Montignac Seznam forumov
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo  Montignac Seznam forumov » Zaupaj nam
Avtor Sporočilo
katarina
Montinjačka
Montinjačka


Pridružen/-a: 30.05. 2008, 09:10
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2010 15:48 Odgovori s citatom Back to top

Ahoj!

Če rabiš tole kombučo, jo imam jaz doma.
Pred časom sem se tudi jaz šla tele čajčke, pa priznam, da nisem tak karakter, da bi mi pasalo vsak dan zjutraj in zvečer spit en kozarec tega čaja ... meni se zdi, kot da bi pila kozarec kisa.
Lahko pa potrdim, da zmanjša apetit tale čaj žvižgač predvsem zaradi okusa čaja meni potem še nekaj časa ni pasalo nič jest. Rolling Eyes
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petruska
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 29.09. 2010, 12:57
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2010 16:23 Odgovori s citatom Back to top

Ja jaz bi tole gobo sam potem rabm še tisto vodo oz tist napitek,.....a imaš oboje,...
Iz kje pa si?

joj jaz bi marsikaj popila zjutraj in zvečer če bi mi le kaj ustavlo apetit.....:)
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bucika
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 09.10. 2009, 17:58
Prispevkov: 73

PrispevekObjavljeno: 28 Dec 2010 20:12 Odgovori s citatom Back to top

Nobena ni na Montiju, kajne?
No, jaz nisem, zato se tudi nič ne javljam.
Ni volje, nič ni....

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wk2K16x/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petruska
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 29.09. 2010, 12:57
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: 28 Dec 2010 22:00 Odgovori s citatom Back to top

:D
jaz sem na piąkotih, poticah, klobasah, .........:)

mah ąe ta teden se bomo zajebavali,....pol pa resno naprej
anede....

ČAW
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katarina
Montinjačka
Montinjačka


Pridružen/-a: 30.05. 2008, 09:10
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2010 11:12 Odgovori s citatom Back to top

Kako pripravimo Kombucho


To je izvleček iz knjige "Kombucha - zdrav napitek in naravno
zdravilo iz daljnega Vzhoda" avtorja Güntherja Franka.
© Günther W. Frank, Genossensch.-Str. 10, D-75217 Birkenfeld, Nemcija
E-pošta frank@kombu.de
Translated by Aaron Marko, Keržičeva 18, 1000 Ljubljana, Slovenija, E-pošta aam@siol.net


Sestavine
• kultura Kombuche (ferment)
• 70-100g rafiniranega belega sladkorja na liter vode
• 2 cajni žlički črnega ali zelenega čaja na liter vode
Posode in pripomočki:
• ena 2-4 litrska posoda za kuhanje
• ena 2-4 litrska steklena ali porcelanasta posoda
• gumica
• lanena ali bombažna krpa oziroma papirna brisača
• steklenice


Postopek za pripravo Kombuche
Najbolje je pričeti s pripravo 2 litrov napitka. Ko bo vaša Kombucha kultura dovolj zrasla in se pričela reproducirati, lahko pripravljate večje količine napitka hkrati.

