Avtor |
Sporočilo |
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
14 Feb 2008 19:08 |
|
BUČNI POLPETI
½ kg naribanih buč
20 dag ovsenih kosmičev
1 jajce
1-2 čebuli
peteršilj, sol, poper
Buče olupiš in naribaš, posoliš in pustiš stati, da spustijo vodo, nato jih ožameš. Čebulo popražiš, da porumeni. Dodaš jo k bučam, nato še kosmiče in jajca. Vse skupaj zmešaš, dodaš začimbe. Pomembno je, da masa nekaj časa stoji, kakšno uro, lahko tudi čez noč, da se kosmiči napojijo. Segreješ teflonsko ponev in s pomočjo žlice oblikuješ polpete. Ti so lahko večji, manjši, debelejši, tanjši. Pečeni so dokaj hitro, sicer odvisno od debeline. Lepo se spečejo tudi na peki papirju v pečici. Dobri so topli ali hladni. (prirejeno po Backu s Prehrane)
Izkušnje in namigi:
- Originalni recept ima 2 jajca, namesto 5 dag kosmičev pa 1 pest pšeničnega zdroba. Zaradi zdroba so menda bolj rahli. Za boljšo vezavo se lahko doda nekaj moke, bele ali koruzne. Zgornji recept je minimaliziran, da se zniža GI indeks (Montignac), okus je ne glede na to enako super.
- Pride okoli 10 srednje velikih polpetov oz. en pladenj v pečici.
- Del kosmičev lahko zmelješ.
- Masa je toliko mokra, da ne gre z rokami delati polpetov. Kar z žlico jih dajem v ponev ali na pekač, pok, en kupček, potem pa z žlico potlačim, da nastane polpet.
- Če jih delaš malo več, peka v ponvi traja in traja. Moti me tudi, da se koščki vseeno žgejo v ponvi, sama ponev se pregreva, razmišljam, kako se pregreva tisto malo olja. S te strani jih je bolje na hitro zapeči na več olja. Če jih pečeš v ponvi čisto brez olja, se precej posušijo in dalj časa traja.
- Za peko v pečici z žlico oblikujem polpete na peki papir na pladenj, dam v (ventilatorsko) pečico ponavadi poleg še česa, krasno se spečejo v približno ½ ure na 180°C, vsi hkrati in nič ni treba obračati. Prvič so se mi sicer čisto izsušili, verjetno sem jih predolgo pekla.
- Lahko dodaš malo naribanega sira, sploh če izpustiš jajce.
- Če jih kasneje pogreješ v pečici, na vrh daš žličko paradižnikove omake in malo sira, ostanejo bolj sočni.
- Če delam iz svežih buč, jih pečene tudi zamrznem. Zložim na pladenj, potem preložim v vrečko.
- Poleti višek buč naribam, ožamem, po ½ kg razdelim po vrečkah, nato v zamrzovalnik. Je ravno za eno peko. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
lana
Čveka
Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
18 Feb 2008 14:43 |
|
tole mi zgleda fino...jih zdele delam, poročam pol.. ;) |
_________________
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
18 Feb 2008 15:51 |
|
nujno! :P |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
lana
Čveka
Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
18 Feb 2008 18:57 |
|
lana je napisal/a: |
tole mi zgleda fino...jih zdele delam, poročam pol.. ;) |
ful so bli dobri ;) spekla sem jih v pečici na peki papirju..ponovim sigurno |
_________________
|
|
|
|
Pipika
Čveka
Pridružen/-a: 01.02. 2008, 23:22
Prispevkov: 123
|
Objavljeno:
18 Feb 2008 19:58 |
|
Super. Jih bom ta teden tudi jaz poskusila. |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
18 Feb 2008 20:19 |
|
Ela!
Kombiniras ovsene kosmice in jajca?!
|
_________________
|
|
|
|
martina
Čveka
Pridružen/-a: 04.02. 2008, 19:59
Prispevkov: 95
|
Objavljeno:
18 Feb 2008 21:00 |
|
Sliši se zelo dobro! Poskusim in povem! |
_________________ Danes bomo spet zmagali![url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wFd8fu5/]
[/url] |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
19 Feb 2008 10:00 |
|
potka je napisal/a: |
Ela!
