Avtor |
Sporočilo |
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 13:50 |
|
Koliko tekočine spijete na dan? Kaj pijete?
Jaz pijem samo vodo. Redko me prime, da pijem nesladkani čaj.
Ponavadi spijem 1,5l vode, včasih tudi več. Ko sem bila na 90 dnevni, sem spila še več. Moj rekord je bil enega vročega poletnega dne - 5 litrov vode.
Zadnje tri dni si v vodo stisnem sok polovice limone, včasih tudi več. To spijem ponavadi po kosilu.
|
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
flicka
Stručko
Pridružen/-a: 10.01. 2008, 01:15
Prispevkov: 508
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 14:00 |
|
Jaz pijem večinoma vodo in Radensko, včasih z dodatkom limone/limete, okrog 2l na dan...enkrat na dan tudi kakšen sadni ali zeliščni čaj, zelenemu in črnemu sem se odpovedala. Pa tudi doma kuhan kompot se včasih znajde v mojem kozarcu. Kaj drugega pa ne. |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 14:15 |
|
Tudi jaz v glavnem pijem le vodo. V sluzbi si steklenico nosim za sabo (popijem vsaj 2 polliterski). Da okus ni vedno isto dolgocasen, vcasih raztopim v njej pol tablete Ca+vitD ali vitC. Samo za spremembo.
potka |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 14:17 |
|
Zeleni čaj - ga pije katera?
Zadnje čase vse raje pijemo zeleni čaj. Četudi nas sprva zaradi trpkega okusa ne navduši najbolj, se vseeno potrudimo, ker je o njem spisana zdravilska lirika navdušujoča. Zeleni čaj namreč slovi kot močan antioksidant, ki varuje pred rakavimi obolenji in ima zaviralno moč celo po nastanku tovrstnih bolezni. Spodbudno vpliva na prebavo in ne zapira tako kot črni čaj, niti ne draži prebavil kot kava. Zmanjšuje raven holesterola v krvi, preprečuje oksidacijo holestrola LDL ter splošno zaščitno deluje na srce in ožilje. Učinkuje protivnetno, protibakterijsko in splošno razkuževalno ter spodbuja razstrupljevalne procese v telesu. Poleg tega z njegovo pomočjo lahko shujšamo, ker ob primernem in rednem gibanju ter prehrani pospešuje presnovo telesnih zalog maščobe in obenem zmanjšuje apetit.
Če zeleni čaj pijemo predvsem za zdravje, prej ali slej s pomočjo primernega odmerka radovednosti in vaje spoznamo, da sploh ni tako trpek, kot se nam je morda sprva zdel. Zatem se med nadaljnjim vajeništvom rado zgodi, da ga ne glede na zapisane in občutene zdravilne učinke vse bolj pijemo iz čistega užitka in navdušenja nad bogastvom arom, ki ob primerni pripravi postanejo izrazitejše kot pa trpek okus. Poleg tega spoznamo, da je zeleni čaj izrazita psihoaktivna pijača s prijetno blagim učinkovanjem. Vsebuje kofein, zaradi katerega poživlja, ob pomoči drugih sestavin pa obenem sprošča, kar ni tako zelo značilno za črni čaj ali kavo. Polifenoli zelenega čaja, ki se izkazujejo z zdravje varujočim delovanjem, vplivajo tudi na sprejem kofeina v telesu, ki je počasnejši in enakomernejši kot »hitri« kofein črnega čaja in kave.
Kaj zdaj?
Zelenih čajev, ki so praviloma vsi kakovostnejši od drobljenega zelenega čaja v filtrskih vrečkah, je na policah cela vrsta, cene so precej različne.
Pravilo, ki ne zgreši, pravi, da začnemo od najcenejših naprej.
Dovolj je, da kupimo po 50 gramov dveh ali treh vrst čaja, in ko ga popijemo, pridemo po novega.
In tako od najcenejšega proti najdražjemu.
Izkušnja je navdušujoča in navdihujoča.
Kajti z zelenim čajem ne gre na hitro, in ko si nekoliko izoblikujemo okus ter se udomačimo v okušanju, pravzaprav vonjanju arom, se nam odpre svet, ki je bil že ves čas tu, samo poznali ga nismo.
Razlika med japonskim in kitajskim
Vršičke čajevca, ki jih poberejo za zeleni čaj, takoj toplotno obdelajo, da uničijo encime, ki bi sicer med sušenjem začeli razgrajevati sestavine lističev, predvsem polifenole. To je bistvena razlika s črnim čajem, ki ga po obiranju pustijo, da ovene. Nato ga ročno ali strojno zmečkajo, da izstopi celični sok in se začne biokemična oksidacija, med katero se bistveno spremenijo lastnosti čajnih lističev. Medtem polifenoli, ki so v našem telesu sicer najmočnejši antioksidanti, oksidirajo v druge spojine, spremenijo se tudi aromatične sestavine in iz zelenih čajnih lističev nastane po lastnostih bistveno drugačen črni čaj.
