Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Omake, priloge
Avtor Sporočilo
Dulcinea
Šefica


Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2008 18:11 Odgovori s citatom Back to top

OMAKE (čim manj uporabljat omake zraven jedi!)

Iz knjige:

Z omakami ne pretiravajte.
Citiram:
Osnova tradicionalnih omak in prežganj, ki jih pripravljamo s praženjem, je moka. odselej se je morate izogibati kot kuge. Omake tako imenovane nove kuhinje navadno pripravljamo tako, da sok, ki se izloča med peko mesa, zalijemo z bolj ali manj mastno sladko smetano ali pusto skuto, primešate gorčico, malo pogrejete in omaka je tu. Če dodate še narezane šampinjone, bo okus še boljši. Tudi gosto omako lahko naredite brez moke, če ji dodate šampinjone ali druge gobe. Za to potrebujete smao elektični mešalec. Iz kuhanim šampinjonov preprosto naredite pravi pire, nato pa mu počasi dolivate potrebno količino vode, v kateri so se kuhale gobe. Tako boste dobili izvrstno in gosto omako k jedem iz zajca, kunca ali k petelinu, kuhanem v vinu.

BELA OMAKA

200 g svježega tofuJa,
2 žlice ribanega hrena,
2 žlice sekljanega peteršilja lai kopra
2 dl vode,
3 žlice olivnega olja,
3 žlice jabolčnega kisa

Tofu kuhamo 15 minut in ga potem skupaj z ostalimi sestavinami zmeljemo v strojčku tako da dodajamo vodo v kateri smo kuhali tofu. Omaka se lepo poda k kuhani zelenjavi, pečeni zelenjavi....

BEARNSKA OMAKA (RECEPT IZ KNJIGE)

1 kozarac kisa
2 šalotki
3 rumenjake
3 stroke česna
vršiček pehtrana
150 g masla

Kis, šalotke česen in pehtran naj 20-30 minut vre nad zmernim ognjem. Tekočino precedimo, dodamo rumenjake in mešamo v vodni kopeli. V majhnih koščkih dodajamo maslo. Na koncu lahko primešamo še nekaj nasekljanega pehtrana.

HOLANDSKA OMAKA

12,5 dag masla
3 rumenjaki
1 limona
noževa konica muškatnega oreščka (ribanega)
sol, poper
1 žlica vode

Na pari kuhajte majhen košček masla, dokler se ne raztopi. potem dodajte rumenjake, vodo in limonin sok. Vse dobro premešajte, dodajte še sol, poper in muškatni orešček in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Med kuhanjem moramo ves čas mešati, da se ne naredijo grudice. Med neprestanim mešanjem postopamoma dodajamo še preostalo maslo.
Omaka se idealno poda h kuhani ribi in perutnini.

HARISA OMAKA (Tunizijska specialiteta)

10 suhih rdečih čili malih paprik
2 žlice olivnega olja
5 strokov česna
1 žlica cimeta
1 žlica koriandra
1 žlica kumine

Čili paprike prelijte z vrelo vodo in jih pustite stati cca. 15 minut, da se zmehčajo. Prestavite jih v posodo za mletje in dodajte druge sestavine in miksajte ter občasno dodajajte vodo v kateri so bile namočene, Ko omaka postane čvrsta, jo lahko konzervirate tako, da jo v majhnem kozarčku z zapiranjem ali steklenički prelijete s tankim slojem olivnega olja. Tako shranjeno omako imate lahko več kot mesec dni v hladilniku.


OMAKA IZ TUNINE IN JOGURTA (za zelenjavne krožnike kot samostojen obrok)

konzerva tunine (če je v olju, olje odlijemo)
1 navaden jogurt
sol, poper
začimba(peteršilj ali drobnjak ali krebuljnica)

tunino razdrobimo z vilicami, dodamo sol (po želji), poper, limonin sok in naseklano zelišče po izbiri. Sestavine dobro premešamo. Na koncu jih vmešamo v jogurt.


HLADNA METINA OMAKA

1 šopek mete
1 šopek peteršilja
1 limona
8 žlic ekstra deviškega olivnega olja
1 strok česna
sol
beli poper v zrnu

V možnarju enega za drugim drobno stremo česen, meto in peteršilj. Strte sestavine stresemo v globoko posodico, kamor dodamo še olivno olje, naribano limonino lupino in limonin sok, olupljen strok česna, sol in sveže mlet beli poper. Vse skupaj s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko omako.

Opomba: kar nam ostane omake, jo shranimo v hladilniku in uporabimo za pripravo zeliščne skute. Meni osebno je omaka všeč, če ostanek še razredčim z limoninim sokom kot preliv za kuhan stročji fižol.

LAHKA HRENOVA OMAKA S KISLO SMETANO(osnovni vir Društvo Gurman)

50 g očiščenega hrena
80 g kisle smetane
80 g mleka
sol
beli poper v zrnu
muškatni orešček
2 vejici peteršilja

Hren drobno naribamo, peteršilj pa osmukamo in drobno sesekljamo. Nato vse sestavine gladko razmešamo v tekočo omako.


ŠPINAČNO ČESNOVA HLADNA OMAKA

100g mlade špinače
1 strok česna
0,5dl sladke smetane
1 majhna žlička hladno stisnjenega olja
sol, muškatni orešček

Špinačo na hitro obarimo in odcedimo. Odcejeno preložimo v električni mešalnik, dodamo vse ostale sestavine in zmiksamo v galdko kremo.

Zanimive kombinacije dobimo:
podložena zgoraj omenjena krema, na katero naložimo v sopari kuhane cvetačne cvetove;
uporabimo jo kot preliv za v sopari kuhana rebra blitve

TAPENADA ( tudi olivna pašteta) (osnovni vir: Društvo Gurman)
(idealno , ko pripravljamo jedi za več ljudi, razna praznovanja.....)

350 g črnih oliv
100 g sardelnih filetov
100 g tune iz olja
2,5 dl olivnega olja
2 limoni
4 stroki česna
100 g kaper

Zdrobimo črne olive, sardelne filete in tuno skupaj z limoninim sokom(najboljše v možnarju). Skozi žičnato cedilo maso pretlačimo. Dodamo nasekljan česen, premešamo in postopoma dodajamo olivno olje in preostanek limoninega soka med neprestanim mešanjem.

Poda se k presnim zelenjavnim prigrizkom, mesu, ribam z žara....Nekaterim jedem jo dodajamo kot začimbno omako, gostom pa jo lahko postrežemo tudi na opečenih kruhkih.

_________________
Naročilo eteričnih olj http://mydoterra.com/darjahenigman
facebook https://www.facebook.com/groups/799304946775539/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2008 14:18 Odgovori s citatom Back to top

SMETANOVA OMAKA S SIROM

250 ml alpske smetane
2 lističa lahkega topljenega sira
sol, poper

alpsko smetano zavremo, dodamo sir in začimbe ter postrežemo k mesu. omaka je narejena takoj, ko smetana zavre. pazite, da se vam ne prime na posodo in da je ne osmodite. :D

te omake ne smemo jesti k testeninam oz. OHjem nasploh, ker smetana vsebuje ogromno maščob. in kot je rekla dulcinea, z omakami šparajmo. :D

midva jo bova danes jedla zraven mesa z žara, ker je ful suho. mislim, da odlično paše tudi k pečenki.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group