Avtor |
Sporočilo |
malen@
Čveka
Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
Prispevkov: 201
Kraj: malo tu in malo tam
|
Objavljeno:
17 Dec 2008 08:48 |
|
Potrebujemo:
* 30 dag kokosove moke
* 15 dag fruktoze
* 1 veliko kislo smetano
* mandlje
Kokosovo moko, fruktozo in kislo smetano zmešamo, damo za 15 minut v hladilnik, nato pa oblikujemo kroglico, noter damo 1 madelj in povaljamo v kokosovi moki. Nato damo kroglice v hladilnik, da se utrdijo. Pa vmes kakšno ukrademo, tudi, če ni že dovolj trdna
Jaz sem včeraj tole delala. Čisto lahko, nič veliko dela. En, dva, tri, vse končano. Moram pa povedati, da ne pričakujte okusa kot pri pravem rafaelu, ker to ni niti najmanj sladko. Je bolj kiselkastega okusa. Ampak meni paše. Kislo smetano sem uporabila kar Mercatorjevo (z 18 % maščobe), ker se mi zdi, da s tisto jogurtovo (ki ima 10 % to ne bi bilo to, če bo katera sprobala, naj poroča). Vem, da ni čisto po Montiju, ampak saj jih ne bomo pojedle vse. Kakšno kroglico oz. greh tu in tam, ostalo pa za druge ... Je pa res, da že super zgledajo. Kot snežne kepe.
Opazila sem še nekaj. Fruktoze sem dala po receptu, pa ni bilo čisto nič sladko (čeprav naj bi bila po okusu bolj sladka kot sam sladkor), tako, da sem jo še malo dodala (mogoče bi fruktozo dodali po okusu, da vmes sprobavaš, če je že dovolj sladko?). Bo še katera povedala, če bo tole sprobala.
Ta recept je malo prirejen, že tako ali tako, čisto originalni je pa z margarino (oz. maslom) in mlekom v prahu, ampak, ker je maščoba in beljakovine, to že ne gre skupaj, ne??? Sicer pa so bili na original recept komentarji na enem drugem forumu, da je vse skupaj presladko in preveč maščobe (preveč nasitno), tako da ... Mislim, da bo tale naš recept kar v redu.
Za osvežitev, za popestritev, za tolažbo, ... - v teh prazničnih dneh, ko se bojo mize šibile pod vsemi dobrotami, Montinjakovci pa se bomo morali zadovoljiti na druge načine - s svojimi sladkimi dobrotami - recimo ... |
_________________ malen@
Nazadnje urejal/a malen@ 17 Dec 2008 11:16; skupaj popravljeno 1 krat |
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
17 Dec 2008 09:49 |
|
|
|
|
malen@
Čveka
Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
Prispevkov: 201
Kraj: malo tu in malo tam
|
Objavljeno:
17 Dec 2008 10:01 |
|
Dulci, tnx. Ja seveda, maščobe in beljakovine gredo skup! Potem pošiljam še oriđinale recept in nato naj se vsak sam odloči.
10 dag mandljev
1 dl vode
22 dag sladkorja (v našem primeru fruktoza)
20 dag margarine (bolj priporočajo maslo, da bolj skupaj drži oz. kakšno s čim manj maščob margarino - za nas ali npr. maslo z jogurtom, obstaja tudi maslo z manj maščob???)
20 dag mleka v prahu (koliko ima to maščob?)
10 dag kokosa
Mandlje skuhamo v vreli vodi in jih olupimo. 1 dcl vode in 22 dag sladkorja skuhamo, da pride kot sirup in ga ohladimo. Margarino, mleko v prahu in kokos zamešamo v ohlajeno vodo. Maso damo za par ur v hladilnik ali skrinjo. Oblikujemo kroglice z mandljem v sredini in povaljamo v kokosu.
še ena različica:
Ena dela rafaele z margarino Rama (zlat ovitek) in se ji še nikoli niso razlezle.
Ima pa recept z malo drugačnimi razmerji med količinami:
1 dcl vode
125g margarine
170g sladkorja
zavreš in takoj vmašaš
200g mleka v prahu in
120g kokosa
Čez noč pustiš v hladilniku.
Iz te mase dobimo malo manj kot 50 kroglic.
