Avtor |
Sporočilo |
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
12 Jan 2008 16:29 |
|
Kruh brez gnetenja in brez kruhomata:
6 lonckov (cup = 250 ml) polnozrnate moke
1 cajna zlicka soli (lahko tudi dve)
1 cajna zlicka suhega kvasa
3 loncki vode
- zmesas in pustis v posodi, da vzhaja
- nato samo malo zlozis skupaj in prestavis v posodo, kjer se bo peklo
- spet pocakas kaki dve uri, da se dvigne (ce slucajno pozabis je to lahko tudi cela noc)
V pokriti posodi das v pecico na 240 st. za 40 minut, nato odkrijes in peces se 20 minut.
Kolicine, ure vzhajanja in pecenja so le okvirne, kruh vedno "rata" in je zanesljivo odlicen. Glede na moko, ki jo uporabis, sestavine prilagajas in malo eksperimentiras. Jaz vedno nadomestim vsaj eno skodelico moke z ovsenimi kosmici in sezamovimi semeni. Uporabim pa vedno najbolj neprecisceno moko, kar jo lahko dobim.
Pri nas ta kruh mesajo otroci, tako da imam se manj dela!
Ce zelite, vam prilepim se kaksen link.
potka |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
12 Jan 2008 18:29 |
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
12 Jan 2008 18:47 |
|
Poskusi tega, meni je odlicen. Ni secer tako mehak kot bel, ampak saj mi belega ne jemo, a ne?
potka ;) |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
12 Jan 2008 18:53 |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
12 Jan 2008 18:56 |
|
Se mi zdi, da lahko celo mehkega kruha poješ več, kot bi ga običajno. Nimaš takega 'filinga'. Tudi jaz mam rada bolj trde kruhe. Pravi PZ kruh je trd oz. zbit. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
19 Feb 2008 11:00 |
|
6 lončkov je 250 g ali je en lonček 250 g?
koliko naj dam navadnega kvasa? |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
lana
Čveka
Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
19 Feb 2008 12:19 |
|
Dulcinea je napisal/a: |
Potka fajn tole. Jaz sem se enkrat lotila peči kruh po običajnem receptu vendar s PZ moko. Je bil tako trd, da bi si kmalu zobe polomila. : |
da kruh ni trd, ga lahko,ko je pečen zaviješ v ožet serviet in ga še zaviješ v suho krpo.pustiš ene dve uri zavitega..
včeraj sem tudi sama spekla svoj prvi polnozrnati kruh in naredila isto.. ;) |
_________________
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
19 Feb 2008 12:35 |
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
20 Feb 2008 09:52 |
|
ker kvasa res ne uporabljam skoraj nikoli, bom raje uporabila svežega. torej, koliko ga naj dam? celo kocko? |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 08:29 |
|
no, ker mi niste hotele zaupati koliko svežega kvasa naj dam, sem na mojo količino moke dala celo kocko. maso sem pustila čez noč in sedaj si pečem žemljice. ali pa kajzarce. :D saj nima veze.
no, kar sem hotela vprašati... tudi vam deluje vse skupaj nekam kislega okusa? da se mi ni vse skupaj čez noč skisalo? ali pa imam preveč kvasa? mogoče pa je le moka takega okusa. kaj pa vem... no, čez kako uro jih bom že jedla, takrat bodo že ohlajene. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
potka
Mojstrica
Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 08:35 |
|
Sorry, sem zgresila tole temo.
Ocitno nam bos ti laze povedala, koliko svezega kvasa je potrebno.
En loncek je 250g, obstaja pa na internetu ogromno receptov za ta kruh.
Meni nikoli ne rata kisel, obvezno pa nadomestim en loncek z ovsenimi kosmici. Pa tudi trd se mi ne zdi prevec. |
_________________
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 08:46 |
|
moje kajzarce sploh niso trde. no, zunaj malo, drugače pa so prav fine videti.
jaz sem delala "na blef". pz pšenične moke je blo približno tričetrt kg in enih 100g ajdove (je dovoljena ali ne?!). na to količino sem dala 1 kocko svežega kvasa, solila in dodala naravne ovsene kosmiče (nekaj v maso in nekaj sem jih dala na vrh). |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 10:05 |
|
tak je moj kruh. mislim, da se po obliki še najbolj približa kajzarcam :P |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
21 Feb 2008 17:20 |
|
ela je napisal/a: |
ker kvasa res ne uporabljam skoraj nikoli, bom raje uporabila svežega. torej, koliko ga naj dam? celo kocko? |
Jaz dam 1 kocko za 1/2 kg do 750 g moke. |
|
|
|
|
Nelly
Čveka
Pridružen/-a: 27.02. 2008, 10:37
Prispevkov: 82
Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno:
27 Feb 2008 11:28 |
|
Ojla ;)
Men ravo zdaj diši frišno pečen kruh iz pečice. Danes sem ga prvič delala iz polnozrnate moke, tko da še ne vem kakšen je. Iz navadne polbele moke mi rata super :P
Jaz ga naredim pa tako: 3 skodelice moke (3dl), skoraj 4 dl vode, čajna ćička soli (zravnana) in malo manj kot pol žličke suhega kvasa. To v plastični posodi zmešam z žlico oz. kuhalnico in pokrijem. Pustim stati 17-18 ur, nato na pomoikani površini z roko malo raztegnem, zložim in dam v skledo hajat za dve uri. Nato dam to v vroč pekač in pokrijem. Pečem na 220 pol ure, nato odkrijem pekač in pečem še 20 min. In kruhek je tu. Glede na to, koliko sem napisala, je videti, da je ful dela, pa sploh ni. Kruh je pa takooo dober |
_________________ "it`s got to be ....perfect"
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 14:48 |
|
Morda res malo blond vprasanje, ampak kaj cem...
glede na to, da nisem ravno vajena peke kruha, me zanima v kaksnih posodah, ki se jih da pokriti, pecete kruh. Jaz ne vem ce imam doma kaksno tako, ki bi ustrezala taksnemu pogoju peke. Ali to pokrijete samo za alu folijo ali kako???
Mozek ga je ponavadi pekel ali kar na pekacu ali pa v tistih posodah ki so "v" oblike in pride kruhek ko je pecen, nekako v obliki toasta. |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
sonjah
Naša kuharca
Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 15:10 |
|
nimam izkušenj, žal. Jaz bi ga kar z alu pokrila, ker tudi nimam take posode s pokrovom (razen jena, ki pa ni za kruh- edino, če bi dala peke papir noter ) Dulcinea ga je pekla po tem receptu (bo zihr povedala, kako je to naredila ), potka, ki je dala recept, nas pa itak ne šljivi več :D :D |
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 15:23 |
|
Jaz naredim ta kruh kar precej redek. Nič ne gnetem, ampak je v bistvu takšno, da se ful prijemlje rok. Dam pa pečt v navaden pekač (tak ko je za potico) na peki papir. Pokrijem pa z enakim pekačem, ker imamo prav tak komplet. Drugače pa mislim, da lahko prov komot z alufolijo pokriješ. |
_________________ Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/ |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 15:43 |
|
jaz prav zaradi posode delam kruhke v obliki žemljic oz. kajzaric. nimam namreč posode, v kateri bi lahko to pekla, zato jih naložim na navden pekač. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
mojsoncek
Profi
Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri
|
Objavljeno:
19 Mar 2008 16:09 |
|
Dulcinea hvala!
Grem ta vikend v akcijo :D . |
_________________ "You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar |
|
|
|
|