| caffeeItak Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 02.11. 2007, 12:03
 Prispevkov: 115
 
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
03 Nov 2007 21:58 |     |  
 
| Jedilnik po Montignacovi metodi - moj povzetek
 
 ZAJTRK Z OGLJIKOVIMI HIDRATI:
 
 1.
 ·	sadje (vedno na prazen želodec)
 ·	polnozrnat kruh z:
 namazom: 	nemastna skuta + marmelada (brez sladkorja in sladil)
 marmelada (brez sladkorja in sladil)
 ·	brezkofeinska kava ali žitna kava (Proja, Seka, Divka,…)
 ·	voda, Donat,…
 
 2.
 ·	sadje
 ·	kosmiči (ovseni, rženi,…) z:
 posnetim mlekom (1,6 ali 0,5 mm)
 jogurtom iz posnetega mleka
 nemastno skuto
 sadno čežano (prekuhano in pretlačeno sadje/jabolka/hruške…, nesladkano)
 ·	brezkofeinska kava ali žitna kava ali blag čaj
 ·	voda, Donat,…
 
 
 ZAJTRK Z BELJAKOVINAMI (zraven se ne je nobenega kruha!!)
 
 
 1.
 ·	sadje
 ·	umešano jajce
 ·	brezkofeinska kava, žitna kava ali čaj
 ·	Voda, Donat…
 
 2.
 ·	Trdo kuhano jajce,
 Jajce na oko
 Omleta
 Hrenovke
 Kuhana šunka
 Siri (zraven lahko olive ali kumarice)
 Mleko (posneto)
 ·	Kot prejšnjič..
 
 
 ZAJTRK S SADJEM
 
 Priporočljivo sadje: pomaranča, mandarina, grenivka, kivi, jabolko, hruška, mango, jagode, maline, robidtnice, fige, marelice, nekatrine, slive
 
 Dopustno: grozdje, češnje, lešniki, suhe slive, dateljni, suho sadje
 
 Prepovedano: Banane, sadje iz pločevinke, sladkano sadje
 KOSILO
 
 Naj bo vedno sestavljeno iz:
 
 -predjedi
 -glavne jedi
 - sir ali jogurt (namesto sladice)
 
 
 Za predjed zaužijmo ali sveže sadje ali svežo zelenjavo v obliki raznih solat (lahko tudi s prelivi) Izogibati se je treba: korenju, krompirju, koruzi, leči in fižolu.
 
 Glavne jedi
 
 Meso – perutnina ali ribe + priloga (vedno zelenjavna!!)
 
 Priporočena zelenjava: bučke, jajčevci, paradižnik, brokoli, špinača, repa, por, zelena, stročji fižol, blitva, zelje, kislo zelje, cvetača, brstični ohrovt, beluši, artičoke, paprika, zelena, šampinjoni, por, zelje, cvetača, kisle kumarice, sojini kalčki, redkvica……
 
 Prepovedana zelenjava: krompir, korenje, fižol, pesa, leča, koruza
 
 Prepovedano je tudi: zdrob, riž (predvsem beli)
 
 
 Sladica: sir ali jogurt
 
 
 
 
 
 
 VEČERJA
 
 Brez mesa, če ga je vsebovalo že kosilo!
 Brez maščob!
 
 
 ·	Zelenjavna juha (NE krompirja ali korenja!!) + omleta + solata
 ·	Za večerjo vedno LAHKO (pri kosilu pa ne): lečo, grah
 ·	Polnozrnate (graham) testenine ali riž z zelenjavo (zelenjavno omako)
 
 Za posladek:
 ·	Kuhano sadje
 ·	Malo (nemastne-puste) skute ali nemastnega jogurta, lahko obogateno z marmelado brez sladkorja
 ·	Blag čaj, voda, donat
 
 
 
 
 8-)
 |   
|  |  |