Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Ostalo
Avtor Sporočilo
matilda007
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2008 21:47 Odgovori s citatom Back to top

Gamašijo (sezam in sol) je najbrž ena najbolj priljubljena in najpogostejša začimba (*makrobiotične prehrane). Potrebujemo:
- 1 čajna žlička soli (bele morske) *jaz uporabljam himalajsko
- 18 čajnih žličk sezama (opranega in precejenega *in posušenega kolikor toliko, da ni moker)

~ najprej na suhi ponvi prepražimo sol na srednje močnem ognju. Stalno mešamo minuto dve, toliko, da v soli ni več vlage (*himalajske soli ne pražim), sol stresemo iz ponve
~ v ponev damo sezam, zmanjšamo ogenj in ga pražimo, dokler ne začne dišati in dokler semena ne začnejo poskakovati v ponvi, vsa semena morajo biti enakomerno spražena. Pazimo, da se ne prismodijo. Eno seme si damo na kazalec in ga pritisnemo z nohtom od palca. Če poči in se razpolovi, je dovolj spraženo.
~ Semena pretresemo v terilnik/možnar, kamor smo že usuli sol in s krožnimi gibi drobimo semena, dokler niso 60-70% zmleta.
~ Zmes hranimo v zaprti stekleni posodi.
(Če nimate terilnika, lahko stresete sol in semena na leseno desko in jih zdrobite z vajarjem. *ne uporabljajte električnih naprav npr. palični mešalnik, ker semena mestoma preveč zmelje, mestoma pa ostanejo cela in nastanejo grude)

Povzeto po knjigi Hrana za življenje. Uvod v makrobiotično kuhinjo. - Jadranka Boban Pejič in Zlatko Pejič, 2004, razen teksta, ki sledi znaku *, kar so moje osebne opombe

Jaz ga uporabljam namesto soli, vendar vedno, ko je jed že kuhanja, torej ob serviranju (zaradi himalajske soli, ki naj se ne bi kuhala), posebaj odlično je v solati, v raznih namazih, tudi v juhici, zelenjavnih omakah, potreseno po pašti, nešteto možnosti in en sam čudovit okus gomasia.

Pa lačen

_________________
Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babica
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2008 00:02 Odgovori s citatom Back to top

Pa še posebej odličen je, če je sezam polnozrnat. Ga pa le redko najdem Confused Confused .

_________________


http://freeweb.siol.net/zalovice/forum/nakit1.html
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matilda007
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 04.10. 2008, 11:15
Prispevkov: 234
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2008 06:50 Odgovori s citatom Back to top

Jaz imam sezam Alnatura iz DM in je "neolupljen", kar pomeni polnozrnat. Pa še drag ni, s tem da je biološke pridelave.

_________________
Z vsako željo dobiš tudi možnost, da jo uresničiš. Vendar moraš vseeno nekaj narediti za to.
R. Bach
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group