Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Glikemični indeks
Avtor Sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 18:47 Odgovori s citatom Back to top

Ker je tema o tem tekla med korenčkovo temo, mislim, da je bolj pregledno in smiselno, da je tukaj.

Prosim, da tisti, ki ste se v to že poglobili in se vam vsaj približno sanja o tem, razložite še nam nevednežem, da bomo vedeli za kaj gre.

Sicer pa mislim, da je to še bolj smiselno kot GI oz., da je nadaljevanje raziskav o hujšanju na podlagi glikemičnega indeksa.

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ela
BRPgirl


Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 18:49 Odgovori s citatom Back to top

matilda007 je napisal/a:
Torej... po brskanju po netu (danes sem doma, ker se ne počutim ravno najbolje oz. sploh dobro) sem si vsaj malo razčistila pojem o "glikemičnem vnosu" tj. glycemic load.

- to je sistem razporejanja živil glede na vsebnost ogljikovih hidratov v "poriciji" oz. običajni servirni količini te hrane (food portion), ki temelji na glikemičnem indeksu in velikosti "porcije"

- uporabnost temelji na ideji, da manjša količina hrane z visokim GI vpliva na krvni sladkor enako kot večja količina hrane z nizkim GI (samo temelji na tetj ideji, to ne pomeni, da lahko jemo pražen krompir, samo manj!!! Je LE IDEJA)

- glikemični vnos lahko izračunamo kot količino vsebnosti OH (v gramih), pomnoženo z GI, deljeno s 100.
(npr. 100 g lubenice z GI 72 in 5 g ogljikovih hidratov (ker vsebuje velik delež vode) ima 3,6 glikemičnega vnosa)

- glikemični vnos pod 10 je nizek, nad 20 pa je visok

- glikemični ineks (GI) nam pove samo, kako hitro se OH spremenijo v sladkor. Ne pove pa, koliko teh OH-jev je v "porciji" določene hrane. Potrebno je poznato oboje, da lahko dokončno razumemo vpliv hrane na raven krvnega sladkorja. In to daje podatek GV (GL) - oz. glikemičnega vnosa (glycemic load)

- običajno ima hrana z visokim GI tudi visok GV

To je na kratko, za 1. informacijo.
Zato torej kuhano korenje in melone ter lubenice JA. Ker ne vplivajo mbistveno na raven krvnega sladkorja. Kot tudi, kot sem zasledila v tabeli, manjše količine medu ne.

Viri:
http://www.mendosa.com/gilists.htm (kjer je tudi tabela)
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycemic_load

_________________
Pa ponovimo...

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
snoopy
Montinjačka
Montinjačka


Pridružen/-a: 25.09. 2009, 20:54
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2010 09:00 Odgovori s citatom Back to top

Ojla,

tudi jaz sem zasledila da je to še boljše od GI - neka nadgradnja.
Če ima kdo kakšne bolj aktualne informacije ali razlage, tabele ...
bomo vsi zelo hvaležni.

Bodite lepo v pisani jeseni ČAW

_________________
"Train yourself to let go of everything you fear to lose."
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JustMe
Montinjačka
Montinjačka


Pridružen/-a: 31.01. 2012, 09:09
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2012 13:42 Odgovori s citatom Back to top

http://www.mendosa.com/low_carb_low_gi_foods.htm

http://www.nuffieldhealth.com/sites/default/files/inline/Your-low-GL-meal-plans-and-recipes.pdf


mogoče keri pride prav ;)
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group