Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Kruh
Avtor Sporočilo
potka
Mojstrica
Mojstrica


Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2008 16:29 Odgovori s citatom Back to top

Kruh brez gnetenja in brez kruhomata:

6 lonckov (cup = 250 ml) polnozrnate moke
1 cajna zlicka soli (lahko tudi dve)
1 cajna zlicka suhega kvasa
3 loncki vode

- zmesas in pustis v posodi, da vzhaja
- nato samo malo zlozis skupaj in prestavis v posodo, kjer se bo peklo
- spet pocakas kaki dve uri, da se dvigne (ce slucajno pozabis je to lahko tudi cela noc)

V pokriti posodi das v pecico na 240 st. za 40 minut, nato odkrijes in peces se 20 minut.

Kolicine, ure vzhajanja in pecenja so le okvirne, kruh vedno "rata" in je zanesljivo odlicen. Glede na moko, ki jo uporabis, sestavine prilagajas in malo eksperimentiras. Jaz vedno nadomestim vsaj eno skodelico moke z ovsenimi kosmici in sezamovimi semeni. Uporabim pa vedno najbolj neprecisceno moko, kar jo lahko dobim.

Pri nas ta kruh mesajo otroci, tako da imam se manj dela!

Ce zelite, vam prilepim se kaksen link.

potka Vesel
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2008 18:29 Odgovori s citatom Back to top

Potka fajn tole. Jaz sem se enkrat lotila peči kruh po običajnem receptu vendar s PZ moko. Je bil tako trd, da bi si kmalu zobe polomila. :lol:

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
potka
Mojstrica
Mojstrica


Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2008 18:47 Odgovori s citatom Back to top

Poskusi tega, meni je odlicen. Ni secer tako mehak kot bel, ampak saj mi belega ne jemo, a ne?

potka ;)
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2008 18:53 Odgovori s citatom Back to top

Ma saj meni ni všeč un kruh k je mehek k pena. Hočem da je malo trd.... Vesel

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2008 18:56 Odgovori s citatom Back to top

Se mi zdi, da lahko celo mehkega kruha poješ več, kot bi ga običajno. Nimaš takega 'filinga'. Tudi jaz mam rada bolj trde kruhe. Pravi PZ kruh je trd oz. zbit.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2008 11:00 Odgovori s citatom Back to top

6 lončkov je 250 g ali je en lonček 250 g? Embarassed

koliko naj dam navadnega kvasa?

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 14.02. 2008, 09:08
Prispevkov: 68
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2008 12:19 Odgovori s citatom Back to top

Dulcinea je napisal/a:
Potka fajn tole. Jaz sem se enkrat lotila peči kruh po običajnem receptu vendar s PZ moko. Je bil tako trd, da bi si kmalu zobe polomila. :lol:

da kruh ni trd, ga lahko,ko je pečen zaviješ v ožet serviet in ga še zaviješ v suho krpo.pustiš ene dve uri zavitega..
včeraj sem tudi sama spekla svoj prvi polnozrnati kruh in naredila isto.. ;)

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2008 12:35 Odgovori s citatom Back to top

ela je napisal/a:
6 lončkov je 250 g ali je en lonček 250 g? Embarassed

koliko naj dam navadnega kvasa?


Jaz bi rekla, da je en lonček 250g. Sicer pa sem jaz dala kar eno kilo moke vodo pa sem merila no. Drugače pa kar kupi suh kvas v vrečkah, ga imajo povsod v štacunah.

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2008 09:52 Odgovori s citatom Back to top

ker kvasa res ne uporabljam skoraj nikoli, bom raje uporabila svežega. torej, koliko ga naj dam? celo kocko?

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2008 08:29 Odgovori s citatom Back to top

no, ker mi niste hotele zaupati koliko svežega kvasa naj dam, sem na mojo količino moke dala celo kocko. maso sem pustila čez noč in sedaj si pečem žemljice. ali pa kajzarce. :D saj nima veze.

no, kar sem hotela vprašati... tudi vam deluje vse skupaj nekam kislega okusa? da se mi ni vse skupaj čez noč skisalo? Embarassed ali pa imam preveč kvasa? mogoče pa je le moka takega okusa. kaj pa vem... Ne vem no, čez kako uro jih bom že jedla, takrat bodo že ohlajene.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potka
Mojstrica
Mojstrica


Pridružen/-a: 06.01. 2008, 14:17
Prispevkov: 1088

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2008 08:35 Odgovori s citatom Back to top

Sorry, sem zgresila tole temo.