Postopek izdelave kitajskega in japonskega zelenega čaja se razlikuje v tem, da na Kitajskem obrane lističe takoj hitro na suho segrejejo v velikih kovinskih ponvah ali valjih in jih zatem posušijo, na Japonskem pa encime uničijo s hitrim segrevanjem lističev nad vodno paro. Zato se obe temeljni skupini zelenega čaja razlikujeta med seboj po tem, da iz lističev japonskega zelenega čaja ponavadi pripravimo moten preliv temnejših zelenih odtenkov, medtem ko so pripravljeni kitajski zeleni čaji bistrejši in po barvi svetlejši.
Chanoyu - pot čaja
Ob bežnem srečanju se morda zdi eksotičen, nedoumljiv in zapleten, ko pa se pozorneje soočimo z njim, spoznamo, da po eni strani ni nič posebnega, po drugi pa je nekaj zelo posebnega. Dobesedni prevod japonskega imena za čajni obred namreč ne pomeni nič drugega kot vroča voda za čaj. Več ko o njej govorimo, prej se shladi in čaj ni tak, kot naj bi bil.
Temeljno posodje za pripravo čaja matcha so velika skodelica, žlička za zajemanje čaja in bambusova metlica za mešanje. Za pravilno pripravo, med katero ustvarimo gosto peno, je potrebno nemalo spretnosti. Vadimo lahko tako, da približno dve žlički čaja zmešamo z okoli 60 oC vročo vodo v gosto tekočino, ki je po gostoti in barvi podobna kremni grahovi juhi. Nato jo močno mešamo z babmusovo metlico. Medtem nastane pena, ki daje čaju matcha poseben okus.
Tradicionalni japonski čajni obred traja več ur in praviloma poteka v čajnem paviljonu, običajno je to hišica na vrtu ali v čajni sobi. Dogajanje, postopki in gibi med pripravo so bolj ali manj določeni. Gostitelj ponavadi postreže z dvema vrstama čaja matcha. Gosto spenjeni čaj pripravi v večji skodeli in je eden za vse – vsak gost naredi požirek ter poda skodelo naprej – redkejši čaj proti koncu srečanja pa je po eden za vsakega. Čaj je brez dodatkov, za ublažitev trpkega okusa so na voljo sladkorčki.
Kitajski zeleni čaji
na sliki: zeleni čaj Mu Dan special
Zeleni čaj izvira iz Kitajske, kjer ga po izročilu in zapisanih virih sodeč pijejo vsaj 3000, če ne 4000 ali več let. Kitajski zeleni čaji nam ponujajo večjo pestrost in raznolikost okusov ter arom kot japonski, medtem ko znajo biti slednji nekaj povsem posebnega.
Temeljne vrste kitajskega zelenega čaja so chun mee, gunpowder, hyson, mao feng, zeleni yunnan, nekoliko bolj prefinjene pa pi lo chun, lung ching in številne druge. Med zelo kakovostne med drugimi sodijo huang hua yun jian, nekateri čaji mao feng in izbrani lung ching ter vrsta v Evropi manj znanih in redkeje dostopnih čajev. Čaji special green, med njimi
jade zeppelin in mu dan, se izkazujejo predvsem po vizualnem učinku, saj se kroglice ali svaljki, v katere so zviti čajni lističi, med namakanjem v vroči vodi razvijejo v različne cvetlične oblike.
Posebnost med kitajskimi zelenimi čaji so beli čaji, na primer pai mu tanyin zhen ali yin zhen, ki so dobili ime zaradi puhastih belih dlačic, in rumeni čaji, ki sodijo med najredkejše in najdražje čaje sploh. Ko ali če sploh sploh pridemo do tovrstnega, naj ne preseneti, da ima rumeni čaj nekajdesetkrat višjo ceno kot zeleni.
Med tradicionalne aromatizirane zelene čaje sodi jasminov, ki je na voljo v različnih kakovostih; med najbolj prefinjenimi je dragon pearl. Za čaje z jasminom je značilno, da svoje sestavine sproščajo v vročo vodo zelo postopoma, zato jih lahko kar in kar prelivamo; še po tretjem in celo četrtem prelivu so aromatični.
Japonski zeleni čaji
Zelena daljnovzhodnost je enostavna: bancha je temeljni, nezahteven in ne pretrpek čaj. Njegova nadgradnja je sencha, ki izvira z istih čajnih grmov, le da so bili lističi obrani prej v sezoni. V prodaji je sencha različne kakovosti; najkakovostnejša sencha prvega obiranja je zagotovo vrhunec japonske čajne izkušnje in je v cenovnem razredu, ki do desetkrat presega bancho ali temeljno sencho. Visokokakovostni japonski zeleni čaji so še gyokuro, za katerega čajevce gojijo v zasenčenih nasadih, in tamaryokucha. Zanimiv je genmaicha, ki ga sestavljata običajnejša sencha in pražen riž.
