Avtor |
Sporočilo |
matilda007
Čveka


Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma
|
Objavljeno:
07 Nov 2008 23:07 |
|
Ojla!
A je kera že pripravljala gobe Šitake? Verjetno... No, bi prosim delile z mano to izkušnjo, kako se sploh pripravijo (v krop, ali pražiti ali lahko tudi surove???), kakega okusa so (gobe, saj vem, ampak med marelami, jurčki in lisičkami so velike razlike v okusu)? A je še kakšen recept v rokavu?
Hvala  |
_________________ Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach |
|
|
 |
babica
Čveka


Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno:
08 Nov 2008 09:41 |
|
|
|
 |
matilda007
Čveka


Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma
|
Objavljeno:
08 Nov 2008 10:41 |
|
Hvala babi!
Sej sem brskala, našla veliiiiko zanimivega, sploh kar se gob samih tiče, receptov pa je blo bolj malo. Ampak glavno da vem, kako se jih pripravlja in sicer:
- lahko se jih praži
- užitne so tudi surove, čeprav razvijejo svojo aromo šele pri toplotni obdelavi
- zelo dobro se kombinirajo (po okusu) z začimbami in drugimi jedmi, ker posrkajo vase arome začimb, kar jih še dodatno obogati (kar je pri gobah redko)
- lahko se cvrejo
- skratka kakorkoli
(1. ko jih bom pripravila pa poročam, mislim da bo to že danes)
Pa še na hitro nekaj dobrih strani gob šitake, tako da jih priporočam!!!! (v temi Kje kupim pa bom nalepla slikico, ceno in vse ostalo potrebno)
(vse povzeto iz http://www.eko-sitake.si/si/index.html)
Kalorično vrednost šitak je nizka, hkrati pa vsebujejo približno dvakrat več beljakovin kot zelenjava. Tako imajo šitake:
* od 22 do 26% beljakovin (v suhi snovi), od tega deleža predstavljajo aminokisline kar polovico vseh beljakovin.
* V šitakah so zastopane vse esencialne aminokisline, ki jih potrebuje človeško telo (kar 40% od vseh aminokislin), še posebej tudi leucin in lizin, ki sta tako zaželjeni v žitaricah. Vsebnost esencialnih aminokislin je v šitakah višja kot npr. v soji, fižolu, arašidih ali koruzi. Japonske klinične študije so pokazale, da je prebavljivost beljakovin kar 85 %.
* Šitake so tudi dober vir vitamina B1 (tiamin) in B2 (riboflavin) ter vsebujejo več nukleinskih kislin kot žitarice ali meso.
* Šitake imajo tudi visoko vsebnost vitamina D in ergosterola (provitamin, ki se pod vplivom sončne svetlobe spremeni v vitamin D). Tako se vsebnost vitamina D po tri urnem »sončenju« šitak poveča kar za petkrat.
- Na Japonskem so objavljeni številni primeri pozitivnega delovanja šitak na prehladna in gripozna obolenja
- Tradicionalna kitajska medicina je šitake priporočala tudi za bolezni povezane s krvožiljem (čiščenje krvi), za težave s srcem ter za bolezni jeter.
- Pomaga pri virusnih obolenjih
- Pomaga pri zdravljenju različnih vrst tumorjev in pri zaviranju nastanka raka, kot tudi pri uničevanju rakavih celic v različnih fazah raka in različnih vrstah raka
Skratka gobica je malodane čudežna... |
_________________ Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach |
|
|
 |
Dulcinea
Šefica

Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
08 Nov 2008 14:58 |
|
Citiram: |
Skratka gobica je malodane čudežna... |
To sem pa tudi jaz že brala. |
|
|
|
 |
matilda007
Čveka


Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma
|
Objavljeno:
09 Nov 2008 01:14 |
|
Torej na krožnik z njo!!!!!
Jz sem dans naredla gobovo omakco in sicer
- v ponvi sem na olivnem olju prepražila malo čebule
- dodala na drobno narezane gobe (očistila sem polovico tiste pakunge, stebla so baje mal trša, pa sem jih zavrgla, ker ni blo cajta dolgo mencat)
- tako sem dušila ca. 5 min
- dodala sojino smetano in pustila še ene 5-10 min pri odprti posodi, da se zgosti
- na koncu malo posolila in
... dober tek
Omakca je bla čudovita (za moj okus malo premalo začinjena, jaz bi dala še peteršilj in več raznoraznih začimb in dušavnic, sam pol ne bi noben drug tega jedu, tk so bli pa vsi navdušeni nad omakco, še moj dragi, ki gobovih zadev sploh ne mara preveč)
Simpl ko pasulj, pa čudovito. Poda se pa povsod, dragi jo je jedel polito po "lulekih", tašča po pečeni cvetači, jaz pa po celem krožniku ob cvetači in leči. |
_________________ Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach |
|
|
 |
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|