|
Avtor |
Sporočilo |
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
02 Jun 2008 11:11 |
|
sestavine:
* 500 g peresnikov
* 250 g brokolija
* 120 g mlade rukole
* 120 g mlade špinače
* 2 žlici olivnega olja
* 4 žlice pinjol
* sol
* črni poper v zrnu
čemažev pesto
* 125 g čemaževih listov
* 2 žlici pinjol
* parmezan
* 1,5 dl ekstra deviškega olivnega olja
* manjši šopek bazilike
predpriprava:
■ V loncu pristavimo večjo količino vode za kuhanje testenin.
■ Brokoli očistimo in razdelimo na majhne cvetke.
■ V suhi ponvi svetlo rjavo prepražimo pinjole.
■ Rukolo, špinačo in čemaž očistimo, operemo in temeljito odcedimo.
■ Baziliko osmukamo.
priprava:
■ Čemažev pesto. Pinjole počasi zlato rumeno prepražimo v suhi ponvi. V možnarju po vrsti in ločeno stremo prepražene pinjole, bazilikine lističe in čemaž. Strte sestavine sproti stresamo v skodelico, v kateri jim nazadnje primešamo drobno nastrgan parmezan in prilijemo toliko olja, da dobimo zelo gosto in gladko omako.
■ Krop za testenine posolimo, nato pa vanj stresemo peresnike. Skuhamo jih na zob.
■ V večji ponvi segrejemo olivno olje, na katerega stresemo razcvetkan brokoli. Nato ga blago posolimo in med mešanjem pražimo 2 do 3 minute.
■ Kuhane testenine odcedimo; zajemalko zavrelice prihranimo. Peresnike stresemo k brokoliju; med mešanjem pražimo pol minute. Dodamo pesto, sveže mlet črni poper in prihranjeno zavrelico, premešamo in počasi kuhamo še 1 minuto.
■ Nazadnje jedi dodamo rukolo in špinačo, dobro premešamo in odstavimo. Po potrebi dosolimo.
serviranje:
Peresnike z zelenjavo, čemaževim pestom in pinjolami razdelimo na segrete krožnike, potresemo s preostalimi pinjolami ter "postrežemo s parmezanom, ki si ga vsak jedec nariba po okusu".
K jedi postrežemo sezonsko solato, vendar po možnosti ne z rukolo ali/in mlado špinačo.
nadomestek:
■ Špinačo lahko v celoti nadomestimo z rukolo.
■ Čemažev pesto nadomestimo z drugim (sezonskim) pestom po svojem okusu;
■ Parmezan najbolj ustrezno nadomestimo s pekorinom ali s sirom fiore sardo s Sardinije, sicer pa bo dobro nadomestilo tudi domači zbrinc.
nasveti
■ Pesto lahko v zaprtem steklenem kozarčku v hladilniku hranimo do 3 tedne. V tem primeru omaki ne dodamo parmezana, ki ga vanjo naribamo tik pred uporabo. Na vrhu omake naj bo vedno tanka plast olivnega olja, ki preprečuje dostop zraka in razbarvanje omake. Na ta način potrebujemo za pripravo okusnega obroka s testeninami le slabih 15 minut.
vir: www.gurman.eu |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|
|