Ocitno nam bos ti laze povedala, koliko svezega kvasa je potrebno.

En loncek je 250g, obstaja pa na internetu ogromno receptov za ta kruh.

Meni nikoli ne rata kisel, obvezno pa nadomestim en loncek z ovsenimi kosmici. Pa tudi trd se mi ne zdi prevec.

_________________
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2008 08:46 Odgovori s citatom Back to top

moje kajzarce sploh niso trde. no, zunaj malo, drugače pa so prav fine videti.

jaz sem delala "na blef". pz pšenične moke je blo približno tričetrt kg in enih 100g ajdove (je dovoljena ali ne?!). na to količino sem dala 1 kocko svežega kvasa, solila in dodala naravne ovsene kosmiče (nekaj v maso in nekaj sem jih dala na vrh).

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2008 10:05 Odgovori s citatom Back to top

tak je moj kruh. mislim, da se po obliki še najbolj približa kajzarcam :P

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2008 17:20 Odgovori s citatom Back to top

ela je napisal/a:
ker kvasa res ne uporabljam skoraj nikoli, bom raje uporabila svežega. torej, koliko ga naj dam? celo kocko?


Jaz dam 1 kocko za 1/2 kg do 750 g moke.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Nelly
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 27.02. 2008, 10:37
Prispevkov: 82
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Feb 2008 11:28 Odgovori s citatom Back to top

Ojla ;)

Men ravo zdaj diši frišno pečen kruh iz pečice. Danes sem ga prvič delala iz polnozrnate moke, tko da še ne vem kakšen je. Iz navadne polbele moke mi rata super :P
Jaz ga naredim pa tako: 3 skodelice moke (3dl), skoraj 4 dl vode, čajna ćička soli (zravnana) in malo manj kot pol žličke suhega kvasa. To v plastični posodi zmešam z žlico oz. kuhalnico in pokrijem. Pustim stati 17-18 ur, nato na pomoikani površini z roko malo raztegnem, zložim in dam v skledo hajat za dve uri. Nato dam to v vroč pekač in pokrijem. Pečem na 220 pol ure, nato odkrijem pekač in pečem še 20 min. In kruhek je tu. Glede na to, koliko sem napisala, je videti, da je ful dela, pa sploh ni. Kruh je pa takooo dober OK

_________________
"it`s got to be ....perfect"
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojsoncek
Profi
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2008 14:48 Odgovori s citatom Back to top

Morda res malo blond vprasanje, ampak kaj cem...

glede na to, da nisem ravno vajena peke kruha, me zanima v kaksnih posodah, ki se jih da pokriti, pecete kruh. Jaz ne vem ce imam doma kaksno tako, ki bi ustrezala taksnemu pogoju peke. Ali to pokrijete samo za alu folijo ali kako???

Mozek ga je ponavadi pekel ali kar na pekacu ali pa v tistih posodah ki so "v" oblike in pride kruhek ko je pecen, nekako v obliki toasta.

_________________
"You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2008 15:10 Odgovori s citatom Back to top

Ne vem nimam izkušenj, žal. Jaz bi ga kar z alu pokrila, ker tudi nimam take posode s pokrovom (razen jena, ki pa ni za kruh- edino, če bi dala peke papir noter Ne vem ) Dulcinea ga je pekla po tem receptu (bo zihr povedala, kako je to naredila OK ), potka, ki je dala recept, nas pa itak ne šljivi več :D :D
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2008 15:23 Odgovori s citatom Back to top

Jaz naredim ta kruh kar precej redek. Nič ne gnetem, ampak je v bistvu takšno, da se ful prijemlje rok. Dam pa pečt v navaden pekač (tak ko je za potico) na peki papir. Pokrijem pa z enakim pekačem, ker imamo prav tak komplet. Drugače pa mislim, da lahko prov komot z alufolijo pokriješ.

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2008 15:43 Odgovori s citatom Back to top

jaz prav zaradi posode delam kruhke v obliki žemljic oz. kajzaric. nimam namreč posode, v kateri bi lahko to pekla, zato jih naložim na navden pekač.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojsoncek
Profi
Profi


Pridružen/-a: 06.03. 2008, 11:02
Prispevkov: 1465
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2008 16:09 Odgovori s citatom Back to top

Dulcinea hvala!

Grem ta vikend v akcijo :D .

_________________
"You don't have to be great to start, but you have to start to be great." - Zig Ziglar
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group