Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Juhe
Avtor Sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2008 18:05 Odgovori s citatom Back to top

Cetirano po CaffeItak

ole temo sem nekako odprla, ker sem ob prebiranju vsakodnevnih jedilnikov na obeh forumih, opazila, da se tega poslužejete zelo malo. Večinoma so vaše večerje skuta+mogoče dodatki ali jogurt+mogoče dodatki.

Montignac za večerni obrok zelo priporoča zelenjavne juhe, ki morajo biti več ali manj pripravljene brez dodajanja maščob. Po takšni juhi pa si lahko privoščimo še kakšno skuto ali jogurt (njegova priporočila za prvo stopnjo so nekje okoli 100g skute, saj tudi preveč mlečnih izdelkov ni zaželjeno; seveda pa je ta količina tudi pogojena z dodatnim rekreiranjem, yse pravi: več kot tega je, več skute zaužijemo). Toliko v razmislek za tiste, ki ste se s kilogrami "zataknili".

Juhe, ki jih na tak način pripravljamo za večerjo, so idealne tudi za to, da njihov ostanek lahko praktično zamrznemo za naslednji obrok (ko nas mogoče priganja čas) ali pa jih zmiksamo in zamrznemo in uporabljamo kot dodatek pri pripravi ostale hrane. Del večje in na hitro pokuhane zelenjave lahko poberemo ven s penovko, odcedimo, dodamo kakšno malenkost in že imamo za naslednji dan malico ali kateri od drugih obrokov.

Pestrost zelenjavne izbire nam dopušča veliko izbire in možnosti, začimbe, ki jih uporabljamo pa so pika na "I" lastnemu okusu in raznolikosti, pestrosti.

Kadar je lakota velika, v takšno juho zakuhamo pest testenin ali riža, včasih ajdove kaše ali pire. Takšen obrok nam zdravo in kalorično ugodno nadomesti npr. testenine z zelenjavno polivko ali gobovo polivko brez maščob.

Zelenjavo prilagajamo sezoni: se pravi tistemu, kar je trenutno na voljo sveže. Idealna zelenjava za takšne juhe je še (poleg v receptu naštetih): por, vse vrste paprik, brstični ohrovt.....celo mnoge od sicer bolj znanih listnatih solat trše sorte lahko dodajamo v te juhe.


MOJA OBIČAJNA ZELENJAVNA JUHA in njene izpeljanke

V visoko posodo vlijem kakšen kozarček vode in v njem prekuham nalistno čebulo. Preko tega dodam stržene zelja (ki sem jih shranila, ko sem pripravljala zeljnato solato ali dušeno sladko zelje). Dodam lovorjev list, vejico timijana, peteršilj z listi in korenino in spet kratko prevrem. V tem času pripravim ostalo zelenjavo: koromač razrežem na četrtinke, cvetačo in brokoli razdelim na posamezne kompaktne cvetove, velikokrat dodam pest zmrznejnega graha (ki ga imam vedno na zalogi). Vse skupaj skuham. Med kuhanjem dodam še strt ali nasekljan česen, kanček mlete rdeče paprike za barvo, malček soli ......

To je OSNOVA.

Izpeljank je nešteto.....
Del ostale zelenjave lahko dodate že istočasno kot zelje in le-ta večino razpade in s tem jed zgosti, del pa kasneje, da imate še vedno večje kose.

Lahko dodajate tudi ostalo zelenjavo. namesto zelja lahko uporabite ohrovt ali kitajsko zelje, za bolj kiselkast okus dodaste paradižnik ali limonin sok, za pikantne juhe čili, curry ali nasekljan feferon......
Za vse ljubitrelje gob: dodajate jih lahko brez omejitev! Pozorni moramo biti zgolj na to, ker nekatere vrste zahtevajo predhodno ločeno prekuhavanje(npr. kostanjevke).

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group