Avtor |
Sporočilo |
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
14 Feb 2008 19:07 |
|
Jabolčni štrudelj
1 zavitek polnozrnatega vlečenega testa (500 g, Hokus Pokus)
cca 10 jabolk
1-2 limoni
5 žličk fruktoze
veliko cimeta
V zavitku je 5 pravokotnih listov testa. List testa položiš na mokro servieto (lahko tudi kar na pult), premažeš ali dobro poškropiš z vodo. Potreseš z 1/5 naribanih jabolk, malo naribane limonine lupinice, žličko fruktoze, pokapljaš z limoninim sokom in obilno potreseš s cimetom. Zaviješ, daš v pekač. Ponoviš za vsak list posebej. Jaz sem zvijala po krajši stranici testa in zlagala po daljši stranici velikega nizkega pekača, ki je priložen pečici. Če ostaneš zares na Montiju, potem lahko samo še malo poškropiš z vodo. (Jaz sem kljub vsemu premazala z malo stopljenega masla in dobro žlico lahke kisle smetane. Tudi pekač sem s čopičem malo namazala, kdo bo pa drgnil ali v nedogled namakal pekač!). Pečeš približno 3/4 ure v ogreti pečici na 180°C.
Kar se mene tiče, je super dobro. Nič dodatno sladko, limone in cimeta mora biti veliko. Da je testo polnozrnato, se sploh ne čuti. Edino vse skupaj zgleda bolj rjavo. Našim doma sem tako mimogrede samo vzdihnila: "Ah, malo dalj sem pustila v pečici, pa je verjetno dobilo več barve."
Mulc me je na koncu razočarano vprašal, da kje je pa kaj rdečega. Osupnila sem, potem pa se spomnila – seveda, večkrat sem v zavitke dodajala višnje. Tudi tukaj bi lahko na vsak list potresla nekaj zamrznjenih višenj, saj jih imam skoraj vedno doma. Dodajo prijetno kiselkast okus.
In še nekaj. Doslej sem zavitek vedno delala iz doma narejenega testa, vlekla čez celo mizo, brisala moko, pomivala po tleh, skratka zavitek je bil vedno projekt. Tole s pripravljenimi listi je en-dva-tri, nič poprašeno z moko, še servieta spodaj zares ne potrebuješ, ker lahko zvijaš kar z roko. Še največ dela je z lupljenjem jabolk, hihi. |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
15 Feb 2008 11:45 |
|
je ta sladica dovoljena? predvidevam, da samo zjutraj... |
_________________ Pa ponovimo...
|
|
|
|
malen@
Čveka
Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
Prispevkov: 201
Kraj: malo tu in malo tam
|
Objavljeno:
28 Jul 2008 12:55 |
|
Pozdravljene (vsaj mislim, da gre za same ženske)!
Sem nova "montinjačka", oziroma sem pred leti to že bila (takrat mi je uspelo shujšati, ni mi pa uspelo obdržati teže). Raziskujem, berem, razmišljam, ...
Je mogoče med vami katera, ki uporablja to metodo, pa ima hkrati težave s ščitnico?
Zanima me, če si recimo lahko na prvi stopnji privoščiš štrudelj iz polnozrnatega testa, za nadev pa daš npr. borovnice, light skuto in fruktozo. Spečeš pa na peki papirju. To bi šlo, kajneda? Ali pač ne?
Lep pozdrav, veliko uspeha in lepih želja. Še kaj napišem. |
_________________ malen@
|
|
|
|
Dulcinea
Šefica
Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
Prispevkov: 2072
Kraj: Burjegrad
|
Objavljeno:
28 Jul 2008 14:11 |
|
|
|
|
Maruša
Čveka
Pridružen/-a: 21.07. 2009, 12:01
Prispevkov: 77
|
Objavljeno:
30 Jul 2009 15:47 |
|
V tem testu je tudi bela moka. |
|
|
|
|
zverinca
Začetnica
Pridružen/-a: 17.03. 2008, 19:14
Prispevkov: 12
Kraj: ljubljana
|
Objavljeno:
09 Jan 2010 15:03 |
|
Polnozrnato testo se da odlično domače narediti - velikokrat preizkušeno :-). Približno dve tretjini se da pšenične polnozrnate moke, ostali del pa zavzemata ajdova in ržena moka (jaz dam rajši mal več ržene in malo manj ajdove, ker ima testo drugače preveč po ajdi okus). Različne moke se meša zato, da se testo veže, da ne razpade. Dodamo pol žlice olivnega olja (drugače se ne vleče lepo), potem pa se samo še dodaja toplo vodo, dokler ne dobimo pravšnjega testa (ne sme se preveč lepit). Nato pa samo še razvaljamo na pomokani površini z valarjem, dodamo jabolka, cimet, fruktozo (ali pa kakšno drugo sadje) in pečemo. Reultat - njami štrudelj! |
_________________ Vse je v glavi:) |
|
|
|
ela
BRPgirl
Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
Prispevkov: 3417
|
Objavljeno:
18 Feb 2010 11:17 |
|
Maruša je napisal/a: |
V tem testu je tudi bela moka. |
To je res, ampak simonki je uspelo kljub temu precej shujšati. Po moje moraš potem pri drugem ful paziti. Mene bolj mika to testo z zeljem...
Joj, ko bi bila jaz malo bolj spretna z peko sladic, bi si pripravila testo po receptu zverince . Mogoče pa... |
|
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|