Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Jajčne jedi
Avtor Sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 28 Jan 2008 19:59 Odgovori s citatom Back to top

Prestavljeno:

(Montignacovi recepti in jedilniki, str. 93)

za 2 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 10 minut

Sestavine:
4 JAJCA
100 g TUNE V LASTNEM SOKU (IZ PLOČEVINKE)
1 dcl SLADKE SMETANE
1 žlica SESEKLJANEGA PETERŠILJA
1/2 žlice OLIVNEGA OLJA

Priprava:
Tuno odcedimo in temeljito nadrobimo. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake in smetano stepamo ter primešamo tuno in peteršilj. Rahlo primešamo sneg iz beljakov. V veliki ponvi segrejemo olje, na katerega vlijemo jajčno maso. ob robu ponve omleto rahlo privzdigujemo. Ko je omleta pečena, na sredini pa še malo vlažna, jo preganem čez pol in stresemo na krožnik. Postrežemo jo takoj, da ne upade.

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/

Nazadnje urejal/a Dulcinea 03 Feb 2008 18:08; skupaj popravljeno 1 krat
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2008 18:07 Odgovori s citatom Back to top

JAJČNE OMLETE KOT SAMOSTOJEN OBROK

Tudi različne jajčne omlete so lahko bogat obrok, ki se ga poslužujemo kadar nimamo časa. Zanimivo je, da si nekaj teh obrokov lahko pripravimo tudi v naprej, zavijemo v folijo in pojemo drugi dan.

Osnova jajčne omlete je ponavadi neka dušena sestavina (največkrat zelenjava, včasih gobe, lahko tudi še kaj drugega). To prelijemo s stepenim jajcem in spečemo.
V jajčno zelenjavne omlete lahko idealno dodajamo skuto, da pridobimo na morebitnem manjkajočem vnosu beljakovin. Občasno okus dopolnimo s smetano oz. si poleg jajčne omlete lahko privoščimo še kakšno omako, pomako in podobno.

Jajčna omleta ne zahteva vedno, da zgleda kot omleta. Lahko so te sestavine pri serviranju tudi grobo natrgane, nadrobljene, kakorkoli......Ena takšnih tipičnih jedi, ki jo poznamo v slovenskem prostoru je npr. sataraš, ki pa ga seveda ne jemo s kruhom, ampak s kako od solat.

JAJČNE OMLETE "MARIKA"(za dve osebi)

Variacija: PAPRIKA
100g čebule
200g paprike (po možnosti raznobarvne)
1 strok česna
petršilj, sol, poper, malo rdeče mlete paprike
2 jajci

Teflonsko ponev popršimo (posebne sprejke) z oljem in v segreti na kratko podušimo na kocke nasekljano čebulo (ne sme porjaveti, niti preveč oveneti), dodamo nasekljan česen in na na tanke trakove narezano papriko. Na hitro med neprestanim mešanjem podušimo (toliko da česen in paprika zadišita) in čez prelijemo dve razžvrkljani jajci, ki smo jima dodali začimbe in mleto papriko. Pustimo peči dve minuti, nakar omleto obrnemo okoli in še na drugi strani popečemo kako minuto.

Variacija: POR
100g čebule
150g pora
1 strok česna
50g mlade čebule
sol, poper, drobnjak
2 jajci

Teflonsko ponev popršimo (posebne sprejke) z oljem in v segreti na kratko podušimo na kocke nasekljano čebulo (ne sme porjaveti, niti preveč oveneti), dodamo nasekljan česen in počakamo, da zadiši. Šele potem dodamo na obročke narezan por, na hitro obračamo (por ne ljubi prav zelo preveč vročine). Prelijemo z razžvrkljanim jajcem , ki smo mu dodali sol in poper. Povrhu potresemo mešanico narezane mlade čebule in nasekljanega drobnjaka. Ponev pokrijemo (s pokrovko ali večjim krožnikom in na majhnem ognju pečemo kakšne 4 minute.

OMLETA S ŠAMPINJONI

Za omleto:
3 jajca, 2 žlici mleka, olje za peko
Za nadev:
15 dag šampinjonov, 1/2 rdeče paprike, 1/2 čebule, 1 strok nasekljanega česna, žlička olja, sol, poper, 2 žlici nasekljanega peteršilja

Na maslu prepražimo nasekljano čebulo, dodamo na lističe narezane šampinjone in na kocke narezano papriko, solimo, dodamo poper, česen in peteršilj. Pražimo, da se šampinjoni zmehčajo.
Jajca zmešamo z mlekom in vlijemo v segreto, rahlo naoljeno ponev. Pečemo do zlatorumene barve (ne da bi obračali). Ko je omleta po površini še malo vlažna, nanjo položimo pripravljen nadev, jo prepognemo in preložimo na krožnik.

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2015 12:44 Odgovori s citatom Back to top

Tole mi tudi diši. V kratkem bo na mojem jedilniku. Mogoče tudi v sladki varianti, ko je treba potešiti željo po sladkem. OK

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group