1. - Skuhajte čaj kot običajno. Na liter sveže prekuhane vode dodajte 2 zvrhani cajni žlički črnega ali zelenega čaja. Lahko uporabite tudi čaj v vrečkah. Čajni listi se naj namakajo 15 minut.
Zeleni čaj raste na isti rastlini kot črn, le da ni fermentiran. Japonski zdravniki so ugotovili, da zeleni čaj preprečuje rast rakastih celic. Za Kombucha napitek priporočamo zeleni čaj. Če ne želite uporabiti zelenega ali črnega čaja, lahko uporabite tudi zeliščne čaje.
2. - Prefiltrirajte cajne liste skozi sito oziroma odstranite vrečko s čajem iz vode.
3. - Dodajte 70-100 gramov sladkorja na liter čaja, preden se ohladi. Pomešajte čaj, tako da se bo sladkor popolnoma raztopil. 1 žlica sladkorja tehta približno 20 gramov.
4. - Ohladite čaj na 20° - 25° stopinj Celzija (da bo mlačen). Če boste kulturo dali v prevroč čaj, bo umrla.
5. - Ko se čaj ohladi na sobno temperaturo, ga vlijte bodisi v stekleno, porcelanasto, lakirano glineno ali pa posodo iz nerjavečega jekla. Najbolj se obnese steklena posoda.
Kovinskih posod, ki niso iz nerjavečega jekla, ne uporabljajte, ker lahko nastajajoče kisline reagirajo s kovino. Uporabite lahko tudi posodo iz visokostopenjskega sintetičnega materiala, npr. polietilen ali polipropilen. Izogibajte se uporabi posod iz polivinilklorida (PVC) ali polistirena.
6. - Če prvič pripravljate Kombucha napitek, dodajte čaju tekočino, ki ste jo dobili skupaj s kulturo. Za vse naslednje priprave novih kultur prihranite dovolj Kombucha napitka, da bo predstavljal 10% potrebne začetne tekočine.
7. - Dajte živo Kombucha kulturo v čaj.
8. - Pokrijte posodo z laneno ali bombažno krpo oziroma s papirno brisačo. S tem boste preprečili dostop do napitka sadnim muham, prahu, rastlinskim sporam in drugim onesnaževalcem. Pritrdite krpo na posodo z gumico ali vrvico. Krpa mora biti dovolj porozna, da lahko skoznjo kroži zrak, saj mora kultura dihati.
9. - Fermentacijski proces naj traja 8-12 dni, odvisno od temperature sobe. Višja ko je sobna temperatura, hitreje poteka fermentacija. Obdobje 8-12 dni je podano zgolj za orientacijo. Kombucha kultura potrebuje topel in miren prostor - nikar je ne premikajte. Temperatura čaja, v kateri kultura zori, naj bo stalno med 20° in 30° C (idealna temperatura je med 23° in 27° Celzija). Svetloba za proces fermentacije ni potrebna. Ne izpostavljajte posode neposredno na sonce.
Med fermentacijo kvas razgradi sladkor in ga spremeni v plin (CO2) ter druge organske kisline in sestavine. Kombinacija teh procesov daje Kombucha napitku njegov značilni okus.
Napitek je sprva sladek, nato pa postopoma postaja bolj kisel. Če imate raje slajši napitek, prej zaustavite proces fermentacije, če pa vam bolj prija suh ali rahlo kisel okus, naj fermentacija traja dlje.
10. - Ko čaj dobi želeno stopnjo sladkosti oziroma kislosti (odvisno od vašega okusa), odstranite kulturo iz posode s čistimi rokami. Sperite kulturo s hladno ali mlačno vodo. Vlijte nov čaj v posodo in takoj dodajte kulturo. Pazite na že prej opisano pravilno temperaturo čaja.
Dobljeni napitek vlijte v steklenice in jih napolnite do začetka vratu. Prihranite približno 10% dobljenega napitka za izdelavo nove kulture. Steklenice dobro zamašite. Napitka pred vlivanjem v steklenice ni potrebno prefiltrirati.
11. - Pred pitjem hranite napolnjene in zaprte steklenice vsaj 5 dni.
Kvas bo še naprej deloval in nastali plini ne morejo uhajati iz dobro zaprte steklenice. Slej ko prej kvas preneha delovati. Napitek lahko hranite v steklenicah tudi več mesecev, najbolje na hladnem mestu.
12. - Napitek je rahlo peneč in ima prijeten, rahlo kiselkast in osvežujoč okus. Normalno ga pijemo trikrat dnevno - 1 deci na tešče pred zajtrkom, 1 deci po kosilu in zadnji kozarec malo pred spanjem.
13. - Ko pričnete nov fermentacijski proces, ne pozabite dodati novemu čaju vsaj 10% tekočine, ki je že dozorela.

Pomembna opozorila
Včasih kultura plava na površju, včasih se potopi na dno posode. Oboje je v redu. Ko se kultura potopi na dno, bo na površini čaja pričela rasti nova kultura. Kombucha potrebuje nekaj časa za reprodukcijo. Prične rasti kot tanka plast. Dlje kot jo pustite rasti, debelejša bo. Ker rast nove kulture zahteva dosti časa (3-5 tednov na površini tekočine), počnite to ločeno od priprave napitka.
Kombucha kultura v celoti pokrije površino čaja. Odebeljena kultura je sestavljena iz posameznih plasti, ki jih zlahka odstranimo ter uporabimo za pripravo več napitkov hkrati. Če se kultura potopi na dno posode, bo na vrhu pričela rasti nova.
Na ta način se kultura sama regenerira, dokler ne postane temno rjava. Ko postane umazane, temno rjave barve, jo zavrzite in nadomestite z mlajšo kulturo, ki ste jo vzgojili.


Dajte nove Kombuche vašim prijateljem.

Znova in znova ne sprašujejo isto: "Zakaj potrebujemo toliko sladkorja? In zakaj mora čaj stati 15 minut, če je ponavadi dovolj le 5 minut?". O tem več kasneje, zaenkrat pa le toliko:
Raztopina mora hraniti mikroorganizme v Kombucha kulturi in ne nas, zato jo moramo pripraviti temu ustrezno, saj mikroorganizmi potrebujejo sladkor za svojo aktivacijo.