Kako pripravimo zeleni čaj
Odmerimo skodelico (2 dl) vode za vsako zvrhano žličko čaja.
Vodo zavremo.
Posodo odstavimo in pustimo 2 do 3 minute ali vodo prelijemo v drugo posodo ter pustimo 1 minuto.
Z vročo, vendar ne več vrelo vodo, ki ima zdaj 70 do 80 oC, prelijemo čaj v čajniku ali v drugi posodi; najprimernejša je pološčena kovinska posoda.
Po 3 do 4 minutah čaj precedimo in nalijemo v skodelice.
Zeleni čaj pijemo brez dodatkov.
Čajne lističe lahko prelijemo še enkrat z enako količino sveže zavrete vrele vode kot za prvi preliv, pustimo enak čas in nato precedimo. Drugi preliv ima manj izrazito aromo, vendar ima podobno barvo in okus kot prvi preliv.
Na sliki: japonski zeleni čaj: Gukiicha
vir |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 14:21 |
|
Zeleni caj pijem pogosto, pripravo sem pa zelo poenostavila.
Scepec suhih cajnih listicev prelijem kar z vroco vodo iz avtomata za vodo, potem pa pocakam, da se listki vsedejo, pa srkam.
potka |
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 14:22 |
|
Hvala, Ela, za vse informacije, ki nam jih "serviraš" :!:
Jaz si ponavadi že zjutraj skuham 2 litra čaja- samo tako je zihr, da ne bom pozabila piti. Pol pa še vodo z limono. Ker sama voda mi pa ne gre :ne |
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 14:23 |
|
Ah- pozabila- ponavadi je to fitness + meta čaj ;) |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 14:26 |
|
kakšnega okusa pa je zeleni čaj? pomaga kaj pri hujšanju? |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 15:50 |
|
Nekje sem prebrala, da ja. Ampak meni je okus :ne |
|
|
|
|
corcoras
Čveka
Pridružen/-a: 21.11. 2007, 21:38
Prispevkov: 160
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 16:16 |
|
Zeleni čaj vsebuje dosti antioksidantov in pomaga pri prebavi. Drugače pa v čajnicah dobite aromatizirane zelene čaje, ki so odlični; npr. mate sweet orange,.... |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 16:39 |
|
o tem sem brala ja...
bom ostala kar na vodi, ker me ne moti. na gazirane pijače jaz itak nisem nikoli bila navajena, sem pa spila veliko sadnih vod. predvsem od radenske activ, z okusom limone. mi je bila dobrega okusa. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 19:12 |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 19:17 |
|
jaz pa si ne morem predstavljati mleka v čaj
mogoče bi morala probati... |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 19:19 |
|
Jaz sem probala, pa mi ni... Stvar okusa pač. |
|
|
|
|
flicka
Stručko
Pridružen/-a: 10.01. 2008, 01:15
Prispevkov: 508
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 19:28 |
|
Ohhh, meni je pa čaj z mlekom zakon...sploh uni iz čajnice..rooibos, črni, zeleni..njammmm samo zdaj raje pijem kavo BK, ker mi je čaj tako dober, da bi ga pol kar naprej pila... |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
01 Feb 2008 21:02 |
|
Mene caj sploh ne impresionira. Zjutraj je kava zakon. Ampak samo zjutraj. Vmes vcasih caj, ko postane voda dolgocasna.
potka :) |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
02 Feb 2008 09:14 |
|
tudi kava je tekočina, zato lahko tukaj pišemo tudi o njej.
jaz jo pijem zjutraj in to kofeinsko . zaenkrat mi še ne kaže, da mi zaradi tega ne bi šli kilogrami dol, če pa bi se to že zgodilo, bi zamenjala za BK kavo...
skoraj nikoli je ne pijem več kot enkrat na dan. se pa zgodi (kot včeraj), da mi še nekaj manjka, zato spijem kavico. jaz si obvezno dolijem mleko in dodam še malo spenjenega mleka. sem si kupila kapučiner (lonček za penjenje mleka, ki se dobi povsod, npr. pri sosedu) in sem ful zadovoljna. si kave brez pene skoraj ne predstavljam. na koncu moja kava zgleda približno takole ---> |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
03 Feb 2008 10:45 |
|
Zjutraj si navadno pripravim kar nescafe, je najbolj enostavno. Pa malo mleka zraven. Sladke pa ne prenasam!
potka |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
03 Feb 2008 11:55 |
|
jaz pa nekoč ne bi pomislila na kavo brez sladkorja ali mleka. no, sedaj sem se sladkorju popolnoma odpovedala in me ne moti. se navadiš na okus. :P |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
03 Feb 2008 19:04 |
|
Vcasih celo pozabim na kavo zjutraj ( e sem izven dnevne rutine), drugace pa je stvar rednega "postopka".
potka |
|
|
|
|
|
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|