana jajca v čebulne lupine (bele ali rdeče), špinačne liste ali svež žafran. Tako ovita jajca zavežite v stare najlonke in omot privežite. Vse skupaj kuhajte po zgornjih navodilih (s kisom vred). Pustite jajca nekaj časa v zavoju, nato pa odvijte.
Tretja cvetlično naravna metoda: neskuhana jajca navlažite, nato pa nanje pritisnite različne izrazite rastline (cvetovi trobentic, lističi rmana, praproti ...). Rastje pritrdite tako, da trdno ovijete okoli jajca najlonko, jo zavežete s sukancem in omot položite v posodo s čebulnimi olupki ali drugimi naravnimi barvili. Kuhajte. Kuhano ohladite in odvijte omot. |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 16:22 |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 20:12 |
|
Tole je ze malo komplicirano... pri nas se otroci vcasih kar z vodenkami izzivljajo. |
_________________
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 20:48 |
|
Ja, saj je tud OK, če so ta jajca potem le za okras in ne za pojest ker so pol vsa od barve, ko jih lupiš |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 21:10 |
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 21:14 |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 21:16 |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
20 Mar 2008 05:31 |
|
Ce jih na koncu malo "spoliras" s kaksno mascobo, se potem prav lepo svetijo.
Pri nas pa nikoli ne ostanejo dolgo... |
_________________
|
|
|
|
|