Cajna raztopina sluzi kot izvor dušika in pospešuje rast mikroorganizmov. Da bi cim več dušika prišlo v končni napitek, je potrebno daljše namakanje čajnih lističev. Ruska raziskovalka Danielova (1959) je iz istega razloga pustila čaj celo vreti 3-5 minut.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petruska
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 29.09. 2010, 12:57
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2010 13:27 Odgovori s citatom Back to top

uuuuuuu
havala hvala hvala,..............
ja sam gobo pa ąe zmer rabm,....a bim i jo poslala po poąti al si kje iz lj, ker jutri bom tam u lj pa bi jo lahk uzela,....:)
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petruska
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 29.09. 2010, 12:57
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2010 16:01 Odgovori s citatom Back to top

ja rabm še napitek ki ga dobiš skupaj z gobo, tole za pripravo čaja že imam sem videla, ampak tist napitek zraven gobe potrebujem....
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petruska
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 29.09. 2010, 12:57
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2011 10:09 Odgovori s citatom Back to top

Tako drage moje,.... danes je 3.01.2011 in jaz sem pripravljena za dieto,.....
Nujno in še enkrat nujno se moram znebiti odvečnih kil in sem si tudi zamislila da mi bo ratal in mi tud more, ker se enostavno ne počutim več ok v svoji koži.
Hvala bogu, da imam sosedo ki je medicinska sestra in po najinem pogovoru mi je svetovala naj si pač privoščim en teden oz 5 dni prečiščevalne diete potem pa naj grem na montija.
in to bom tud nrdila.
potem po 5 dneh pa na montija,...ko bom pa na svojih 62 kilih pa začnem z uravnoteženo prehrano,.....

Torej ta teden dieta z jajci, potem pa dalje,....
A je zdravo al ni se sploh ne obremenjujem ker to nažiranje ki je bilo ta mesec tud ni blo zdravo, pa sem vseen pojedla vsega 100x preveč.....
ČAW ČAW ČAW ČAW
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bucika
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 09.10. 2009, 17:58
Prispevkov: 73

PrispevekObjavljeno: 04 Jan 2011 21:23 Odgovori s citatom Back to top

Dober večer!
Jaz sem bila danes na pogovoru pri zdravnici, dobila napotnico za šolo zdarvega hujšanja, in grem na to varijanto.
Ker sem ugotovila, da sama res ne zmorem, sem si našla pomoč.

Petruska, vso srečo in pogum pri tvojem boju s kilogrami ti želim!

Lahko noč!

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wk2K16x/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petruska
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 29.09. 2010, 12:57
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: 05 Jan 2011 09:19 Odgovori s citatom Back to top

Bucika upam da ti uspe,...
javi kaj kako ti gre
pri meni so ľe učinki pa vseeno mal greąim,....če ne druzga nisem napeta..... ČAW ČAW ČAW
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bucika
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 09.10. 2009, 17:58
Prispevkov: 73

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2011 21:05 Odgovori s citatom Back to top

Oj, oj!
Počasi se dogovarjam za skupino za hujšanje, moram zvedeti še točni termin. Jaz bom imela zaradi zdravstvenih težav malo prilagojen program.
Bom pa probala bit do takrat in tudi potem čimbolj na Montiju.
Oh, teli kilogramčki, že cel život se ubadam z njimi!
Čau, čau!

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wk2K16x/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petruska
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 29.09. 2010, 12:57
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2011 14:43 Odgovori s citatom Back to top

jaz pa se s temi kilami ukvarjam zadnjih 5 let po porodu,......prej ni bilo problemv, pojedla kar sem hotla kolkr sem hotla in se mi je premikal le -/+ 2 kili,.....
no ja, sej bo
ta vikend imam obiske in ne morem vztrajat 100% ker so sami otroc tuki,....:)
u pondelk pa nazaj,...
priznam da mi tole z jajci popolnoma paąe in ąe -2 kilce so,....pa ąe jajca oboľujem,....:)
Ata monti je kr precej strog,...tega pa jaz nekak ne maram :) ČAW
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejca
Stručko
Stručko


Pridružen/-a: 29.12. 2008, 23:26
Prispevkov: 695
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2011 22:44 Odgovori s citatom Back to top

Da se malo javim :).
Ah, monti sploh ni tko strog sem ugotovila - glede na to, kako strogo se zdej prehranjujem ;). Sem 6-krat tedensko športno aktivna in jem po dieti, v treh tednih sem pa zgubila 6 kg. Sem kr zadovoljna :). Čeprav sem res pridna, tko da tko mora it ;). Ko končam, se pa vrnem nazaj na montija in bom z užitkom jedla polnozrnate zadeve.
Drugače sem pa celokupno - z montijem in temle trenutno na - 36 kg :). Ni slabo in sabo še bolje bo ;).

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wrCwEvf/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petruska
Čveka
Čveka


Pridružen/-a: 29.09. 2010, 12:57
Prispevkov: 70

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2011 09:30 Odgovori s citatom Back to top

Dejca kaąno dieto pa imaą,...a si ąportno aktivna v fitnesu?
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
for
Začetnica
Začetnica


Pridružen/-a: 12.01. 2011, 00:17
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2011 20:43 Odgovori s citatom Back to top

dejča svaka čast, kakšna volja
povej malo več kako vadiš in v kakšnem obdobju si shujšala toooolikooooo
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
for
Začetnica
Začetnica


Pridružen/-a: 12.01. 2011, 00:17
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2011 20:44 Odgovori s citatom Back to top

aha sem vidla datum
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group