Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Zelenjavne jedi
Avtor Sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2008 19:08 Odgovori s citatom Back to top

BUČNI POLPETI

½ kg naribanih buč
20 dag ovsenih kosmičev
1 jajce
1-2 čebuli
peteršilj, sol, poper

Buče olupiš in naribaš, posoliš in pustiš stati, da spustijo vodo, nato jih ožameš. Čebulo popražiš, da porumeni. Dodaš jo k bučam, nato še kosmiče in jajca. Vse skupaj zmešaš, dodaš začimbe. Pomembno je, da masa nekaj časa stoji, kakšno uro, lahko tudi čez noč, da se kosmiči napojijo. Segreješ teflonsko ponev in s pomočjo žlice oblikuješ polpete. Ti so lahko večji, manjši, debelejši, tanjši. Pečeni so dokaj hitro, sicer odvisno od debeline. Lepo se spečejo tudi na peki papirju v pečici. Dobri so topli ali hladni. (prirejeno po Backu s Prehrane)

Izkušnje in namigi:
- Originalni recept ima 2 jajca, namesto 5 dag kosmičev pa 1 pest pšeničnega zdroba. Zaradi zdroba so menda bolj rahli. Za boljšo vezavo se lahko doda nekaj moke, bele ali koruzne. Zgornji recept je minimaliziran, da se zniža GI indeks (Montignac), okus je ne glede na to enako super.
- Pride okoli 10 srednje velikih polpetov oz. en pladenj v pečici.
- Del kosmičev lahko zmelješ.
- Masa je toliko mokra, da ne gre z rokami delati polpetov. Kar z žlico jih dajem v ponev ali na pekač, pok, en kupček, potem pa z žlico potlačim, da nastane polpet.
- Če jih delaš malo več, peka v ponvi traja in traja. Moti me tudi, da se koščki vseeno žgejo v ponvi, sama ponev se pregreva, razmišljam, kako se pregreva tisto malo olja. S te strani jih je bolje na hitro zapeči na več olja. Če jih pečeš v ponvi čisto brez olja, se precej posušijo in dalj časa traja.
- Za peko v pečici z žlico oblikujem polpete na peki papir na pladenj, dam v (ventilatorsko) pečico ponavadi poleg še česa, krasno se spečejo v približno ½ ure na 180°C, vsi hkrati in nič ni treba obračati. Prvič so se mi sicer čisto izsušili, verjetno sem jih predolgo pekla.
- Lahko dodaš malo naribanega sira, sploh če izpustiš jajce.
- Če jih kasneje pogreješ v pečici, na vrh daš žličko paradižnikove omake in malo sira, ostanejo bolj sočni.
- Če delam iz svežih buč, jih pečene tudi zamrznem. Zložim na pladenj, potem preložim v vrečko.
- Poleti višek buč naribam, ožamem, po ½ kg razdelim po vrečkah, nato v zamrzovalnik. Je ravno za eno peko.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2008 14:43 Odgovori s citatom Back to top

tole mi zgleda fino...jih zdele delam, poročam pol.. ;)

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2008 15:51 Odgovori s citatom Back to top

nujno! :P

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2008 18:57 Odgovori s citatom Back to top

lana je napisal/a:
tole mi zgleda fino...jih zdele delam, poročam pol.. ;)

ful so bli dobri ;) spekla sem jih v pečici na peki papirju..ponovim sigurno

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pipika
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 01.02. 2008, 23:22
Prispevkov: 123

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2008 19:58 Odgovori s citatom Back to top

Super. Jih bom ta teden tudi jaz poskusila.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potka
Mojstrica
Mojstrica


Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2008 20:19 Odgovori s citatom Back to top

Ela!
Kombiniras ovsene kosmice in jajca?!
Ne vem Ne vem

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martina
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 04.02. 2008, 19:59
Prispevkov: 95

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2008 21:00 Odgovori s citatom Back to top

Sliši se zelo dobro! Poskusim in povem!

