Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Sladice
Avtor Sporočilo
sonjah
Naša kuharca
Naša kuharca


Pridružen/-a: 01.11. 2007, 10:54
Prispevkov: 2266

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2008 08:44 Odgovori s citatom Back to top

Evo pa še ena z neta z marelicami:

MARELIČNA MARMELADA
Kuhala sem v 4-ih kozicah hkrati : - po 1/2 kg razkoščičenih in malo narezanih marelic v vsako kozico,
- po 12 dag fruktoze (za zgornjo 4-kratno količino, tj. 2 kg marelic je prišla ravno 500 g škatla fruktoze),
- za vsako kozico sok polovice limone,
- dat gret prazne srednje ali manjše kozarce in pokrovčke v pečico, ki jo prižgeš na 50-100°C.

Podkurila sem pod kozicami z narezanimi marelicami in navila timer na 20 minut. No, v prazno posodo sem dala po 1 žlico vode, da se ni direkt žgalo. Ko je začelo cvrčati, sem pridno mešala. Marelice so se segrele in zmehčale. Nekje po 7 ali 10-ih minutah sem dodala fruktozo in mešala. Za trenutek se je razredčilo in nehalo vreti, vendar samo za trenutek. Pridno sem mešala in pustila rahlo vreti naprej. Prilila limonin sok. S tlačilko za pire malo stlačila večje kose. Mešala, da ne boste mislili, z mešanjem štirih kozic hkrati imaš kar delo. V tem je marmelada že tako želirala, da sem komaj mešala, tako da pri vseh rundah niti nisem "zdržala" vseh 20 minut, sem morala že prej nehati. Lepo preliješ v vroč kozarec, zapreš (z dobrim pokrovčkom na navoj), obrneš na glavo in daš pod odejo. Pustiš, da se počasi čez noč ohladi.
Brez želina ali drugih dodatkov, marelice imajo same dovolj pektina. Zaenkrat se mi še ni nič pokvarilo, vendar vsakič trkam. Če bi kje opazila, da marmelada po robu plesni, bi jo odprla, pobrala plast plesni dol in ostalo marmelado pač pojedla (plesen je samo po vrhu). Če bi se to zgodilo z več kozarčki hkrati, bi jih odprla, pobrala plesen, ostalo pa po porcijah zamrznila.

Aja, za nalivanje v steklene kozarce običajno pri enem jogurtovem kozarčku s škarjami odrežem dno (še posebej dobri so tisti z ozkim dnom), ga nastavim na kozarec in z manjšo zajemalko nakladam. Tako najmanj popacaš rob in vse okoli. Pomembno je, da delaš hitro, da se stvari ne ohladijo.

Vsakomur priporočam dve stvari (ki sem se jih vse življenje bala, dokler jih enkrat nisem probala), tj. kuhanje marmelade in peka domačega kruha. Če boš marmelado brez sladkorja še vročo napolnila v kozarce, zaprla in obrnjene na glavo ohladila, se ti nobena marmelada ne bo pokvarila. Garantirano jo boš prej pojedla.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
NellyPija
Začetnica
Začetnica


Pridružen/-a: 13.10. 2008, 10:25
Prispevkov: 20

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 11:58 Odgovori s citatom Back to top

Embarassed še nikoli nisem kuhala marmelade... pa imam nekaj vprašanj.
1) Koliko marmelade pride iz 1 kg sadja? ( splooooh nimam predstave!)
2) ali je češnjeva marmelada OK? Mislim če so kake posebnosti pri vkuhavanju?
3) "vroči kozarci"- jih grejete v pečici predpostavljam- na koliko stopinj pa? in kako dolgo?

HVALA za vsak nasvet!!! :W
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babica
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 12:49 Odgovori s citatom Back to top

No, jaz nič ne kompliciram. Marmelado (zase) kuham brez sladkorja in brez fruktoze... Pozimi si kupim kar zmrznjeno sadje (jagode, češnje) in na hitrico skuham iz enega pakiranja. Če je preredka, dodam malo želatine fix, pa je. Sicer pa jo spravim tako, kot sonjah. Vročo v kozarčke (majhne) in na glavo. Še nikoli se mi ni skisala.
Seveda, ko kozarček odpreš, moraš pa kar hitro porabiti.

_________________


http://freeweb.siol.net/zalovice/forum/nakit1.html
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NellyPija
Začetnica
Začetnica


Pridružen/-a: 13.10. 2008, 10:25
Prispevkov: 20

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2008 12:27 Odgovori s citatom Back to top

OK, danes je dan D Rolling Eyes
Kuhali bomo marmelado... iz zmrznjenih češenj...
sedaj pa k vprašanjeM Embarassed :
1) je potrebno sadje odmrzniti?
2) koliko časa je potrebno sadje kuhati?
3) je češnjem potrebno dodati jabolko ( zaradi pektina?)
5) ali lahko dodam malo agar-agar?

Poročam kako je uspelo.... ČAW
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babica
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 18.10. 2008, 16:45
Prispevkov: 377
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2008 13:30 Odgovori s citatom Back to top

1. sadja ni potrebno odmrzniti
2. težko rečem, ko zavre, jaz ponavadi kuham še kakih pet do deset minut, sicer se vse "razčopa"
3. jabolko lahko dodaš, ni pa nujno
4. lahko

_________________


http://freeweb.siol.net/zalovice/forum/nakit1.html
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NellyPija
Začetnica
Začetnica


Pridružen/-a: 13.10. 2008, 10:25
Prispevkov: 20

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2008 08:11 Odgovori s citatom Back to top

Babica hvala za vse odgovore!!! So mi bili v veliko pomoč. :W

Torej.. včeraj sem se le spravila h kuhanju marmelade. Delala sem češnjevo.. dodala sem eno narezano neolupljeno jabolko in na koncu čisto malo agar-agar.
Nadevala v kozarce in jih poveznila na glavo ter pokrila z brisačami. Kozarci niso čisto polni.. upam, da ne bo kaj narobe zaradi tega… ?
Smo pa enga že sprobali zjutraj.. hm… zanimivo.. češnje… brez sladkorja…. Bo za pojest..
bravo
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group