Dodatki:
Eksperimentiranje: na koncu lahko dodaš še karamelni in čokoladni preliv. Nekaj pa jih lahko namočiš tudi v mrvice.
vir: http://www.kulinarika.net/
Kot sem že rekla, tisti, ki so tale recept sprobali, priporočajo manj maščobe, kot je v receptu in tudi manj sladkorja, ker je potem presladko in preveč nasitno (nabito) in preveč mastno.
Montijevke, eksperimentirajte in poročajte in fino se sladkajte.
Želim vam čim več snežnih kep v hladilniku. |
_________________ malen@
|
|
|
|
malen@
Čveka
Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
Prispevkov: 201
Kraj: malo tu in malo tam
|
Objavljeno:
17 Dec 2008 10:11 |
|
Še ena različica - sem čisto not padla - brez maščobe v obliki margarine ali masla, je pa sladka smetana - kakšna ideja, s čim bi jo nadomestili?
1 l alpske sladke smetane
30 dag sladkorja (fruktoze)
60 dag kokosove moke
2 vanilijeva sladkorja (to lahko izpustimo)
mandlji
kokosova moka za posip
Smetano, sladkor, kokosovo moko in vanilijeva sladkorja dobro premešamo (smetane prej NE stepemo). Maso pustimo počivati v hladilniku od 10 do 15 minut. Naredimo poljubno velike kroglice v katere dajemo mandlje. Vsako kroglico povaljamo v kokosovi moki in jo odložimo na večji pladenj ali krožnik.
Namesto mandljev se lahko dajo tudi lešniki.
http://www.kulinarika.net/
Pa še to bi dodala: jaz nisem kupila olupljenih, niti jih nisem kuhala in lupila. Sem dala kar takšne kot so in so čisto v redu. |
_________________ malen@
|
|
|
|
malen@
Čveka
Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
Prispevkov: 201
Kraj: malo tu in malo tam
|
Objavljeno:
17 Dec 2008 10:20 |
|
2 dl vode
30 dag sladkorja (fruktoza)
40 dag mleka v prahu
25 dag margarine ali masla
10 dag kokosove moke
1 vanilijev sladkor (izpustimo)
oluščeni mandlji ali lešniki
Vodo zavremo in ji dodamo sladkor (pokrito ohladimo). Zmešamo mleko v prahu, margarino ali maslo, kokosovo moko ter vanilijev sladkor. Zmes primešamo ohlajeni vodi in postavimo v hladilnik (najbolje za čez noč). Potem naredimo kroglice, v sredino vstavimo oluščen mandelj ali lešnik. Kroglice povaljamo v kokosovi moki ter postavimo v hladilnik.
http://www.kulinarika.net/
Tale recept so uporabniki najbolj hvalili. Sedaj sem pa končala z recepti za Snežne kepe.
Sodelujem samo še pri razpravi kaj bi bilo boljše itd. |
_________________ malen@
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
19 Dec 2008 10:01 |
|
jaz bi delala kar z mlekom v prahu, ki je v bistvu glaven pri okusu. in seveda malo margarine (light, pa še to res čim manj), kokosova moka, fruktozo in vodo, mandljev pa ne jem, tak da jih ne bi uporbila.
zanima me edino sestava mleka v prahu. mislim, da ni nič spornega, glede na to, da ga monti priporoča bolj kot navadno mleko.
mojsonce, ga imaš mogoče ti pri roki? |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
zmesnjava
Čveka
Pridružen/-a: 10.11. 2008, 21:59
Prispevkov: 377
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
20 Dec 2008 17:17 |
|
Maso sem že zmešala ( po prvem receptu ), pa za pokušino sem vzela samo ta malo kislo smetano ( meggle, 14% ), 10dag kokosove moke, pa 4 žlice fruktoze ( sem malo pretiravala, saj vem, ma je vseeno fino )...
Zdaj pa samo še kuglce narest, pa ....
Zakaj pa ni po Montiju? Smetana, kokos in mandlji so itak maščobe... |
_________________
|
|
|
|
zmesnjava
Čveka
Pridružen/-a: 10.11. 2008, 21:59
Prispevkov: 377
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
31 Jan 2009 12:33 |
|
Danes bom še malo tole dopolnila, bom vmes zmešala še naribano čokolado ( 75% ), pa bomo videli, kako bo!
|
_________________
|
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|