_________________
Danes bomo spet zmagali![url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wFd8fu5/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2008 10:00 Odgovori s citatom Back to top

potka je napisal/a:
Ela!
Kombiniras ovsene kosmice in jajca?!
Ne vem Ne vem


jaz jih še nisem delala... mogoče si mislila na lano Ne vem ?

no, ajdova kaša je dovoljena? ker sem ugotovila, da jo imam doma.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2008 12:21 Odgovori s citatom Back to top

hm..v receptu je blo, tko, da sploh nism razmišljala, da ne bi smela..

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2008 16:54 Odgovori s citatom Back to top

Jaz delam brez kosmičev al pa z malo mletega mesa zraven. Samo buče morajo biti full ožete.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 11:07 Odgovori s citatom Back to top

včeraj sem delala zelenjavne polpete.

moj recept:

- ovseni kosmiči
- kuhana zelenjava (brokoli, ohrovt, cevtača...)
- pražena paprika in čebula, ki data zelo dober okus
- sol, poper, petršilj, druge začimbe po okusu

ovsene kosmiče sem prelila z vodo in jih malo prekuhala, da se kosmiči prepojijo. zelenjavo sem si posebej skuhala, čebulo in papriko pa prepražila. dala sta odličen okus. dodala sem poper, sol in petršilj.

to sem vse skupaj zmešala in maso položila na pekač v obliki polpetov.

meni je bilo zelo dobro, čeprav sem jih premalo solila. bom drugič bolj pazljiva.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Buba
Začetnica
Začetnica


Pridružen/-a: 19.10. 2008, 19:33
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 10 Feb 2009 09:08 Odgovori s citatom Back to top

živjo

jaz sem pa naredila bučne polpete iz naribanih bučk, jajčke in polnozrnate moke. To pa ne gre skupaj, a je tako? Ta recept sem nekje v tem forumu zasledila, vendar sem bila skeptična glede tega, a sem jih vseeno pojedla.

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 10 Feb 2009 09:37 Odgovori s citatom Back to top

Moka, kljub temu da je PZ ima srednji GI in naj jo ne bi mešala z jajci. Zato je kruh dovoljen samo zjutraj.

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Buba
Začetnica
Začetnica


Pridružen/-a: 19.10. 2008, 19:33
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 10 Feb 2009 09:39 Odgovori s citatom Back to top

No saj sem vedela, da sem spet neki zaj.... joj, ni ÄŤudno, da kg-ji kar stojijo, a vam tudi?????????? sem vÄŤasih tako obupana, ko ne vem kaj jezendokonca

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oktober
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 01.04. 2009, 23:18
Prispevkov: 171
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2009 11:06 Odgovori s citatom Back to top

Tudi jaz se bom danes spravila na polpete.Izpustila bom jajce,dodala pa bi malo(1 žlico)čičerikine moke,da bi malo povezalo.
Dozdeva se mi,da je M.nekje omenjal v knjigi,da se stvari lahko zgostijo s čičerikino ,sojino moko in "moko" iz lešnikov ali orehov.
Nisem pa sigurna ali je to za 1 ali 2 stopnjo.
Čakam na vaš komentar (še pred kosilom)

_________________
ROZA
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2009 14:34 Odgovori s citatom Back to top

jaz ne vem... bi ti rade volje pomagala...

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Psyche
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 10.01. 2009, 20:00
Prispevkov: 251

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2009 14:56 Odgovori s citatom Back to top

Js dam mleto meso, jajce, bučke in nazadnje sem dala tudi grah :D pa so bli res dobri... polijem z omako z bučkami, na rob krožnika dodam še skuhano cvetačo in brokoli + solata in je več kot odlično :)

_________________
Če si želi kdo nasvet ali pogovor o montiju, me lahko dobi na - https://www.facebook.com/crocheting.sanja
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oktober
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 01.04. 2009, 23:18
Prispevkov: 171
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2009 09:35 Odgovori s citatom Back to top

No.polpete sem pojedla.,okus ok.
Dala le bučke+kosmiče in začimbe.
Pekla sem jih v taflonki.Rabili bi precej maščobe,so se kar mal prijemali.
Bili so zelo mehki.Drugič poskusim v pečici.

_________________
ROZA
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2009 11:31 Odgovori s citatom Back to top

Glavno, da so bili dobri! OK

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group