Kombiniras ovsene kosmice in jajca?!
|
jaz jih še nisem delala... mogoče si mislila na lano ?
no, ajdova kaša je dovoljena? ker sem ugotovila, da jo imam doma. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
lana
Čveka
Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
19 Feb 2008 12:21 |
|
hm..v receptu je blo, tko, da sploh nism razmišljala, da ne bi smela.. |
_________________
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 16:54 |
|
Jaz delam brez kosmičev al pa z malo mletega mesa zraven. Samo buče morajo biti full ožete. |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
05 Feb 2009 11:07 |
|
včeraj sem delala zelenjavne polpete.
moj recept:
- ovseni kosmiči
- kuhana zelenjava (brokoli, ohrovt, cevtača...)
- pražena paprika in čebula, ki data zelo dober okus
- sol, poper, petršilj, druge začimbe po okusu
ovsene kosmiče sem prelila z vodo in jih malo prekuhala, da se kosmiči prepojijo. zelenjavo sem si posebej skuhala, čebulo in papriko pa prepražila. dala sta odličen okus. dodala sem poper, sol in petršilj.
to sem vse skupaj zmešala in maso položila na pekač v obliki polpetov.
meni je bilo zelo dobro, čeprav sem jih premalo solila. bom drugič bolj pazljiva. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Buba
Začetnica
Pridružen/-a: 19.10. 2008, 19:33
Prispevkov: 22
|
Objavljeno:
10 Feb 2009 09:08 |
|
živjo
jaz sem pa naredila bučne polpete iz naribanih bučk, jajčke in polnozrnate moke. To pa ne gre skupaj, a je tako? Ta recept sem nekje v tem forumu zasledila, vendar sem bila skeptična glede tega, a sem jih vseeno pojedla. |
_________________ |
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
10 Feb 2009 09:37 |
|
|
|
|
Buba
Začetnica
Pridružen/-a: 19.10. 2008, 19:33
Prispevkov: 22
|
Objavljeno:
10 Feb 2009 09:39 |
|
No saj sem vedela, da sem spet neki zaj.... joj, ni ÄŤudno, da kg-ji kar stojijo, a vam tudi?????????? sem vÄŤasih tako obupana, ko ne vem kaj |
_________________ |
|
|
|
oktober
Čveka
Pridružen/-a: 01.04. 2009, 23:18
Prispevkov: 171
Kraj: KK
|
Objavljeno:
26 Maj 2009 11:06 |
|
Tudi jaz se bom danes spravila na polpete.Izpustila bom jajce,dodala pa bi malo(1 žlico)čičerikine moke,da bi malo povezalo.
Dozdeva se mi,da je M.nekje omenjal v knjigi,da se stvari lahko zgostijo s čičerikino ,sojino moko in "moko" iz lešnikov ali orehov.
Nisem pa sigurna ali je to za 1 ali 2 stopnjo.
Čakam na vaš komentar (še pred kosilom) |
_________________ ROZA |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
26 Maj 2009 14:34 |
|
jaz ne vem... bi ti rade volje pomagala... |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Psyche
Čveka
Pridružen/-a: 10.01. 2009, 20:00
Prispevkov: 251
|
Objavljeno:
26 Maj 2009 14:56 |
|
Js dam mleto meso, jajce, bučke in nazadnje sem dala tudi grah :D pa so bli res dobri... polijem z omako z bučkami, na rob krožnika dodam še skuhano cvetačo in brokoli + solata in je več kot odlično :) |
_________________ Če si želi kdo nasvet ali pogovor o montiju, me lahko dobi na - https://www.facebook.com/crocheting.sanja |
|
|
|
oktober
Čveka
Pridružen/-a: 01.04. 2009, 23:18
Prispevkov: 171
Kraj: KK
|
Objavljeno:
27 Maj 2009 09:35 |
|
No.polpete sem pojedla.,okus ok.
Dala le bučke+kosmiče in začimbe.
Pekla sem jih v taflonki.Rabili bi precej maščobe,so se kar mal prijemali.
Bili so zelo mehki.Drugič poskusim v pečici. |
_________________ ROZA |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
27 Maj 2009 11:31 |
|
Glavno, da so bili dobri! |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
|